Stadio Diego Armando Maradona, 2022-09-07 21:00

Napoli - Liverpool

Inför: Napoli – Liverpool

Inför: Napoli – Liverpool

Under onsdagen träder Liverpool in i årets upplaga av Champions League. Strax innan 21:00 äntrar Klopps mannar gräset på Stadio Diego Armando Maradona, och på andra sidan väntar det bekanta Napoli när Liverpool hoppas få fyr på säsongen.

THE CHAAAMPIONS. Äntligen är det dags igen, ett komprimerat gruppspel i Champions League väntar när Liverpool under onsdagen inleder ett endast nio veckor långt gruppspel i jakt om slutspelsplatserna i den ädlaste av turneringar. I den första (respektive sista) omgången väntar det på förhand svåraste, och mest bekanta, motståndet Napoli.

Faktum är att Liverpool mött Napoli i Champions League vid fyra tillfällen sedan 2018, där den mest minnesvärda matchen för mig är den 11 december 2018 när Liverpool vann med 1-0 tack vare en jätteräddning i matchens slutskede av Alisson som mynnade väg för slutspel och slutligen även vinst. Dessvärre är de två bortamatcherna inte lika positivt minnesvärda, italienarna gick segrande ur matchen 2018 med 1-0 och 2019 med 2-0.

För Liverpool gäller det självklart att få en stark start. Med ett komprimerat spelschema och en sladdande start i ligan hoppas nog Klopp att kunna säkra slutspel innan returmötet på Anfield i den sista omgången, och då känns poäng väsentligt för att kunna lufta spelare i det sista omgångarna. Liverpool parkerar bekant på en sjundeplats i ligan efter en trevande start där effektiviteten saknats. I den senaste matchen var det lite väl mycket hawaii-fotboll och om ett litet övertag hade 0-0-matchen mot Everton lika väl kunnat sluta i vinst som i förlust, och om spelbilden ser ut så imorgon finns det stor risk att Napoli straffar oss hårdare än Everton. ’

Det som talar för Liverpool är att skadeläget i truppen börjar ljusna, trots att jag personligen tror att det är för tidigt att slänga in Thiago i en startelva så är han åtminstone tillbaka i full träning och således säkerligen med på bänken. Med Diogo Jota tillbaka senast mot Everton finns också ett ytterligare vapen att ta hänsyn till i den offensiva riktningen och jag ser gärna att antingen Luis Díaz eller Mohamed Salah får lite välbehövlig vila till en början imorgon. Även Joel Matip har hittats på bänkarna den senaste tiden och är också ett alternativ till morgondagen. Men det är inte bara guld och gröna skogar, kapten Henderson kommer fortsatt saknas efter hamstringskadan han ådrog sig mot Newcastle, Fabio Carvalho lider av dött ben (lårkaka) och Curtis Jones har fått lätta känningar under träning. Utöver dessa herrar saknas även Ibrahima Konaté som förväntas vara tillbaka i slutet av september, Caoimhin Kelleher och Calvin Ramsay. Värt att tillägga för de som missat det är även att varken Naby Keita eller Alex Oxlade-Chamberlain är registrerade i truppen och således inte kommer spela något gruppspel för Liverpool i årets Champions League.

Hos motståndarna är stämningen något muntrare skulle jag vilja tro. Efter en sommar som mestadels bestod i besvikelse primärt mot ägaren Aurelio De Laurentiis, en hel del spelare har lämnat och vissa på mindre smickrande premisser än andra. Bland de namnstarkare exporterna återfinns Lorenzo Insigne, Dries Mertens, Kalidou Koulibaly och David Ospina med flera. Trots detta har även en del spännande spelare kommit in, Giancomo Raspadori, Giovanni Simeone, Tanguy Ndombele och, den för svenskar, bekanta georgiska talangen Khvicha ”Kvaradona” Kvaratshkelia. Och trots den kritik och skeptism som riktats mot ägaren har laget inlett säsongen starkt. Tre vinster och två kryss på de första fem matcherna innebär elva poäng och en andraplats i ligan, dock har formen stagnerat lite. Efter att ha inlett säsongen med målkalas och vinster har det de senaste tre matcherna blivit mer målsnålt och ”bara” en seger och de två kryssen. På skadelistan hos italienarna är det största frågetecknet om stjärnforwarden Victor Osimhen kommer alternativt hur mycket han kommer delta.

Jag tror att vi kan förvänta oss en tuff match med mycket kamp, och för den neutrala dessvärre ett målsnålt möte. Båda lagen vill inleda den förmodade kampen om första platsen på bästa sätt, och Napoli lämnar nog helst inte hemmaplan med poängtapp medan Liverpool gärna ser poängen rada upp sig i början för att eventuellt kunna lufta truppen i oktober. Ett par frågetecken finns fortsatt för Jürgen Klopp att reda ut kring truppen, är rapporterna om James Milner från start äkta? Kommer Joel Matip matchas i Europa? Får vi se Arthurs första minuter? Och hur formerar man anfallsuppsättningen? Hade jag fått bestämma hade morgondagens elva sett ut enligt följande:

Alisson

Trent - Matip – Virgil van Dijk – Tsimikas

Elliott – Fabinho – Arthur

Luis Díaz – Bobby – Diogo Jota

Med ett starkt kapital av Salah, Darwin och Thiago att lufta bänken med. Hur vill ni att laget ställer upp imorgon?

Vad? Napoli – Liverpool, i första gruppspelsomgången av Champions League 2022/23.
Var? Stadio Diego Armando Maradona, i Neapel.
När? Onsdagen den 7/9, klockan 21:00.
Kanal? C MORE Stream
 

Emrik Johansson@emrik_johansson2022-09-06 21:45:00
Author

Fler artiklar om Liverpool