Lagbygget 2024/25

Lagbygget 2024/25

The Addicks har presenterat sin retained list, vilken presenteras här.

Se där, då kan den första artikeln inför kommande säsong läggas ut. Ja, det var på tiden då föregående säsong redan ska vara förpassad till det förgångna för allas välmående. 
Charlton har kommunicerat och presenterat sin så kallade retained list inför kommande säsong, vilken meddelar vilka spelare som erbjudits nya avtal, vilka som inte har erbjudits nya avtal, vilka spelare som återkommer till klubben efter deras utgångna låneavtal och vilka spelare som lämnar klubben för att deras låneavtal har gått ut. Ja, kort och gott de första nyheterna som bekräftar något inför kommande säsong och första gången som Nathan Jones har satt någon form av prägel på ett lagbygge i Charlton Athletic. 

Nuvarande spelartrupp 
Vi kan likt i klubbens nyhetsutskick börja med vilka spelare som har aktiva avtal med klubben som minst löper över även nästa säsong. I tur och ordning handlar det om: Karoy Anderson, Chuks Aneke, Nathan Asiimwe, Conor Coventry, Rarmani Edmonds-Green, Tayo Edun, Scott Fraser, Macaulay Gillesphey, Aaron Henry, Harry Isted, Lloyd Jones, Daniel Kanu, Miles Leaburn, Alfie May, Ashley Maynard-Brewer, Conor McGrandles, Zach Mitchell, Lucas Ness, Kayne Ramsay, Terry Taylor och Tennai Watson

I den samlingen av spelare kan vi då även peka ut att Scott Fraser (Hearts), Aaron Henry (Wealdstone), Conor McGrandles (Lincoln) och Zach Mitchell (Colchester) återvänder till klubben efter att ha spenderat delar av säsongen på utlåningar. 

Förlängda spelaravtal
Vad det gäller ytterligare spelare som - åtminstone i nuläget - kan räknas in i Charltons trupp inför kommande säsong, så handlar det om tre namn som har erhållit förnyade avtal med klubben. Lucas Ness kontrakt har förlängts med en säsong efter att en kontraktsoption i hans tidigare avtal har aktiverats och utnyttjats. Ness, som slog igenom på vinter- vårsäsongen 2022/23, fick ett svårare andra år i seniorlaget. Mittbacken figurerade bara i 21 matcher under säsongen, varav 14 av dem var i ligaspelet. Hur som helst, så uttalar sig manager Nathan Jones på följande vis om nyheten kring Ness förlängning: 

We’re delighted to secure Lucas. He’s been a part of the squad and part of the team all season. He's not played a lot since I've come in as it’s very difficult to change a side that’s unbeaten. However, we’re delighted to secure him - he’s a fantastic character, a good defender and someone that’s come through the ranks. We’re very proud of him and very proud to secure him for another year.” 

Nej, säsongen som har varit blev inte riktigt vad Ness, eller vad någon annan heller för den delen, hoppades på - varken i prestation eller speltid. Likväl är den välväxta mittbacken fortsatt ung och utvecklingsbar (född 2002), och med sin förankring från klubbens akademi så är han ett vettigt och troligtvis inte allt för dyrt alternativ som truppspelare till kommande säsong. 


Nästa spelare som erbjudits en förlängning av sitt avtal med klubben och som accepterat det är yttern Tyreece Campbell. Den egna produkten - som anlände till klubben i lågstadieålder - har förlängt över två säsonger, med optionen inkluderad att även kunna förlänga över en tredje säsong. Campbells entré inom seniorverksamheten kan sägas vara snarlik den som det ovan redogjordes för gällande Lucas Ness. Han började användas under den andra halvan av säsongen 2022/23 och gjorde då 29 matcher. Till skillnad från Ness så fortsatte dock Campbell att vara genomgående aktuell under den här säsongen och ökade sin speltid till 40 matcher, varav 33 framträdanden var i League One. Jones kommenterade nyheten kring Campbells fortsatta vara på SE7: 

I’m delighted Tyreece has signed a new contract with the club. He’s a terrific young player with pace, skill and fantastic one-v-one ability. He’s been at the club a number of years, coming through the academy, and did well as one of our game changers towards the end of the season. I’m pleased I’ll be able to continue working with him and continuing to watch and support his development, as he has plenty of potential.

