Anfield, 2021-04-10 16:00

Liverpool - Aston Villa

Inför: Liverpool - Aston Villa

Inför: Liverpool - Aston Villa

Liverpool har sex raka hemmaförluster och åtta raka utan vinst i ligaspelet på Anfield. Nu ska man försöka bli av med ”Anfield-spöket” mot Aston Villa, laget man förlorade 7–2 mot i oktober.

The Reds är tillbaka på Anfield igen efter en dyster vistelse i den spanska huvudstaden. 3–1-förlusten mot Real Madrid lämnade väldigt mycket att önska. Det enda positiva vi tar med oss från Champions League-kvartens första möte är ett borta mål, ett mål som gör att avancemang känns långt borta, men inte omöjligt. I ligaspelet såg det desto bättre ut föregående helg. Det var en match där Liverpool var överlägset bättre än det rödklädda laget från London. Diogo Jota agerade inhoppare och avgjorde matchen med sina två mål. Portugisen var även högst delaktig i Liverpools mål mot Los Blancos, och trots min missriktade profetia om att Jota skulle starta mot Arsenal, så vågar jag slå på den stora trumman och säga att han kommer starta mot Villa. Allt annat är tjänstefel av Jürgen Klopp i mina ögon. Dock är det kanske iskalla Sadio Manes tur att ge plats för Jota.

Aston Villa kommer senast från en imponerande upphämtning mot Fulham. Birminghamlaget bjöd Fulham på ledningen efter en försvarsmiss signerad Tyrone Mings efter timmen spelad, men lyckades vända på steken och till slut stå som segrare med 3–1. Mohamed Salahs landsman Trezeguet stod för både kvittering och ledningsmål medan Ollie Watkins, som gjorde hattrick i höstmötet mot de röda, satte spiken i kistan i matchens slutminuter. En förlösande seger för Villa som inför matchen mot Fulham inte vunnit på fyra raka ligamatcher. Anledningen till lagets försämrade form grundar sig mycket i skadan på kapten Jack Grealish. Den bolltrygga spelfördelaren har varit skadad sedan mötet mot Brighton i mitten på februari, och det ser ut som att Aston Villa får klara sig utan sin kapten även mot Liverpool.

De två lagen har denna säsong mött varandra två gånger. Ena mötet är nämnt ovan och jag kommer lämna det där. Andra mötet spelades i FA-cupens tredje runda, och Liverpool stod som segrare med 4–1. På motståndarsidan stod ett lag med en snittålder under 19 år. På grund av ett coronautbrott i A-laget tvingades Aston Villa mönstra ett lag bestående av spelare från klubbens U23- samt U18-lag. Ironiskt med tanke på att Liverpool tvingades till exakt samma sak mot just Villa i lagens Carabao Cup-möte föregående säsong. Summan av kardemumman är att matcherna som spelats lagen emellan har varit minst sagt märkliga att bevittna.

Likt matchen mot Arsenal så är även morgondagens match viktig för båda lagens ambitioner att spela fotboll i Europa nästa säsong. Då West Ham var det enda laget som gick segrande förra omgången bland Liverpools topp fyra-konkurrenter, så är det nu endast tre poäng upp till den sista Champions League-platsen för de röda. Aston Villa ligger på en nionde plats med 44 poäng, och man har dessutom, tillsammans med Everton, en match mindre spelad än övriga lag ovanför i tabellen. Hur matchen kommer sluta vågar jag inte sia i, men känslan säger att det blir en jämn kamp om poängen.

Vad? Liverpool – Aston Villa i omgång 31 av Premier League

Var? Anfield

När? Lördag, 16.00

Kanal? Viasat Sport Premium/Viaplay
 

Albin Jakobsson@albinjacobsson2021-04-09 16:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool