Lagbanner
The Rise of Jamie Vardy
Storyn om Jamie Vardy.

The Rise of Jamie Vardy

Få kan ha missat Jamie Vardys framfart i Premier League den här säsongen, men få känner till honom innan dess. Följ Vardys resa från engelska Korpen till engelska landslaget.

För de flesta var Jamie Vardy okänd inför Leicesters comeback i Premier League förra säsongen. Möjligen har den insatte uppmärksammat Vardy under hans två säsonger i Leicester i the Championship, samt när klubben anmärkningsvärt värvade honom från Non-League-klubben Fleetwood Town (division fem) sommaren 2012 för drygt en miljon pund (cirka 13 mkr).

Jag blev glad då DN tillägnade nästan en helsida till Vardy i lördagens tidning angående hans chans att slå Ruud Van Nistelrooys rekord på mål i tio raka Premier League-matcher, samt att de följde upp med en notis i söndagens tidning. SVT, Expressen och många andra svenska medier uppmärksammade också bedriften. Nu uppmärksammas han av en större skara fotbollsintresserade.

Ett annat exempel på att hans storform märks runtom Europa är att både Real Madrid och Barcelona skulle ha scouter på plats under Englands bortamatch mot Spanien, men Vardy fick utgå skadad. Även Manchester United och Arsenal sägs vara intresserade.

Men hur gick det till då Leicester värvade Jamie Vardy? Vem är spelaren Vardy och vad har han för bakgrund? Här följer en resumé med start i Korpen hela vägen till det engelska landslaget.

Klättringen
Vardy var på uppgång redan innan tiden i Fleetwood. Efter att ha blivit ratad av Sheffield Wednesdays ungdomsakademi som sextonåring så övertalades han av en kompis att fortsätta spela. Fast detta skedde i den engelska motsvarigheten till Korpen, Sunday League. Via laget Wickersley tog han steget till Stocksbridge Park Steels, FC Halifax och till sist Fleetwood Town i division fem; en klättring från korpen till femte divisionen på drygt fyra år, där han imponerade i varje klubb längs vägen genom divisionerna.


Jamie Vardy spelandes för Fleetwood år 2012. 

I Fleetwood fortsatte Vardy att imponera. Hans 31 ligamål på 36 matcher bidrog starkt till att klubben tog sig till League Two samt att en hel del större klubbar blev intresserade.

Leicesters scoutingverksamhet var säker på sin sak relativt tidigt. Klubbens huvudscout Steve Walsh, som hade samma roll under dåvarande tränaren Nigel Pearson, började scouta anfallaren redan då han spelade för Sheffield Wednesdays akademi och höll ett öga på honom sedan dess. Walsh imponerades av hans framfart i ligasystemet, tillika hans kvicka och nästan aggressiva spelstil. Första matchen de såg Vardy live var i Fleetwood-tröjan.

Walsh har vid ett senare tillfälle sagt att han, Pearson och övriga tränarteamet ville värva honom till Hull men att de lämnade för the Foxes innan övergången kunde genomföras. Intresse fanns även från andra klubbar; bland annat från Blackpool, Southampton och West Brom. Det sägs att dåvarande West Brom-tränaren Roy Hodgson var på plats flera gånger för att se ”Non-League"-sensationen och var även han imponerad av Vardy. Till slut blev det dock Leicester som värvade anfallaren sommaren 2012.

Klubben tog en stor risk då Vardy skrev på för Leicester. Han var oprövad i större sammanhang och rätt klen enligt många. Dessutom höjdes vissa frågetecken kring att han hamnat i trubbel utanför planen tidigare genom att ha blivit dömd för misshandel, som han senare avtjänat. Många, inte minst jag själv, var kritiska till värvningen.  

Nästan som väntat blev hans debutsäsong tuff. Han hade svårt att anpassa sig till skillnaden mellan Non-League och the Championship. Han "försvann" lätt i matcher och många fans var missnöjda och kallade värvningen ”ett slöseri med pengar”.

Men Pearson och hans team trodde stenhårt på anfallaren. Tilliten var extremt viktigt för hans framtida karriär då det senare framgick att Vardy ville lägga av med fotbollen efter sin katastrofala debutsäsong, möjligen lite déjà vù från ungdomen möjligen.

Pearson övertalade anfallaren att fortsätta kämpa. Det sägs till och med att Vardy var på besök hemma hos Pearson vid fler tillfällen då Vardy härstammar från Sheffield och Pearson bor där sedan han var mittback i just Sheffield Wednesday. Vid något tillfälle har anfallaren sagt att Pearson var en av hans barndomsidoler i favoritlaget Wednesday.

