Lagbanner
Inför: Everton – Leicester City
Senast klubbarna möttes spelade Esteban Cambiasso för Leicester.

Inför: Everton – Leicester City

Två av ligans formstarkaste lag möts under lördagseftermiddagen då Leicester gästar Everton på Goodison Park. Kan the Foxes besegra the Toffees och fortsatt vara ligaledare över julen?

Det är två formstarka lag som möts på Goodison Park på lördag då Leicester, med nio raka utan förlust, möter Everton, med sex raka ligamatcher utan förlust. Lustigt nog kom bägge lagens senaste förluster mot Arsenal; för Leicesters del med 2-5 på King Power Stadium i slutet av september och för Everton med 2-1 borta i slutet på oktober.

Utöver att de är formstarka så leder Leicester kategorin flest gjorda ligamål med 34 fullträffar och Everton är delad trea med sina 29 mål.

Så bägge klubbarna har flyt just nu. Det enda som skiljer dem åt är att leder ligan och Everton ligger tia. Är detta fördel för Leicester inför det sista mötet som blir det sista innan jul?
 
Leicester
The Foxes fortsatte att överraska då man besegrade regerande mästarna Chelsea med 2-1 hemma på King Power Stadium och övertog serieledningen från Arsenal. I nuläget ligger man två poäng över Londonklubben, tre poäng över Man City och hela nio poäng över sexan Crystal Palace. Ner till Norwich under nedflyttningsstrecket är det mycket betryggande 21 poäng!

Dock pratar fortfarande Ranieri och spelarna om överlevnad och att ta 40 poäng. Nu börjar det bli lite tjatigt då klubben i princip säkrat överlevnad med sina 35 poäng och om man fortsätter som man gör blir det nog en rätt hög placering. Snart har ju trots allt halva säsongen spelats och nog finns en plan B för Ranieri och co vad det gäller säsongens mål. Kan man våga hoppas på åtminstone en topp-6-placering?

I vilket fall gjorde laget en fin insats senast mot Chelsea som man nästintill spelade ut under de första femtio minuterna och ledde välförtjänt med 2-0 genom snygga mål av duon Jamie Vardy och Riyad Mahrez.


Claudio Ranieri var märkbart mycket gladare än den nu sparkade José Mourinho i måndags.

Tyvärr blev Danny Drinkwater tidigt utbytt genom en lårskada samt att Robert Huth drog på sig ett gult kort och missar därmed lördagens match. För Drinkwaters del var hans ersättare Andy King bra, och dessutom gjorde kollegan Gökhan Inler en klart godkänd insats då han byttes in. Jag tror att King får chansen mot Everton.

Gällande Huths ersättare så är det polacken Marcin Wasilewski eller tunisiern Yohan Benalouane som är alternativen. Wasilewski är mera erfaren och tuff, medan Benalouane är kvickare. Jag tror att Wasilewski får chansen faktiskt. Annars lär nog Ranieri ändra något.

Övriga som saknas är yttermittfältaren Jeff Schlupp också genom en lårskada, Ritchie De Laet genom sin ankelskada samt Matty James genom sin knäskada. James är dock på god väg tillbaka.

Jag tror på följande startelva mot Everton (4-4-2): Schmeichel – Fuchs, Morgan, Wasilewski, Simpson – Albrighton, King, Kanté, Mahrez – Ulloa, Vardy.


Jamie Vardy med sina femton ligamål är given i startelvan.

Everton
Som sagt så har Everton sex raka matcher utan förlust den här säsongen samt gjort hela 29 mål på sexton matcher. Men fyra av dessa matcher har varit oavgjorda matcher, så många menar på att Everton saknar det där lilla extra för att kunna avgöra och vinna fler matcher och kunna utmana om en Europaplats.

Lite konstigt kan man tycka då tränaren Roberto Martinez har tillgång till en av Premier Leagues bästa anfallare i den storvuxne belgaren Romelu Lukaku som gjort tolv ligamål den här säsongen, men man kan ju inte lita på bara en spelare. Det är hela laget som gör det.


Evertons anfallare Romelu Lukaku.

Senast blev det en blygsam oavgjord tillställning borta mot nykomlingarna Norwich med 1-1, efter mål av just Lukaku. I den andra halvleken tog sig the Canaries igenom och satte kvittering genom Wes Hoolahan.


Evertons Kevin Mirallas försöker hålla undan Norwich Wes Hoolahan. 

Inför matchen väntas Evertons läkarteam avgöra om mittbacken John Stones blir spelklar efter att han ramlat olyckligt senast mot Norwich, samt mittfältaren James McCarthy som de senaste tre matcherna haft problem med ena höften.

Matchinfo och tips
Vad? Premier League, omgång 17.
Var? Goodison Park, Liverpool.
När? Lördag den 19 december, kl. 16.00.
På TV? Ja, efter en sen ändring visas matchen i Viasat Fotboll med start klockan 15.55!

Tips: Som alltid dras man med ”när vaknar man från den här drömmen?”-känslan; Leicesters form kan inte fortsätta för alltid? Det går dock inte att undgå att Leicester är det klart stabilaste laget i Premier League och att de leder ligan är befogat. Everton blir ytterligare ett svårt test, och visst har de sex raka utan seger, men många av dem är oavgjorda. Så länge Vardy och Mahrez ges utrymme och Morgan har koll på Lukaku så går det vägen tror jag. N'Golo Kanté sköter mittfältet utmärkt med King eller Inler. Jag tippar resultatet 1-2!

--------------------------------------------------
Källor: BBC Sport, Leicesters hemsida, Viasat, Wikipedia.

Adam Bills2015-12-18 17:02:00
Author

Fler artiklar om Leicester