Inför Exeter - Derby

Chans till snabb revansch för Derby efter det snöpliga poängtappet senast, men man möter formstarka Exeter med fyra segrar på de fem senaste matcherna.

Pust och stånk, vad nog lite mildare än hur det lät från diverse Derbyfans efter lördagsmatchen mot Shrewsbury, där vi hade ett guldläge att göra ett litet ryck i tabelltoppen.
Efter en tam första halvlek kom Derby ut som det hungriga lag man borde vara i andra halvlek och pressade tillbaka motståndarna rejält. Det gav också resultat när Max Bird tryckte in ett rättvist ledningsmål. Samtidigt låg både Barnsley, Bolton och Peterborough under och Portsmouth hade bara oavgjort. Bolton hade dessutom en utvisad sedan tidigt i första halvlek.
Dukat bord och upplagt för islossning mot ett bottenlag när målnollan spräcktes kunde man tro. Tyvärr blev det då inte så utan spelarna blir avvaktande och låter bortalaget komma in i matchen. Några farligheter såg man dock inte röken av, utan de få chanserna som kom var ändå Derbys. Men, ett par tafatta insatser i försvaret i slutminuterna och plötsligt ligger bollen bakom Wildsmith i mål. Två poäng tappade och som lök på laxen så vände Barnsley, Bolton kvitterade och Portsmouth gjorde ett segermål. Helt annat utseende i tabellen med andra ord än vad vi hoppades på.
Hur kan vi åter sumpa poäng i slutminuterna?? Hur många gånger har vi gjort det denna säsongen? Här kommer svaret: Fyra! Dessvärre är det mot två toppkonkurrenter vid två av dessa tillfällen; Portsmouth kvitterade och Peterborough vände och vann i slutminuterna.
Man har en tendens att bli en gnällspik ibland när man så gärna vill se sitt lag vinna. Kan det vara så att vi har glömt bort att vi även avgjort matcher i slutminuterna denna säsong? Ja! Vid tre tillfällen; Mot Bristol R släppte vi in kvittering i den 86:e minuten, men avgjorde sedan i den 90:e: Vändningen mot Oxford från 0-2 till 3-2 glömmer vi inte och 3-2-målet mot Burton minns vi gärna också.
Summa summarum alltså egentligen bara en match minus om man ser till mål i poängavgörande mål i slutminuterna. Inte så farlig kanske? Jo! Vi är ett topplag och ska absolut ha en mycket bättre statistik än så. Som läget är just nu är det precis den där oförmågan till vinnarinstinkt som gör att vi inte är topp 2 (räknar Bolton med två hängmatcher före oss..).

Eiran Cashin

Stort orosmoment att vår mittbacksklippa Eiran Cashin skadades precis innan matchen mot Shrewsbury. Ersättaren Bradley känns inte som den trygghet vi vant oss vid med Cashin och Nelson där bak. Som väl är lär Cashin vara med igen mot Exeter.
Apropå försvar så blev ju Warnes byte av Nyambe och nye Adams uppmärksammat efter Shrewsburymatchen. De var ju våra bästa defensiva spelare och inhoppande Wilson får ta på sig en del i det taffliga uppträdandet vid kvitteringen. Dock var det ju tydligt att Adams var helt slut och hade kramp. Nyambe visade sig ha en knäskada, vilket förklarar det bytet. Det finns en liten chans att Nyambe står på planen på tisdagskvällen och januariförvärvet Ebou Adams lär definitivt göra det. Han har varit otroligt nyttig i sina båda matcher och blev ju utsedd till bästa spelare i lördags.
Målvakt Josh Vickers skada låter Wildsmith starta igen och det är ju ingen försvagning för vi har två bra burväktare har det visat sig.