Vändningen
Säsongen efter var det i princip en helt ny sida av Vardy som uppenbarades. Kvick, listig och full av självförtroende så var han en stark bidragande faktor till att Leicester vann the Championship den säsongen. Vardy gjorde inte flest mål den säsongen; David Nugent gjorde fyra fler, men han var högst delaktig genom att direkt och indirekt assistera till många mål. Frågan som nu ställdes var om han klarade ytterligare ett steg i seriesystemet.

Med facit i hand är svaret på den frågan både ja och nej. I vissa matcher fullständigt briljerade han; Vem minns inte hans show då Manchester United besegrades med 5-3 då han var involverad i alla fem målen? Det var särskilt under Leicesters spektakulära vändning under våren som Vardy hittade formen ordentligt och han var delaktig i upphämtningen.


Vardy firar sitt 3-2-mål borta mot West Brom. 

Men ofta var han väldigt anonym och motståndarförsvararna hittade lätt hans svagheter. Säsongen var på många sätt lärorik för Vardy och han har turen nog att få spela ytterligare en säsong i Premier League.

Landslaget
Ofta har Vardy varit bra ”utan att han skapat rubriker” menar många och hans insatser har belönats med fyra landskamper för England, den första efter hans fina form under våren. Kanske Roy Hodgson blickade tillbaka till de där matcherna han såg för drygt fyra år sedan då Vardy tillhörde Fleetwood.

Hodgson får dock kritik för att han inte utnyttjar Vardy optimalt utan har placerat honom på kanten då England spelat 4-3-3 då han lätt blir isolerad där. Vardy behöver ligga mera centralt som i Leicester för att kunna utnyttjas optimalt. Dessutom kan jag själv anmärka att han inte fick bollen ofta ute på kanten, de två gånger jag sett han i landslagsdräkten.

Hodgson själv har varit lite torr i sina uttalanden om Vardy kan jag själv tycka. Han anser att den hysteri som i nuläget råder över Vardy bör tonas ned och att han får vara glad att han ens blir uttagen. Trots det är det många som menar att Vardy bör bli uttagen till landslagstruppen till EM 2016 nästa sommar om hans fina form fortsätter.



Spelaren Vardy
Som spelare beskrivs Vardy av många insatta som den äldre generationens engelska anfallare. I en intervju med Sky Sports menar stjärnan från VM 1966 Geoff Hurst att han ser många likheter i Vardy som i sig själv under sin aktiva karriär. Hurst påpekar Vardys energi, listighet och fart är häftigt att se och är av en mer klassisk modell anfallare.

Kevin Phillips, tidigare aktiv och coach i Leicester, poängterar liknande saker. Vardys kvicka spelstil orsakar kaos bland motståndarförsvarare vilket inte alltid resulterar i mål av honom själv, men det skapar ytor åt andra som gör dem.

Rob Mackenzie, tidigare spelanalytiker i Leicester, menar också att Vardy nämligen besitter en rätt ovanlig egenskap som anfallare, nämligen ett bra försvarsspel. Vardy är enligt honom mycket bra på att stressa motståndarna till att göra misstag.

Slutsatser
Jamie Vardy har gjort en mäktig resa under de senaste åren från Wickersley i Korpen till att (i skrivande stund) leda Premier League med Leicester och bli kallad till det engelska landslaget inom en tioårsperiod. Vardy leder tillsammans med en mindre skara andra spelare som Charlie Austin och Chris Smalling en grupp som tagit sig framåt i karriären ”den långa vägen”, olik de som kommer från en ungdomsakademi.

Självklart är anfallaren fortfarande junior i sammanhanget trots att han ändå är 28 år och han har fortfarande mycket kvar att lära sig. Något annat som bör anmärkas är att Leicester är i nuläget uppbyggt kring Vardy, så att han är den som gör mål i klubben är inte så förvånande.

Men visst är han riktigt kul att följa. Hans fartfyllda, outtröttliga och jagande spelstil är spännande och kommer förhoppningsvis att hålla i sig i många år framöver.

--------------
Källor: BBC Sport, Huffington PostLeicester Mercury [1], Leicester Mercury [2]Sky SportsThe Telegraph [1]The Telegraph [2]

Adam Bills2015-11-22 21:25:01
Author

Fler artiklar om Leicester