Det är inte någon större överraskning att klubben väljer att förlänga med TC. Han är en spelare fostrad i klubben och har tagit steg framåt under en tuff säsong. Det är en spelare som går in under kvoten med spelare som Jones över tid kan utveckla, och med sina x-faktorer i sin snabbhet och utmaningsförmåga så kan TC mycket väl vara en spelare som till slut bara exploderar och slår igenom. Hade man inte förlängt med honom nu så hade han garanterat gjort det i en annan klubb under kommande säsong, och då vet vi hur mycket det hade grämt en. Frågetecknet är om Campbell kommer att passa in i det spelsystem som väntar men det är en fråga som vi skjuter på någon månad framåt i tiden. 


Till sist handlar det om Thierry Small som, likt Lucas Ness, fått en option i sitt avtal aktiverad för en förlängning över en ny säsong. Small som anlände till klubben relativt nyligen, så sent som i början av februari, gjorde sig omedelbart till en startspelare i Nathan Jones 3-5-2 formation. Detta i rollen som vänsterwingback, där han tog för sig från första stund och blev en av vårens starkast lysande spelare. Det har alltså vuxit fram längs vårsäsongen att Small - som fortfarande är en ung spelare med sina 19 år - som klubben verkligen vill ha kvar och fortsätta bygga vidare på till nästa säsong. Intentionen har varit att nå en överenskommelse gällande ett längre avtal, men på grund av Smalls nuvarande korttidskontrakt verkar det som att den ettåriga kontraktsoptionen först behöver aktiveras för en förlängning innan klubben kan sätta sig ner och komma fram till ett avtal som sträcker sig över flera säsonger. Det är en välkommen förlängning men ännu inte ett optimalt nytt avtal, kan man säga.

Utlöpande låneavtal 
Som vanligt har säsongens spelartrupp innehaft en handfull lånespelare från diverse klubbar högre upp i seriesystemet. Ett par spelare fanns med under hela säsongen, en del under hösten för att sedan försvinna i januari och en en del endast under vårsäsongen. De spelare som nu lämnar klubben efter vårsäsongen för att återgå till sina respektive huvudklubbar är Tyreeq Bakinson (Sheffield Wednesday), Panutche Camará (Ipswich), Lewis Fiorini (Manchester City), Freddie Ladapo (Ipswich) och Louie Watson (Luton). Det behöver egentligen inte slösas mer ord på någon av respektive spelare, vilket säger en del om huruvida säsongens lånespelare lämnade några nämnvärda avtryck eller inte. 

Utgående spelaravtal 
Fältet som gäller spelare med utgående avtal som ej har erbjudits en förlängning brukar vara längre än det motsatta, så även efter denna miserabla säsong. Nathan Jones har lovat rejäl aktivitet under sommarens övergångsfönster och den aktiviteten börjar redan här. Sammanlagt åtta spelare från säsongen har meddelats att de inte kommer erbjudas någon förlängning av sitt avtal och är således fria att redan nu söka sig efter nya klubbadresser. En del av namnen lämnar någon mer känsla efter sig än vissa andra. Sammantaget handlar det om Richard Chin (ytterback), Michael Hector (mittback), Diallang Jaiyesimi (ytter), Kazenga LuaLua (ytter), Jack Payne (mittfältare), Terell Thomas (mittback), Lewis Ward (målvakt) och Connor Wickham (forward)

När det gäller Kazenga LuaLua och Connor Wickham så kom båda dessa in så sent på säsongen att de knappt har hunnit få sina namnskyltar uppsatta på Sparrows Lane. LuaLua anlände i mitten av mars och hann med fyra obetydliga inhopp, medan Wickham kom ett par dagar tidigare och hann bli något mer användbar genom att så för ett mål och en assist på två starter och två inhopp. Kanske att man hade hunnit börja att tro att Wickham eventuellt låg i en bra position för en förlängning på grund av det här, men icke. Båda spelarna lämnar nu klubben. 

Än mindre beskrivningar går att göra när det kommer till Lewis Wards tid i klubben. Ward kom in från Swindon Town i januari för att bredda målvaktssidan och syntes sedan inte till mer än på matchtruppspresentationerna och lagets uppvärmningar innan match. Det blev inga matcher i Charltontröjan för Ward. Näst intill - men inte riktigt - samma sak går att säga om akademispelaren Richard Chin. Ytterbacken, med rötterna från Malaysia, gjorde fem framträdanden under förra säsongen (2022/23), men lyckades aldrig etablera sig som en seniorspelare trots att han spenderade en del tid runt laget. Under nuvarande säsong var han i omgångar utlånad till Dartford och Bath i National League South, vilket är en något för låg nivå för att på allvar göra sig till ett alternativ för League One inom en snar framtid. Det är rätt läge för Chin att gå vidare och han tackas för sin tid som ungdomsspelare i klubben. 

Sedan kommer vi till två spelare som inte fick utrymme att vara en del av säsongens Charltonupplaga och fick spendera den på annan ort. Det handlar om Diallang Jaiyesimi och Jack Payne. DJ hängde runt i Skottland och St.Johnstone, medan Payne tog steget ned till League Two och MK Dons. Den förstnämnda lämnar sydöstra London efter att ha gjort 64 matcher och fyra mål för klubben. Han kom in som en investering från Swindon i januarifönstret 2021, i hopp om att bli en sevärd spelare här. Mest frekvent användes han under säsongen 2021/22, men då som wingback i Johnnie Jacksons 3-5-2 formation. Det går att argumentera för att DJ blivit en mer komplett spelare under den här tiden, men visst blev det inte den karriär och utveckling som någon hade hoppats på. Jack Payne i sin tur hämtades in som bosman av sin före detta manager Ben Garner under sommaren 2022, även det från Swindon. Payne gjorde sig aldrig till en startspelare men fungerade bra som truppspelare och uppskattades för sina arbetsinsatser. Hans tvåårskontrakt sedan ankomsten löper nu ut och det blev sammanlagt 54 matcher och sju mål under sin säsong på plats i Charlton. Tack för det, DJ och Payne. 


Kvar finns då att meddela att inte heller mittbackarna Michael Hector och Terell Thomas kommer att finnas kvar i klubben fortsättningsvis. Hector kom in som bosman i januari 2023, med mängder av Championshiprutin, och gjorde sig omedelbart till en mittback för startelvan. Prestationerna gjorde att Hectors kontrakt förlängdes med ytterligare en säsong för ett år sedan, ett år som nu är avklarat och som nu får en annan utgång. Efter 53 matcher i Charlton tackar vi Hector för ett och halvt år i klubben. Terell Thomas kom in samma säsong som Hector men anlände redan inför hösten. Den egna produkten återvände till klubben som ett roteringsalternativ till mittbacksplatserna men övertygade mer än så och fick faktiskt även han ett förlängt kontrakt efter föregående säsong. Det följde Thomas upp med att vara mer eller mindre ordinarie i startelvan under den nuvarande säsongen. Thomas kan alltså - efter sina 61 matcher och ett mål för moderklubben - gå ut genom dörren med huvudet högt när han nu för andra gången i sin karriär lämnar. Tack för det här, Terell. 


George Dobson 
Sedan har vi kommit till det mest betungande faktumet. Så pass att det faktiskt kräver sin egen rubrik, och det är att George Dobson definitivt nu kommer att lämna Charlton Athletic efter tre säsonger. Dobson ska ha erbjudits ett par med kontraktsförslag i december av klubben men utan att ha enats kring en överenskommelse. Istället tog Dobson senare i januari möjligheten till att signera ett förhandskontrakt med ungerska klubben MOL Fehérvár (som tränas av svenska Bartosz Grzelak), vilket innebär karriärens andra utlandsäventyr för 26-åringen. Det blev sammanlagt 144 matcher och sex mål för den senaste säsongens lagkapten i Charltontröjan, och Dobson kommer att föräras med ett eget inlägg här på sidan vid ett senare tillfälle. Tack för allt, George! 


Härnäst väntar troligtvis den årliga betygssättningen av säsongens spelartrupp. 

UP THE ADDICKS!

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2024-05-15 22:41:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson