Lagbanner
What Does the Fox Say? Del 3 – Vad ligger bakom säsongens uppflyttning?

What Does the Fox Say? Del 3 – Vad ligger bakom säsongens uppflyttning?

Eftersäsongens artikelserie ”What Does the Fox Say?” fortsätter med ytterligare en infallsvinkel; några orsaker till succésäsongen. Här följer några förslag som bidragit till lyftet.

Av de svenska fotbollsfans med särskilt intresse för engelsk fotboll, och som sett Leicester live eller i TV-rutan under den gångna säsongen, har säkerligen lagt märke till ett förändrat Leicester, mestadels spelmässigt. Laget har varit stabila och starka under hela säsongen, mycket i kontrast till förra säsongens kvalplats som säkrades mycket till följd av tur och andra klubbars snedtramp. Vad kan tänkas ligga bakom denna förändring? Ja, man behöver inte vara en inbiten Leicesterexpert för att lista ut några tänkbara anledningar. Dessa listas nedan.
 
Stabilitet
Efter förra säsongens ”besvikelse” i ligan var det många som frågade sig om Nigel Pearson skulle få fortsatt förtroende som tränare av ägaren Vichai Srivaddhanaprabha; thailändaren gjorde ett klokt val och satsade vidare på engelsmannen.

Just denna taktik att satsa på stabilitet har visar sig vara ett vinnande koncept om man tittar på andra klubbar som gått upp från the Championship. Jag tänker på Brendan Rodgers med Swansea för ett par säsonger sedan, Nigel Adkins med Southampton, Paul Lambert med Norwich och Malkay Mackay med Cardiff, för att inte glömma Burnleys Sean Dyche den här säsongen. Alla fem har/hade innehaft tränarrollen i mer än en säsong och har på så sätt kunnat sprida sin spelaridé och dra till sig respekt från spelarna.

Dessutom hjälper en mer eller mindre intakt spelartrupp att stärka klubbens stabilitet ännu mera, tillika att Pearsons tränarstab varit intakt – ytterligare stabilitetstecken.


Nigel Pearson (t.v.) och David Nugent.
 
Lagsammanhållningen
Som nämnt har en intakt spelartrupp även bidragit positivt. Pearson har sakta men säkert byggt ett starkt lag som fått spela ihop sig nu under två raka säsonger. Ett exempel på detta är att inför och under denna säsong så har i princip endast två spelare tagit plats på allvar i den ordinarie startelvan; mittbacken Marcin Wasilewski och yttermittfältaren Riyad Mahrez. Kontinuitet minst sagt.

Vidare har Pearson gjort sig av med flera ”bråkiga” spelare, eller de som inte fallit honom i smaken. Bland dessa finns anfallaren Jermaine Beckford, mittfältaren Neil Danns och mittbacken Matt Mills, som alla tre har sålts vidare till Bolton, alla tre sägs ha orsakat en hel del orolighet i spelarleden.

Jag tror även att lagsammanhållningen också växt sig stark på grund av en mental förändring hos flera av spelarna. Många spelare har utvecklats enormt gentemot förra säsongen och har, i kombination med att det nästan alltid gick bra i ligan, på så sätt bidragit med stärkt självförtroende till en allmänt positiv spelartrupp.

Som ett exempel på detta ska jag nämna Jamie Vardy, anfallaren som värvades från division fem-klubben Fleetwood med stora förhoppningar på sig själv och gjorde en minst sagt medioker säsong under säsongen innan denna. Vardy säger själv i intervjuer att försäsongen inför den här säsongen varit tuff då han kritiserats hårt.

Men något hände under sommaren 2013. När säsongen 2013/14 drog igång var det en nyanserad Jamie Vardy som spelade i den blåa tröjan. Full av självförtroende var den ständigt hårt jobbande Vardy i anfallet, vilket självklart gav resultat, kanske inte jättemånga mål men ett effektivare Leicester. Hans nya inställning verkar bara vara ett i ledet som gett den starka lagsammanhållning som Leicester har idag.


Jamie Vardy.

Organisationen bakom
Det kanske inte märks så mycket, men både den finansiella och fotbollsmässiga organisationen bakom spelartruppen har varit en viktig faktor som bidragit till succén. Leicesters ägare och ordförande Vichai Srivaddhanaprabha genom sitt företag King Power har investerat mycket pengar i klubbens infrastruktur, så som att förbättra och upprusta träningsanläggningen Belvoir Drive och en satsning på ett helt team med ’sports scientists’ (idrottsvetenskap). Dessa sägs lägga fokus på spelarna som individer och har minskat skador ganska drastiskt. Se detta BBC-inslag om detta.

Kanske den mest märkbara förändringen var att Srivaddhanaprabha och King Power för drygt ett år sedan köpt loss arenan King Power Stadium (då Walkers Stadium), tillika löst ut diverse skulder hos klubben. Läs Leicester Mercurys artikel här om köpet av King Power Stadium.

Dessutom skall tilläggas att Srivaddhanaprabha respekterar klubbens traditioner. Han har antagit en väldigt observerande approach till klubbens vardagliga aktiviteter, som sköts av folk med erfarenhet i branschen (director of football – sportchefen – Terry Robinson). Det enda thailändaren gjort är att döpa om arenan samt bjudit truppen på resor till Thailand (där de för nuläget är). Helt ok tycker jag!


Vichai Srivaddhanaprabha (bilden togs 2010).

Några slutsatser
- En ”bra” ägare har bidragit med finansiell stabilitet.
- En väl sammansluten spelartrupp har presterat väl tillsammans.
- Satsning på stabilitet genom samma tränare och samma spelartrupp har gett resultat.

Adam Bills2014-05-11 09:52:01
Author

Fler artiklar om Leicester