Rodney Parade, 2023-08-08 20:30

Newport County - Charlton
3 - 1

Ligacupen: Newport County – Charlton 3-1

Ligacupen: Newport County – Charlton 3-1

Charltons ligacupsresa både inleddes och avslutades samma dag. League Two-motståndet, i form av Newport County, blev för tufft för kvällen och 0-1 ledning i halvtid slutade med 3-1 vid fulltid.

Ja, som vanligt så väntade det cupspel nära inpå ligapremiären. I sedvanlig ordning är det Ligacupen (eller Caraboa Cup) som är först ut med att komma igång. Den cup som Charlton under förra säsongen var som mest lyckosamma i och faktiskt tog sig hela vägen till kvartsfinal – för första gången sedan säsongen 2006/07. Det hela tog slut i en (för oss) oförglömlig bortamatch, med ett fantastiskt bortafölje i ryggen, på Old Trafford. Matchen slutade 3-0 till Manchester United, men i detta fall fanns det mer att ta av än själva resultatet.

Så, nu var det dags igen för säsongen 2023/24 och dess upplaga av Ligacupen att inledas. I första rundan drogs lotten att göra resan till Rodney Parade i Newport, Wales.  

Inför match
The Addicks löste en uddamålsseger (1-0) i helgens ligapremiär mot nykomlingen och stadskonkurrenten Leyton Orient. En insats och seger som i den sammantagna bedömningen får anses som klart godkänt, med allt vad en premiärseger innebär känslomässigt. Det enda – eller främst – negativa var att Scott Fraser fick byta ut sig själv på grund av skadekänning. Således var förväntan att han skulle missa den kommande cupmatchen – vilket han också gjorde – och till det här skulle även Nathan Asiimwe och Lloyd Jones adderas inför tisdagens avresa. Sedan tidigare är dessutom Chuks Aneke och Miles Leaburn skadade, medan Deji Elerewe avtjänade sin andra match som avstängd (en konsekvens av dennes röda kort från play-off semifinalen med Bromley i våras).

Med ett tätt matchande – i ett tidigt skede av säsongen – så ansågs första omgången av Ligacupen, som vanligt, vara ett bra tillfälle för att rotera i startelvan och ge flera spelare matchminuter i benen. Endast ett namn fick starta även denna match och det handlade om Lucas Ness. Han kompletterades i trebackslinjen av Zach Mitchell och Michael Hector, medan Harry Isted fick chansen i mål. Som wingbacks stod Richard Chin till höger och Tayo Edun till vänster. På mitten återfanns Panutche Camará, Conor McGrandles och Jack Payne, och som forwards Charlie Kirk tillsammans med Daniel Kanu. Mandela Egbo och Diallang Jaiyesimi var egentligen de spelarena som inte kom in från start sedan helgen, varav den förstnämnde åtminstone tog sig till bänken men väl där fick kasta in handduken redan på värmningen på grund av en skadekänning. Vad det gäller DJ så borde han vara på väg att lämna klubben, om han inte ens ingår i truppen i Ligacupens första omgång.

Att ställas mot Newport County hör inte heller till vanligheterna för Charlton. Detta var det första mötet på 53 år lagen emellan. Klubben organiserades om så sent som 2004 och började då att spela i National League South (sjättedivisionen), för att sedan börja kliva uppåt. Sedan 2013/14 har man tillhört EFL och League Two, och har sedan dess turats om att placera sig i tabellens botten, mitt och topp. Som höjdpunkt står två finalförluster i play-off 2019 (Tranmere) och 2021 (Morecambe).

I förra säsongen slutade man på 15:e plats, och sedan 2022 tränas man av Graham Coughlan. Premiären i helgen slutade med en 3-0 förlust mot Accrington Stanley, vilket spädde på gissningarna som säger att Newport kommer att tillhöra en nedflyttningsstrid den här säsongen. Den enda Charltonbekantingen i truppen att notera är forwarden Omar Bogle (2020) – men han fanns inte tillgänglig i denna match som väntade.

Matchen
Hoppar vi in i matchen så fick se en väntad och önskad matchbild till en början. Charlton tog tag i matchen, etablerade bollinnehav och det var länge spel mot ett mål. Något tråkigt med inledningen på matchen var att Chin fick kliva av med en skadekänning när kvarten var spelad. Tyreece Campbell fick komma in tidigare än planerat och ersatte som vinge.

Lite likt premiärmatchen i lördags så var det dock ganska chansfattigt, trots spelövertag. Bäst möjlighet till en början fick Jack Payne. Hector hittade Kirk i djupled och från kortlinjen hittade han snett inåt bakåt till en fri Payne, men denne fick verkligen inte träff på bollen och chansen blev det egentligen inget av. Det såg härefter ut att gå mot en mållös halvlek, men ska det dras ytterligare en liknelse till lördagen i detta skede så var det att Charlton lyckades göra mål precis in halvtid igen. Edun och Campbell kombinerade sig fram på vänsterkanten, där den förstnämnde gav den sistnämnde en passning snett inåt bakåt i straffområdet. Efterföljande skott var något missriktat men som tur var stod Daniel Kanu rätt placerad och styrde in 0-1 (43).

I pausvilan tvingades man till ett nytt oplanerat byte. Denna gång var det redan inbytte Campbell som fått sig en smäll på foten och fick kliva av. In kom Karoy Anderson, samtidigt som Camará byttes av mot ett debuterande nyförvärv i Terry Taylor. Spelmässigt höll sig matchbilden lik den första under den inledande kvarten – det vill säga med Charltonövertag – men sedan påbörjades raset. På grund av ett bolltapp recenserat McGrandles - långt nere på egen planhalva – kunde Newport Aaron Wildig sno åt sig bollen, kliva in i straffområdet, och från snäv vinkel rulla in 1-1 (63) förbi Isted. En sekvens som Charlton – men kanske främst McGrandles – hade behövt klara sig utan.

Målet fick Charlton i total gungning, och det som ändå gjorts bra i en timmes speltid var som bortblåst. Istället skulle misstagen avta varandra och det blev Newport för hela slanten sista halvtimmen. I 76:e minuten nickrensade Ness undan ett inlägg ut mot högerkanten. Där samlade vänsterspringaren Matthew Bondswell upp boll för att utmana Mitchell i straffområdet. I denna sekvens blev nämnda Mitchell – och fyra lagkamrater – alldeles för bolltittande. Bondswell hittade in till en fri Will Evans med ett enkelt inspel, och 2-1 (76) bollen låg i målet.

3-1 (81) följde sedan strax efter och det när Charlton på nytt tappade boll i eget possessionspel på egen planhalva. Anderson med passning in mot mitten där en mötande Taylor – utan skruvdobbar – olyckligt halkade i den regntunga planen, varpå Harry Charsley och Sebastian Palmer-Houlden hamnade två-mot-en mot Ness och en sidledspassning senare kunde Palmer-Houlden sätta spiken i kistan.

Charlton svarade upp med en kort anstormning för att väcka liv i matchen mot slutet, men i den kom man inte närmre än en stolpträff från Kirk. Newport vann med 3-1 och Charlton har spelat klart i Ligacupen för den här säsongen, så är det.

Efter match
Så där, då var Charlton redan ute ur Ligacupen och det är väl egentligen ingen som är superledsen över det. Visst, minnena från straffsparksavgörandet mot Brighton och bortaresan till Manchester kommer man leva länge på – men det var under en dålig föregående säsong, som det heller inte finns särskilt mycket att ta från. Där och då var ett cupäventyr det bästa vi kunde önska oss. Den här säsongen ska man sikta högre, och då i ligan primärt.

Men med det ovan sagt är det aldrig roligt att förlora – och då speciellt inte mot ett överkomligt motstånd. De som troligtvis känner lite extra inför det här är de spelare som roterades in från helgen och som inte tog chansen, något som allt som oftast sker tyvärr. Det som är än mer tråkigt är att Charlton lämnade Newport med ett nytt gäng skadekänningar på mer än ett par spelare. Egbo, Chin och Campbell kan eventuellt adderas till det gäng som det redogjordes för under inför-matchen-rubriken. Rapporterna gällande dessa återstår att se, men det kan mycket väl vara så att många av de spelare som inte tog chansen i den här matchen kommer att få den igen, kanske redan till helgen, och då gäller det att steppa upp.

Charlton: Isted; Mitchell, Ness, Hector (c); Chin (Campbell 14 (Anderson 46)), McGrandles (May 77), Payne, Camará (Taylor 46), Edun (Thomas 69); Kanu, Kirk
Ej använda avbytare: Maynard-Brewer, Dobson, Blackett-Taylor

Newport:  Townsend; Seberry (McLoughlin 90+2), Delaney, Jameson, Evans; Charsley, Bennett (Lewis 57), Morris, Waite (Rai 90+2); Wildig (Bondswell 74), Palmer-Houlden (Bright 90+2)
Ej använda avbytare: Maxted, Bowen, Wood

Domare: Scott Simpson
Publik: 2,600 (617 från Charlton)

UP THE ADDICKS!!!
 
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-08-09 19:38:46
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson