bet365 Stadium, 2021-03-20 16:00

Stoke - Derby

Inför Stoke City  -  Derby County
Kan Martyn Waghorn axla Colin Kazim-Richards mantel? Vi lär få se.....

Inför Stoke City - Derby County

Kan The Rams få fart på målskyttet trots avsaknad av riktiga strikers när två Tipsextragiganter möts på bet365 Stadium i Stoke?

The Rams har haft en tung period under mars månad. Efter vinsten mot Huddersfield Town den 23 februari har det blivit tre kryss och tre förluster, dessutom har det på planen verkat vara ett gäng utan något större självförtroende. Undantaget är andra halvlek i senaste matchen mot Brentford. Med en tunn trupp kan det självklart bero på slitna spelare, men även med ett bollande fram och tillbaka med spelsystem och startelvor. Nu är Wayne Rooney oerhört färsk i sin roll som manager, vilket gör att vi på läktaren får stå ut med att han emellanåt tänker fel  -  i alla fall enligt oss s.k. experter.

Om vi backar tillbaka till de sista 45 minuterna mot Brentford fick vi se något vi inte sett på länge. Dels en trygg trebackslinje, men även spelare som vågade ta risker. Det kändes som laget var ostoppbart, allt flöt i rätt riktning. Med lite flyt hade vi snott alla tre poängen av topplaget Brentford. Frågan är om laget kan konservera inställning och spel när vi tar oss an The Potters. Tyvärr brukar det inte vara så, men hoppas kan vi alltid.

Lee Gregory är utlånad från Stoke och kommer därför inte att spela på lördag, ej heller Colin Kazim-Richards som fick en smäll på höften i tisdags. Det ger alternativen i strikerpositionen till väldigt få eller i stort sett obefintliga, även om Rooney framhävde att Martyn Waghorn gjorde en riktig bra träningsinsats under torsdagen. Träning är en sak, match något helt annat. Jag räknar med en fortsatt trebackslinje, fem på mitten och två strikers. Därav saknas en jämte Waghorn. Om jag föreslår Craig Forsyth kommer ni att skratta och skaka på huvudet, inte kan en enbent vänsterback spela striker. Nigel Clough hade ont om strikers för en sisådär tio år sedan i en match mot Coventry City och spelade Dean Moxey i den positionen. Moxey gjorde ett riktigt strikermål i den TV-sända matchen, i och för sig blev det torsk med 1-3. Nej, om vi skall vara seriösa så skulle jag gärna se Kamil Jozwiak som partner till Waghorn. Unge Cameron Cresswell har denna vecka plockats upp från U23-laget och kan vara ett annat alternativ, men jag tror han får börja på bänken. Tom Lawrence hade nog varit det mest givna namnet, men det lär vara för tidigt för honom.

Får vi se David Marshall i målet? Personligen känner jag mig otrygg med Kelle Roos och visst borde han tagit Brentfords andra mål. Louie Watson fick senast göra sin första start efter starka inhopp i tidigare matcher. Det blev tyvärr ingen succé för honom. Dels tror jag att det berodde på att vi var utspelade av Brentford och dels att han var i en position, ute på kanten, som inte passar hans spel. Han kommer garanterat får fler möjligheter framåt. Louie Sibley fick äntligen göra mål igen, vilket säkert stärker hans självförtroende. Förhoppningsvis startar han på lördag och vem vet, han kanske är svaret på vår måltorka.

I en tidigare artikel i vintras befarade jag att övertagandet av Derby County skulle kunna jämföras med sagan om Mäster Skräddare. Och visst……det bidde ingenting. Med tanke på den utdragna processen med bl.a. pengar som aldrig dök upp, kanske vi skall vara glada eller arga  -  det är upp till var och en. Det mest fascinerande är att detta är en kopia av vad som hände med den tänkte nyägaren och Newcastle United. Nu lär det finnas tre intressenter som Mel Morris skall ta sig an. OM ryktet stämmer lär en av dessa bara vara intresserad av att tjäna pengar, får hoppas att övriga två har ett intresse av klubbens framtid och dess supportrar. Jag skulle gärna se ett lokalt ägarkonsortium som, precis som Morris, har ett hjärta för klubben. Det kan inte vara lätt för Rooney att planera för nästa säsong. När kan en ny ägare vara på plats? Den nu avslutade resan lär ha startat i maj och det tog med andra ord tio månader innan Morris tröttnade.

Stoke har 12 poäng till kvalstrecket och 17 poäng ner till nedflyttning, vilket placerar dem i ingenmansland. De är hyfsat starka på hemmaplan och förlusterna i år har enbart kommit mot topplagen. Så även om de inte har mycket att spela för gör de en gedigen insats på sin hemmaarena. Det blir en tuff nöt för The Rams. Men med 13 dagar till nästa match förväntar jag mig att spelarna gör sitt yttersta, vila kan de göra under uppehållet. Nästa gång väntar Luton Town i påskhelgen, visst är det lite deja vu-känsla Roger Davies!


Förslag på startelva;

David Marshall
Teden Mengi, Andre Wisdom, Matt Clarke
Nathan Byrne, Jason Knight, Louie Sibley, Graeme Shinnie, Lee Buchanan
Martyn Waghorn, Kamil Jozwiak


Bänkplats till;
Kelle Roos, Louie Watson, Craig Forsyth, Max Bird, Kornell McDonald, Patrick Roberts, Tom Lawrence George Gudmundson, Cameron Cresswell


 

Stefan Borg2021-03-19 19:49:50
Author

Fler artiklar om Derby