Ett historiskt formstarkt Crystal Palace reser till ett folktomt Anfield för att försöka upprepa vad de lyckades med tre raka år 2015-17, nämligen att vinna borta mot Liverpool. Jürgen Klopps lag jagar tjugotredje raka hemmavinsten som skulle säkra ligaguldet om Manchester City inte besegrar Chelsea på torsdagskvällen.

Cenk Tosun, anfallare, Everton, säsongslån

-

Lån UT
Connor Wickham, anfallare, Sheffield Wednesday, säsongslån

Säsongen 2019-20

Crystal Palace inledde säsongen med fyra segrar och två förluster på de åtta första omgångarna, resultat som tog dem upp till en sjätteplacering.

Därefter radade de tuffa matcherna upp sig med höstmöten med Manchester City, Arsenal, Leicester, Chelsea och Liverpool. 2-2 på Emirates var den enda poäng Crystal Palace plockade under den här perioden.

Omgång 14-23 förlorade Roy Hodgsons lag bara en match, 0-1 borta mot Newcastle, men de lyfte ändå inte högre än till plats nio och förklaringen är att hela sex av dessa tio matcher slutade oavgjort. Det var dock ”bra” kryss, så till vida att det var Crystal Palace som gjorde sista målet i de fyra 1-1-matcherna och den största oavgjortskalpen, 2-2 på Etihad.

Tre raka nederlag mot Southampton, Sheffield United och Everton skickade ned laget till den fjortondeplats de hade efter matchen mot Liverpool i november och nu hade de bara en vinst på elva ligamatcher eller tre på arton. Så fick Crystal Palace den patenterade långa formsvackan under en säsong även den här gången.

Den 22 februari hemmabesegrades Newcastle med 1-0 och samma resultat blev det borta mot Brighton och hemma mot Watford innan covid-19 stoppade allt spel. Det var målsnålt i dessa tre matcher, men å andra sidan halade domarna upp 19 gula och 1 rött kort, varav 7 gula kort till Crystal Palace.

Hodgsons lag tog vid där de avslutade och vann återigen utan att släppa in ett mål, den här gången var det Bournemouth som bortabesegrades med 2-0 i lördags. I och med den trepoängaren klev de upp på den övre halvan och parkerar just nu på en niondeplats med 42 poäng. De har 4 poäng upp till Manchester United på plats fem och 4 poäng ner till Newcastle på plats tretton. Fortfarande mycket att spela för för Crystal Palace alltså.

I och med segern mot Bournemouth upplever Crystal Palace sin längsta segerrad i Premier League sedan mars 2017 eller om vi tillåter en svit som spänner över två säsonger sedan de sista tre omgångarna säsongen 2017-18 och den första säsongen 2018-19. Fem raka trepoängare har inte skett sedan i april 2014.

Det här är första gången sedan 1970 som Eagles håller nollan i fyra raka ligamatcher i toppdivisionen.

Crystal Palace facit i de tio matcherna mot klubbar ovanför dem i tabellen är 1 2 7.

Hodgons lag hade bara gjort 7 mål under första halvlek den här säsongen innan de blåste på med 2 mål före paus mot Bournemouth senast.

Bäste målskytt är Jordan Ayew med 9 mål följt av Luka Milivojevic, Patrik van Aanholt och Wilfried Zaha som har gjort 3 mål. Zaha och James McArthur har spelat fram till 3 mål.

Crystal Palace har vunnit sju och kryssat två av de matcher i vilka Ayew har nätat.

Milivojevic har dragit på sig nio gula kort och är därför en varning i någon av de kommande två omgångarna från två matchers avstängning.

Skadeläget

Jeffrey Schlupp, Martin Kelly och James Tomkins är fortsatt borta från spel.

Tidigare möten

Totalt i ligan: 23 vinster, 7 oavgjorda, 9 förluster
Totalt Premier League: 12 vinster, 3 oavgjorda, 5 förluster

Hemma mot Crystal Palace: 13 vinster, 2 oavgjorda, 4 förluster
Premier League hemma mot Crystal Palace: 5 vinster, 1 oavgjorda, 3 förluster

Liverpool har, om än med nödd och näppe, fem raka vinster mot Crystal Palace i ligan och sju på de åtta senaste. Enda nederlaget under den perioden kom i april 2017.

Crystal Palaces tre senaste ligasegrar mot Liverpool har alla kommit på Anfield, säsongerna 2014-15, 2015-16 och 2016-17. De är det enda laget som vid fler än ett tillfälle har besegrat Liverpool på Anfield under Jürgen Klopps ledning.

3-3-matchen i den näst sista omgången säsongen 2013-14 är den enda oavgjorda matchen lagen emellan på sjutton ligamöten.

Våren 2016 såg det inte ljust ut i andra halvlek efter att Ledley givit Crystal Palace ledningen i minut 48 och James Milner efter två gula blir utvisad efter en timme, men tack vare en portion tur och marginalerna med sig kunde Liverpool vinna. Firmino utnyttjade att målvakten McCarthy halkade vid en rensning och 15 sekunder innan stopptiden var slut fixade Benteke en högst tveksam straffspark som han sedan förvaltade på bästa sätt.

Mötet på Selhurst Park i slutet av oktober 2016 blev en svängig historia. Liverpool tog ledningen efter en kvart, men såg 1-0 stod sig i bara två minuter innan laget återtog ledningen i minut 21 när Dejan Lovren (dock högst inblandad i båda baklängesmålen) nickade in en hörna. Efter en dryg halvtimme kvitterade hemmalaget och det såg ut att bli halvtidsresultatet när Joël Matip knoppade in 3-2 på hörna en minut före pausvilan. Liverpool, härledda av Philippe Coutinho, såg stundtals briljanta ut på väg framåt, men skakigheten bakåt samt befogade rop på straff från Crystal Palace gjorde att matchen levde ända tills Roberto Firmino satte 4-2 med tjugo minuter kvar.

Trots 1-0-ledning efter ett frisparksmål av Philippe Coutinho förlorade Liverpool hemma mot Palace våren 2017 i en match där oförmåga att förvalta målchanser samt svagt uppträdande på fasta situationer bäddade för att Christian Benteke kunde näta två gånger och Liverpool gjorde inga fler mål. Det utgör Liverpools senaste nederlag på Anfield i ligan.

Sadio Mané gjorde matchens enda mål när lagen möttes på Anfield i den andra omgången i augusti 2017. Crystal Palace gick alltså mållösa av planen och det var första gången på tio möten som ett av lagen inte nätade.

Ett sent mål av Mohamed Salah säkrade segern den siste mars våren 2018 i en match som hade börjat illa när Loris Karius fällt Zaha och dragit på sig en straff som Milivojevic satte. Benteke missade två bra chanser och så väl Karius som Mané kunde ha åkt ut, så Liverpool hade en del flyt som reste hem med tre viktiga poäng.

Ett mål i slutminuten av endera halvleken säkrade vinsten för Liverpool i den andra omgången hösten 2018. James Milner gjorde 1-0 på straff efter att tidigare Liverpoolspelaren Mamadou Sakho fällt Salah. Palace låg tillbaka ultradefensivt, men hade också ett skott i ribban. I andra halvleken bytte lagen chanser innan Aaron Wan-Bissaka visades ut med kvarten kvar. Liverpool tog över något mot slutet och kunde till slut punktera matchen efter att Salah plockat upp Virgil Van Dijks rensning på en hörna och startat en kontring som Sadio Mané avslutade på bästa sätt genom att runda målvakten och rulla in 2-0.

Våren 2019 ledde Crystal Palace på Anfield med 1-0 i halvtid, men inom en minut i andra hade Salah kvitterat. Roberto Firmino gjorde 2-1 sju minuter senare, men i minut 65 var det kvitterat igen. Salah återgav när det återstod en kvart Liverpool ledningen med sitt andra mål och Sadio Mané ökade, efter att James Milner visats ut i minut 89, på till 4-2 i den 93:e minuten. Sista ordet fick dock Palace som hann reducera i minut 95.

Mötet på Selhurst Park i höstas kom mycket att handla om en situation just före halvtidsvilan när James Tomkins nickade in 1-0 på Milivojevic frispark bara för att få se målet dömas bort för ruff på Dejan Lovren. Personligen tycker jag det var väldigt hårt dömt och den typen av duell som vi ser på varannan fast situation. Tyngre blev det för hemmalaget när Mané gav Liverpool ledningen fyra minuter in på andra halvlek. Den ständigt oroande Zaha fixade 1-1 i minut 82, men uddamålssegermaskinen Liverpool ångade på och den här eftermiddag var det Firmino som säkrade 3 poäng fem minuter före full tid.

Efter att ha nätat 10 mål på nitton möten med Liverpool har Crystal Palace gjort 24 mål på de fjorton senaste matcherna mot Merseysidelaget.

Roy Hodgson vann bara sju av tjugo matcher som manager för Liverpool säsongen 2010-11.
James Milner har blivit utvisad tre gånger i sin karriär. Två av de tillfällena är för en fällning av Wilfrid Zaha som inneburit ett andra gult kort.

LIVERPOOL FC

Det bästa är att den är avklarad

Trots att inget är som vanligt slutade derbyt mot Everton, den första matchen efter covid-19-uppehållet, precis som vanligt. En målsnål kryssmatch i vilken Everton större delen av matchen sjönk ner med två och en halv backlinje. Men, och det får vi ge Carlo Ancelotti, på slutet låg blått närmast 3 poäng.

Ska du besegra Liverpool måste du få stopp på kantspelet och en dag när Andy Robertson inte startade och Trent Alexander-Arnold hade 20 % upp till normal nivå behövde Everton inte anstränga sig till det yttersta. För Liverpool blir det då extra viktigt att få till rörelse och genombrott centralt, något som brukar ta en halvlek att få taktiskt tag om varpå framför allt Roberto Firmino börjar luckra upp de ytor som i slutskedet ger Liverpool en knapp seger. Även Firmono hade dock en bit kvar till full matchform.

Sadio Mané inledde med konstant ryggsäck tills domaren till slut faktiskt började blåsa frispark. Mané lyckades med en del saker men fick ofta anfalla utan fart i laget och då är hans vapen mer trubbiga. Bytet Takumi Minamino mot Alex Oxlade-Chamberlain var planerat redan från början – synd. Resultatet blev ännu mindre rörelse och ett par hopplösa distansavslut från inhopparen. Långskott i sig var något Liverpool borde ha testat mer mot Jordan Pickford, men inte så svaga lägen som Oxen tog.

Annars fick vi likt i flera andra av comebackmatcherna se ett par skador och även om det inte var något allvarligt på sikt hjälpte det inte matchrytmen eller försvarsarbetet att tvingas göra två justeringar i backlinjen.