Red Bull Arena, 2021-02-16 21:00

RB Leipzig - Liverpool
0 - 2

Inför: RB Leipzig – Liverpool

Inför: RB Leipzig – Liverpool

Champions League är tillbaka med åttondelsfinaler. Liverpool ställs mot ett lag som man aldrig tidigare har stött på.

Det har blivit dags för åttondelsfinaler i Champions League. Formsvaga Liverpool ställs mot tyskt motstånd i form av RB Leipzig. Det blir första gången någonsin som lagen ställs mot varandra, inte så konstigt eftersom energidrycksklubben inte är äldre än en femteklassare. Det första mötet i denna åttondel kommer heller inte att spelas i Leipzig på grund av de rådande tyska restriktionerna och därför har UEFA flyttat matchen till Puskás Aréna i Budapest.

Liverpool befinner sig i en tung period när man går in i denna match. 2021 har i det stora hela hittills varit ett enda stort mörker. Ligan är redan körd och man är utslagna ur alla inhemska cuper. Kvar finns bara en titel att slåss om, den stora pokalen som Liverpool har lyft dubbelt fler gånger än nästbästa engelska lag, nämligen Champions League. Det är nu eller aldrig som Liverpool bör steppa upp och visa vilket starkt lag man egentligen är.

Liverpool går troligen in i matchen med en liknande trupp som man mönstrade i helgen. James Milner klev dock av skadad i Leicester-matchen och är ett frågetecken. Av de övriga skadade spelarna är det Fabinho som uppges vara närmast en comeback och det återstår att se om han kommer till spel eller inte. De flesta positioner är rätt givna med tanke på hur pass få spelare som finns tillgängliga. Henderson kan mycket väl återigen få agera mittback och det största frågetecknet är väl vem som ska spela tillsammans med honom i så fall.

Motståndarna som Liverpool ställs mot blev tvåa bakom PSG i sin grupp där man slog ut Manchester United och Istanbul Basaksehir. Tyskarna som tränas av Julian Nagelsmann har tagit steg för steg de senaste åren och ifjol gick man hela vägen till semifinal i samma turnering. Man går in i detta möte med betydligt bättre form än Liverpool. I Bundesliga ligger RB Leipzig för tillfället tvåa med god marginal ner till tredjeplatsen och man kunde till och med vila flera nyckelspelare när man i fredags besegrade Augsburg. Även om Liverpools stjärnor är betydligt mer välkända än de mer anonyma motståndarspelarna så är det ett tufft motstånd som väntar. I motståndarmålet återfinns även tidigare Liverpoolmålvakten Péter Gulácsi som varit med på RB Leipzigs resa från andradivisionen. Ungraren som aldrig gjorde någon a-lagsmatch för Liverpool får också spela matchen i sitt hemland.

Nu får vi släppa de negativa tankarna och fokusera fullt ut på europakvällarna. Matcher som hade förtjänat fulla läktare. Mot tyskt motstånd i slutspelsmatcher har Liverpool lyckats bra förr. Så sent som för två år sedan slog vi ut Bayern München i samma runda och genom historien har Liverpool eliminerat lag som Dortmund, Leverkusen och Mönchengladbach flera gånger om i klassiska Europamatcher. I brist på andra ljusglimtar så väljer jag att tro på symbolikens kraft här och nu.

Vad? RB Leipzig – Liverpool, Champions League-åttondelsfinal första mötet

Var? Puskás Arena i Budapest 

När? Tisdag 21:00

Kanal? TV6 och Viaplay

Källor: Liverpool Echo, bundesliga.com, thisisanfield.com
 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2021-02-15 11:25:00
Author

Fler artiklar om Liverpool