Krönika: Mysteriet Matip

Krönika: Mysteriet Matip

Ifall han nu och då är bättre än Virgil van Dijk, är Joël Matip då automatiskt världens bästa mittback? Det är han såklart inte, men nog bör väl Liverpools kanske mest bortglömda spelare ändå få ett lite större erkännande mellan varven. Just nu verkar han dessutom vara i sitt livs form. Vi ska nu ta ett djupare grepp kring en av världsfotbollens mest anonyma profiler vars karriär innehåller flera unika detaljer.

Visste ni till exempel att Joël Matip är en av ytterst få mittbackar i världshistorien som har gjort mål mot Brasilien i fotbolls-VM (övriga är ett par österuropéer för länge sedan). Han är dessutom ensam om bedriften att som mittback ha gjort mål på Brasilien i ett VM som spelats i just Brasilien. Råkar man inte känna till denna fakta så är nog Matip knappast varken den första eller den andra gissningen man drar till med. 
 
Matip är sannerligen en speciell profil i den moderna fotbollen. Trots att han har spelat på högstanivå i över tio års tid är han fortfarande svår att bedöma. Han utstrålar ingen stjärnglans och nämns sällan i diskussionerna om världens bästa mittbackar. Man kan verkligen inte påstå att han söker någon uppmärksamhet heller. Han är nämligen en av få spelare som inte har några sociala medier. Han ogillar flashiga kläder och hans favoritpizza är Margherita. 
 
Det finns dock ett parodikonto på Twitter (No Context Joel Matip) som skämtar om Matip i form av humoristiska bilder som Liverpoolfansen har roligt åt. Tydligen ter det sig ofta så att Matip fångas på märkliga bilder, ibland genom sitt kroppsspråk och ibland av rena slumpen. Själv har han inga problem med att folk skämtar om honom. Men är Matip enbart en lustig figur som dessutom missar var och varannan match på grund av sina skadeproblem? Självklart är han mer än så, han är ju faktiskt en titelvinnande mittback i ett av de senaste årens bästa fotbollslag.
 
Bakgrunden
Om vi kort tar historien från första början så föddes Joël Matip för 30 år sedan i Bochum i västra Tyskland av en pappa från Kamerun och en tysk mamma. Han växte upp som vilken annan tysk som helst och började spela fotboll precis som sin äldre bror Marvin som också han skulle komma att bli fotbollsspelare på relativt hög nivå. (Lite kul kuriosa är också att tidigare Middlesbrough-profilen Joseph-Désiré Job är Joël Matips kusin). Det tog inte länge innan storklubben Schalke 04 fick upp ögonen för grabben. Därefter slog han sig steg för steg igenom klubbens akademi innan han debuterade i Bundesliga för tolv år sedan.
 
I Gelsenkirchens stolthet skulle Matip komma att utvecklas till en av ligans bästa mittbackar. Under sju säsonger i Bundesliga blev det över 250 matcher och även en hel del mål för den gänglige mittbacken som 2010 dessutom nominerades för Golden Boy-priset. Det ska dock sägas att Matip även spelade en hel del matcher som mittfältare under denna tid. Den enda titeln som Matip vann med Schalke var cupen 2011, men den får ändå ses som en stark bedrift med tanke på konkurrensen från Dortmund och FC Bayern.
 
Landslagskarriären: Historisk målskytt, men missat VM-guld?
Trots att Matip helt och hållet växte upp i Tyskland så valde han ändå att representera sin fars hemland Kamerun i landslagssammanhang. Han debuterade under våren 2010 och blev sedan uttagen i det kommande VM-slutspelet i Sydafrika där han sedan fick spela i den första gruppspelsomgången mot Japan. 
 
Under VM 2014 fanns Matip återigen med och var nu en av landslagets bättre spelare. Som jag nämnde inledningsvis så gjorde Matip i detta mästerskap mål mot Brasilien på brassarnas egen hemmaplan. Målet på Garrincha-stadion i Brasilia blev Kameruns enda i turneringen och visst kom det rejält i skymundan av Neymars två mål då hemmanationen vann matchen med 4-1. 
 
I historieböckerna kommer dock Matip alltid vara en av ytterst få mittbackar som gjort mål på de mesta världsmästarna i VM. Han är dessutom ensam mittback om att ha gjort mål på Brasilien i ett VM som spelats i just Brasilien (1950 & 2014). 
 
Denna minnesvärda detalj skulle dock visa sig vara höjdpunkten på Matips landslagskarriär. Han bestämde sig nämligen kort därefter för att sluta i landslaget på grund av den dåliga organisationen kring och runt laget. Totalt fick Matip ihop 27 landskamper och leker man med tanken att han istället hade valt att representera Tyskland hade han ju faktiskt kunnat titulera sig världsmästare 2014!
 
Liverpool: Skador och titlar
Sommaren 2016 lämnade Matip sitt Schalke som Bosman och skrev på för Liverpool. Detta var under Jürgen Klopps första sommar och försäsong som Liverpooltränare. Klopp hade såklart följt Matip under tiden i Tyskland och visste vad han fick. 

Till en början såg han också stundtals väldigt bra ut. Liverpool hade fått in en klasspelare utan att behöva betala någon övergångssumma. Under de tre första säsongerna på Anfield blev det över 30 matcher varje år men sedan dess har antalet framträdanden minskat rejält på grund av skadeproblem. Under åren i Tyskland drogs Matip knappt alls med några skador men numera är ju skadorna bland det första man tänker på gällande honom. Kollar man på Transfermarkts statistik ser man dessutom att det är en rejäl blandning av olika typer av skador som drabbat mittbacken under åren. Matip har sannerligen blivit en otursförföljd spelare och det är nog därför han sällan nämns som en av de allra bästa mittbackarna.
 
De gånger han är frisk är han dock oftast mycket bra. Ta Champions League finalen 2019 som exempel. Virgil van Dijk syns mest och står för en magisk brytning då Tottenham får ett friläge, men bredvid honom gör Matip en minst lika bra insats i skymundan. Glöm heller inte bort den lilla detaljen att det var Matips långa tå som assisterade Origi till 2-0 målet.
 
Efter att ha lyft Liverpools sjätte Europacup-buckla som en av flera hjältar fick han dessvärre mestadels bevittna efterföljande års Premier League-titel från sidan på grund av mera skador. Senaste säsongen blev som bekant katastrofal för Liverpools del, mycket på grund av skadekrisen på mittbackspositionerna, där Matip såklart var en av de drabbade.
                 
Hösten 2021, bättre än någonsin?
I somras hade nog många gett upp Matips framtid i Liverpool. Bara Gomez skulle komma i matchform var det han som skulle starta bredvid Van Dijk var de flesta överens om. Dessutom köptes Konaté in för att slåss om samma plats.
 
Men vad är det som händer nu då? Matip gör sin sjätte säsong i Liverpool och ser kanske bättre ut än någonsin. Han har fortfarande inte dragit på sig några skador trots att vi kommit halvvägs in i december. I vissa matcher har han dessutom överglänst Van Dijk och varit totalt felfri. På olika statistiksidor har Matips namn nu och då synts i toppen under hösten, i allt ifrån huvudspel och brytningar i egen box till offensiva räder och passningar. Just de offensiva utflykterna har vi sett en del av senaste tiden. Med tanke på att Matip tidigare spelat som mittfältare borde vi väl egentligen inte vara särskilt överraskade då han älgar framåt i banan. Med sitt speciella och aviga rörelsemönster ser det dock alltid fruktansvärt roligt ut när han tar sig fram, trots att han ändå besitter en fin teknik.
 
Nu tror nog varken jag eller de flesta andra på att Matip kommer att hållas skadefri hela säsongen. Men tänk om tysk-kameruniern i alla fall skulle slippa åtminstone ett par av sina obligatoriska skador varje säsong, då hade vi och även fotbollssupportrar i allmänhet kanske rent av talat om honom som en av världens bästa på sin position. 
 
Det är såklart orättvist att spekulera i dessa banor, för Matips kropp är helt enkelt inte lika tålig som andra spelares och det får vi bara acceptera. Vi får istället vara tacksamma över de fina prestationer han ändå har givit Liverpool under åren och håller tummarna för att det kommer mer av den varan också framöver. Matip är nämligen mycket mer än en skadedrabbad figur och ett parodikonto på Twitter.

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2021-12-14 08:30:00
Author

Fler artiklar om Liverpool