Inför: Liverpool - West Ham

Inför: Liverpool - West Ham

Liverpool har chans att tangera Manchester Citys rekord på arton raka vinster i ligan mot ett formsvagt West Ham som dessutom bara har vunnit en enda gång på Anfield sedan 1963. David Moyes har aldrig vunnit borta mot Liverpool som manager.

WEST HAM UNITED FC

Januariövergångar 2020

IN
Darren Randolph, målvakt, Middlesbrough
Jarroe Bowen, högerytter, Hull City, £22m

Lån IN
Tomas Soucek, defensiv mittfältare, Slavia Prag, säsongslån

UT
---

Lån UT
Roberto, målvakt, Deportivo Alavés, säsongslån
Winston Reid, mittback, Sporting Kansas City, säsongslån

Säsongen 2019-20

En bra säsongsstart har West Ham och deras fans inte varit bortskämda med de senaste åren, men med lyft i poäng och placering 2017-18 fanns indikationer på en positiv riktning för laget och till en början såg det riktigt bra ut.

Förlusten hemma i premiären mot Manchester City kom väl som väntat, men därefter vann West Ham tre och kryssade tre av de följande sex matcherna. Den 28 september stänges den sjunde ligaomgången med Hammers som femma i tabellen. Det var dock ungefär så långt det roliga varade.

1-1 hemma mot Sheffield United i slutet av oktober var den enda poängen West Ham tog under två månader med förluster mot Crystal Palace, Everton, Newcastle, Burnley och Tottenham.

1-0 borta mot Chelsea i novembers sista match bröt den negativa trenden varefter förluster mot Wolverhampton, Arsenal, Crystal Palace och Leicester fungerade som ett sänka. Ja, West Ham vann också borta mot Southampton kring Lucia, men halvvägs in på säsongen fick klubben nog och sparkade Pellegrini.

David Moyes återvände som manager och inledde med en vinst hemma mot Bournemouth samt att säkra avancemang i FA-cupen borta mot Gillingham. Någon mer långvarig effekt verkar bytet inte ha fått. I ligan fortsatte Moyes att leda laget till 0-1 borta mot Sheffield United, 1-1 hemma mot Everton och 1-4 borta mot Leicester.

Ytterligare en fadäs var förlusten hemma mot West Bromwich (lett av förra Hammersmanagern Slaven Bilic) i FA-cupen. WBA leder förvisso Championship, men det förväntas ändå skilja en del i kvalitet och West Ham spelade dessutom sista arton minuterna med en man mer efter att Semi Ajayi åkt på sitt andra gula kort i matchen.

Det blev 0-2 mot Liverpool i en match där hemmalaget hade väldigt lite att oroa framåt med samtidigt som bortalaget gjorde det som behövdes. Matchen därefter lyckades West Ham för ovanlighets skull hitta rätt tre gånger, men trots ledning med 2-0 och 3-1 blev det bara 1 poäng eftersom Brighton nätade två snabba mål med kvarten kvar.

I veckan spelade Manchester City och West Ham den uppskjutna matchen från en av alla stormhelger det här året och det blev en ensidig affär där hemmalaget hade bollen 77 % av tiden och vann avsluten med 20-3. 2-0 stod det på resultattavlan när domaren blåste av.

Nollpoängaren i veckan gör att West Ham stannar kvar under strecket på 24 poäng, lika många som Watford på plats nitton och 6 poäng före jumbon Norwich. Uppåt hittar vi Aston Villa på 25 poäng, Bournemouth på 26 poäng och Brighton på 28 poäng.

West Ham står på tre vinster, tre oavgjorda och sju förluster så väl hemma som borta och det är främst det överraskande svaga hemmaspelet som lett till deras prekära läge som inte ger något hopp om att de ska komma i närheten av fjolårets niondeplats med 52 poäng.

Borta inledde West Ham med en vinst och tre oavgjorda. Därefter har det blivit två vinster och sju förluster på nio matcher sedan mitten av oktober och sammanlagt endast 4 mål. De två vinsterna togs med 1-0 på Stamford Bridge och St. Mary’s.

Sébastian Haller (6), Robert Snodgraa (5) och Mark Noble (4) har gjort flest mål i ligan så här långt. Felipe Anderson och Snodgrass har spelat fram till 4 mål.

West Ham har tappat 19 poäng från en vinnande position. Flest i ligan den här säsongen.

Skador och avstängningar

Ytterbacken Ryan Fredericks är borta till följd av en axelskada han åkte på mot Manchester City i veckan så Pablo Zabaleta förväntas vikariera.

Andrej Yarmolenko missar matchen och Jack Whilshere är långtidsskadad.

Tidigare möten

Totalt i ligan: 66 vinster, 33 oavgjorda och 25 förluster
Totalt Premier League: 28 vinster, 10 oavgjorda och 9 förluster

Hemma mot West Ham: 42 vinster, 17 oavgjorda och 8 förluster
Premier League hemma mot West Ham: 16 vinster, 7 oavgjorda och 1 förlust

På Anfield har Liverpool ett förkrossande facit mot Hammers som bara har vunnit vid tre tillfällen i högstadivisionen på 57 försök. Det skedde i februari 1928, i september 1963 och i augusti 2015.

När Liverpool redan i upptakten av andra halvlek i mötet hösten 2016 kvitterade till 2-2, i en första halvlek där en märklig studs hade bäddat för West Hams ledningsmål, såg det ut att bara finnas en vinnare på Anfield, men Liverpool hade överraskande svårt att etablera någon form av tryck och laget gav känslan av att de var så säkra på att det skulle lösa sig att ingen riktigt ansträngde sig för att det skulle bli så. Vare sig Liverpool eller West Ham hittade nätet igen den matchen.

Efter bara två vinster på åtta möten har Liverpool återtagit övertaget mot Hammers på senare tid. I maj 2017 vann Liverpool på London Stadium med 4-0 och båda mötena den förra säsongen slutade 4-1 till de rödklädda, där Mohamed Salah stod för tre av de åtta målen. Inte mycket att snacka om vilket lag som var bäst i de matcherna.

Den 29 januari spelade West Ham och Liverpool den match som var schemalagt samtidigt som klubblags-VM och därför fick skjutas på. Jürgen Klopps lag gjorde jobbet utan att gå på max och kvitterade ut en 2-0-vinst. Det innebär att Liverpool har vunnit fem och spelat oavgjort i två av de sju senaste mötena med West Ham.

David Moyes har förlorat åtta och inte vunnit en enda av sina femton matcher som manager på Anfield.

Michail Antonio har nätat i fyra av sina fem ligamatcher mot Liverpool.

LIVERPOOL FC

Båda de två senaste ligamatcherna har stått 0-0 i halvtid efter att endast två av de föregående tjugofyra var mållösa i paus. Annars har vi vant oss vid balanserade första fyrtiofem där motståndarna fortfarande orkar stå emot Liverpool och det är övertag Klopps lag utan mersmak, något som visas av att det i åtta raka matcher från 14 december till 29 januari stod 1-0 till Liverpool.

Överlag är det svårt att göra hål på Liverpool i första halvlek. I de femton senaste ligamatcherna har Liverpool hållit nollan fram till pausvilan i fjorton och har 18-2 i målskillnad. Det är bara Everton som har lyckats överlista Liverpoolförsvaret under den tiden. De gjorde det dessutom två gånger, men vad hjälpte det när Liverpool hade gjort fyra mål.

Två sena missade lägen på Old Trafford efter att Adam Lallana kvitterat, där Alex Oxlade-Chamberlains var den främsta, såg till att Liverpools vinstrad stannade vid sjutton raka. Liverpool lät sig inte nedslås och har nu sytt ihop sjutton raka trepoängare igen och har därför återigen möjlighet att tangera Manchester Citys rekord på arton raka.

1-1 borta mot Manchester United förhindrar alltså vad som skulle ha varit ett helt galet rekord på trettiofem raka vinster och det i en liga som Premier League. Ingen som läser detta skulle sannolikt ha fått uppleva det igen under sitt liv. Med kommande matcher mot West Ham, Watford och Bournemouth får Liverpool till en början nöja sig med en god möjlighet att slå Citys rekord.

Ett annat rekord Liverpool är nära att slå är det som gäller antalet raka ligavinster på hemmaplan. Det nuvarande sattes av just Liverpool mellan den 29 januari och den 30 december 1972. Den gången stannade det vid tjugoen och just nu står laget på tjugo raka.

Och som påminnelse: det krävs fem vinster från de återstående tolv omgångarna för att säkra ligaguldet.

Källor: BBC Sports, liverpool.no, en.wikipedia.org, whoscored.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-02-23 21:11:00
Author

Fler artiklar om Liverpool