Liberty Stadium, 2021-04-20 20:00

Swansea - QPR

Inför Swansea-QPR

Inför Swansea-QPR

Det återstår nu fyra omgångar av Championship och för en del av dem är poängen viktigare än för andra. QPR ligger inför veckans matcher på tionde plats utan chans att nå kvalspelet medan hemmalaget Swansea fortfarande har en liten chans att knipa en direktplats till Premier League.

QPR stod för en stark insats när man i lördags vann borta mot Middlesbrough med 2-1 i en dramatisk match. Efter en pigg inledning där man ledde med 2-0 efter mindre än tjugo minuter fick man sedan visa karaktär när man fick spela den sista dryga halvtimmen med tio man och stå emot en massiv press från hemmalaget.

På tisdagen väntar en svår bortamatch mot ett motiverat Swansea. Laget ligger just nu på tredje plats i tabellen och ser ut att ha säkrat minst en kvalplats då man har nio poäng ner till tabellsjuan Reading med fyra matcher kvar att spela. Swansea har fortfarande chansen att snuva Watford på andraplatsen, men det krävs troligen fyra vinster om det skall gå vägen då Watford, som man möter i sista omgången, har sex poäng mer och bättre målskillnad. Dessutom har fyran Brentford bara två poäng mindre än Swansea med en match mindre spelad, vilket gör att de inte heller tycker att sista bussen har gått.

Motståndarna

Swansea har tillhört toppen av tabellen hela säsongen och har vunnit 22 matcher, spelat 10 oavgjorda och förlorat 10. Fyra av dessa kom i rad precis före och efter landskampsuppehållet i slutet av mars, så läget kunde varit ännu bättre för Steve Coopers mannar, som efter den dåliga perioden vunnit två matcher och spelat en oavgjord. Det var i lördags man tappade två viktiga poäng när man fick nöja sig med 2-2 hemma mot tabelljumbon Wycombe.

För att göra det hela ännu lite tuffare tvingades André Ayew utgå tidigt mot Wycombe med en sträckning och han kommer troligtvis inte till spel mot QPR. Ayew är som många känner till en välrenommerad målskytt i Championship och har under säsongen gjort 15 mål, varav 5 på straff.

Tvåa i den interna skytteligan är Jamal Lowe med 13, (1 på straff). Noterbart är på typiskt QPR-manér så leder Jake Bidwell, som spelade i QPR under tre säsonger 2016-19, assistligan.

QPR

I QPR är Charlie Austin tillbaka efter avstängning och även om laget producerat mål även under denna tiden så ligger han bra till för en plats i startelvan. Den positionen där det defintivt blir en förändring är i målet då Seny Dieng är avstängd en match efter det röda kort som han ådrog sig i lördags. Nu hade det kanske blivit en förändring ändå då Dieng dessutom bröt näsan tidigare i matchen. Joe Lumley hoppade in och stod för två matchavgörande räddningar och höll nollan, precis som han gjorde då han startade matchen mot Coventry i början av april.

Diengs frånvaro innebär att 20-årige Joe Walsh är med i truppen. Walsh värvades från Gillingham i januari och var uttagen att delta i ett målvaktscamp arrangerat av FA i veckan. QPR har därmed återkallat Walsh från lägret. Spontant hade det kanske varit bättre att låta honom stanna där och i stället låta någon av de andra målvakterna från U23, Marcin Brzozowski eller Tyla Dickinson, agera back-up till Lumley. För det är väl inte så att Warburton slänger in Walsh i hetluften?

QPR har stått för en bra vårsäsong och de största problemen på planen var varit ytterbackarna i det 3-5-2-system som man oftast spelat med. Lee Wallace har varit ganska fri från skador under våren och har gjort det bättre och bättre på vänsterkanten. Till höger föredrogs länge Todd Kane och denne varavade bra insatser med dåliga. Efter några dumma uttalanden om sin storhet så har Osman Kakay fått chansen, men ingen av dem är egentligen någon wingback och senast spelade Kakay till höger i trebackslinjen medan Albert Adomah testades till höger. Kakay kan komma att behövas centralt i försvaret igen då Geoff Cameron fortfarande är småskadad och Jordy de Wijs är osäker efter den brutna näsa som tvingade honom av planen mot Rotherham för en vecka sedan.

Oavsett vilket lag Warburton ställer på plan så kommer det att bli en tuff uppgift mot ett lag som siktar på Premier League.

Matchen på Liberty Stadium börjar kl.20.00 och visas på QPR+. Den kommer att dömas av Jarred Gillett, en 34-åring från Australien som började döma i England 2019. Detta blir hans 26 match i Championship denna säsong. Han delar i genomsnitt ut 3,3 gula kort per match, har visat ut 2 spelare under säsongen samt dömt straff 6 gånger.

Simon Ståål2021-04-19 22:50:08

Fler artiklar om QPR