2023-08-05 16:00

Charlton - Leyton Orient
1 - 0

Ligapremiär: Charlton – Leyton Orient 1-0
Kapten Dobson, med säsongen första mål.

Ligapremiär: Charlton – Leyton Orient 1-0

18 512 personer rockade loss på The Valley när det vankades Londonderby och ligapremiär, varav det sistnämnda var något som The Addicks skulle gå segrande ur för första gången på tre säsonger.

Dagen var äntligen kommen. Det var dags att sparka igång en ny säsong, under en ny era. Matchen väntade på en förbered hemmaarena och som motstånd stod en ligakonkurrent från samma stad, nämligen Leytons representationslag Leyton Orient.

Men först: hur förutsättningarna såg ut inför matchen kommer dras lite kort här, då det – likt tidigare säsonger – inte kom ut någon sedvanlig inför-matchen-rapport på sidan. Anledningen är att undertecknad är mitt i övergångsfasen från att ha studerat i fem år, till att börja arbeta. Således är det rätt mycket som redan nu pekar på att tiden inte kommer att räcka till på samma sätt som under de senaste åren. Men eftersom det samtidigt är så kul att göra det, och att följa Charlton och League One dagligen och så ingående, så har det heller inte varit något alternativ att lägga ner. Däremot får skrivandet prioriteras om, och av den anledningen ser det i nuläget ut som att inför-matchen-rapporterna kommer utebli som ett eget inlägg, men istället komprimeras ihop och sammanfattas i inledningen av en matchrapport. En klassisk League One-vecka – när det vankas tre omgångar – har tidigare inneburit ca. sex utförliga inlägg, vilket helt enkelt kan bli svårt att hinna med numera – men med det sagt så är inget definitivt, hinns det med så gör det. Nu så, till matchen!

Inför match
Ja, den där sprudlande spänningen låg i luften över SE7, så som den bara kan göra när det just är en ligapremiär som väntar. Likaledes den där nyfikenheten som bara kan infinna sig när man inte riktigt vet vad man ska förvänta sig för matchbild eller premiärelva. Eller det är klart att en förväntan finns, men inför omgång ett står alla lag på noll och det är egentligen under hela säsongen som all förväntan förblir gissningar och spekulationer.

Nämnda motståndarna Leyton Orient går in i League One-säsongen som en av divisionens fyra nykomlingar. Av dessa är Orient – på många sätt – den mest intressanta. Detta mycket beroende av att man stod för en ordentligt imponerande förgående säsong av League Two, där man genomgående förhöll sig i toppen av tabellen och till slut stod som ligavinnare. Orient som inte spelat League One sedan säsongen 2014/15 (och dessutom hunnit med en avstickare till National League häremellan!), hade nu visat sig förtjänta av att göra det igen.

En bevisligen redan kapabel trupp har förstärkts klokt under sommarens gång. Däribland genom att hämta in före detta Charltonspelaren Joe Pigott (Ipswich) som potentiell målgörare och att behålla Idris El Mizouni genom ett nytt låneavtal från samma klubb. Sedan har man fått hantera ett par tunga tapp i målvakten Lawrence Vigouroux (Burnley) och yttern Paul Smyth (QPR) – även han en före detta Charltonspelare. Dessa har ersatts med lånet av Sol Brynn (Middlesbrough) och Dan Agyei (Crewe), där den sistnämnda – tillsammans med forwarden och GAIS-bekantingen Aaron Drinan – kom att missa premiäromgången. Manager är Richie Wellens som har ett starkt rykte i League Two genom flertalet framgångar där, men som fortfarande har att bevisa sig i tredjedivisionen efter misslyckade försök i Swindon och Doncaster. Nämnas måste också lagets lagkapten göra, Darren Pratley. Ytterligare en före detta Charltonspelare, men den definitivt mest uppskattade av dem som rabblats upp. Han kommer för alltid vara högt värderad och mycket omtyckt för sina tre säsonger i Charltontröjan.

I Charltonlägret fanns det mycket intressant att bita i när Dean Holdens första startelva för tävlingssäsongen kavlades ut i sociala medier. På målvaktsfronten råder det, som på alla andra positioner, öppen konkurrens och där drog Ashley Maynard-Brewer det längsta strået inför premiären. Inte var det många som tänkte att Harry Isted skulle hållas bänkad efter dennes play-off final med Barnsley. Lika ögonbrynshöjande var det att nyförvärvet Lloyd Jones, Lucas Ness och Terell Thomas tillsammans förpassade Michael Hector till bänken, när dessa tre utgjorde startelvans trebackslinje. Därutöver tillhandahöll akademispelarna Nathan Asiimwe och Karoy Anderson sina start- respektive ligadebuter. Båda har varit framstående under försäsongen och har gjort sig förtjänta av det här förtroendet – något som realiserades ännu mer innan avspark när det presenterades att Anderson skrivit ett långsiktigt avtal med klubben. I övrigt var inga konstigheter att kapten George Dobson, Scott Fraser, Corey Blackett-Taylor, Alfie May och Tyreece Campbell fanns med från start. Eller, i så fall kanske att Campbell inledde på topp bredvid May, och gick före till exempel Charlie Kirk.

På frånvarolistan syntes Chuks Aneke och Miles Leaburn på grund av skador. Nyförvärvet Terry Taylor ansåg inte heller ännu vara matchredo – vilket också kan sägas om nyförvärven Tayo Edun och Panutche Camara, men dessa fick åtminstone vara med i matchtruppen. Mandela Egbo var i sin tur matchredo men petades från matchtruppen till förmån för att ha Asiimwe i startelvan och andra alternativ på bänken – så som det ska vara i en konkurrenskraftig spelatrupp.

Matchen
Så, matchen var på väg att dra igång och lagen leddes in på ett vilt påhejande The Valley. Bortastå var fullproppat med exalterade Orientsupportrar, och det var första gången på länge som det var så god uppslutning som det ändå var på hemmaläktaren Covered End. Det enda som inte stämde överens med alla perfekta förutsättningar var att det inte letade sig fram något solljus – utan det var tunt, intensivt regn som hängde i luften hela tiden. Innan avspark genomfördes även en tyst minut för den före detta Charltonspelaren (2001-2003) Chris Bart-Williams, som tragiskt gick bort - endast 49 år gammal - för två veckor sedan. 

Det dröjde inte långt in i matchen innan det luktade mål för Charltons del. Man spelade med en energi och intensitet som bara en nervig premiär kan frammana. Blackett-Taylor utmanade på sin vänsterkant, från minut och framåt, och fick ett inlägg som en påfyllande Asiimwe nickade ner till May. Nyförvärvet visade teknisk förmåga när han på två touch tog med sig bollen och nöp till på en helvolley, men skottet gick lite för rakt på målvakt Sol Brynn och han fick visa upp sina reflexer.

När inledningen av matchen var passerad så kom tempot, på ett ganska naturligt sätt, av sig och det blev mer av ett ställningskrig mellan två – faktiskt – helt jämna lag. Charlton var dock laget som hade mest lyckade initiativ på sista tredjedelen, där Orient många gånger fastnade och fick börja om. Orientspelaren – eller Ipswichlånet – El Mizouni levde dock upp till sina förväntningar och stack ut positivt bland motståndarna. I hemmalaget gjorde nämnda Blackett-Taylor gjorde många gånger vad han ville med sin ytterback och May hade bland annat även ett frisparksförsök som gick strax utanför Brynns högra stolpe.

Precis innan halvtid skulle Charlton lyckas producera något från sin något mer lyckade offensiv. Blackett-Taylor hamnade en-mot-en mot sin ytterback – Rob Hunt – och ryckte sig enkelt förbi denne ner mot kortlinjen. Därifrån satt sedan inspelet perfekt in mot målområdet, och kapten Dobson rusade in för att ta chansen att trycka in 1-0 (45) och säsongens första mål för laget. Hade inte Dobson gjort det så fanns May med jämsides i samma sekvens.
 


Leding inför andra halvlek – vilket skulle visa sig otroligt viktigt. För som så många gånger förr så var det här en jämn tillställning där första målet skulle bli avgörande. Andra halvlek var nämligen i hög grad ganska lik den första. Det var jämnt och chansfattigt. Orient lyckades låsa Charlton något bättre i den här halvleken, om man då fortsatt bortser från Blackett-Taylor som var överlägsen för dagen. Samtidigt tog man sig fram till några fler nästan-lägen, men det var inget som tvingade Maynard-Brewer till mer än vanligt målvaktsgörande.

I minut 70 gjorde Charlton sitt första byte och det fick faktiskt sin påverkan på matchen. Panutche Camara byttes in för sin debut, och ut gick en annan debutant i Anderson. Camara satte fart på mittfältet, transporterade boll och gled smidigt ur flera trånga situationer – något som stämde helt överens med innehållsförteckningen gällande hans spetsegenskaper. Nästan direkt spelade han fram Campbell i djupled, som fri med Brynn inte lyckades runda denne och chansen rann ut i sedan. Strax därefter hade sedan Blackett-Taylor ett skott från sin kant som räddades till hörna. Tre byten till följde sedan, innehållande Michael Hector, Tayo Edun och Charlie Kirk.

Under den fem minuter långa tilläggstiden – som sedan skulle pågå i åtta minuter – borde sedan Charlton ha stängt matchen, för att slippa få det nervigt in på slutsignalen. Edun, som var pigg i sitt korta inhopp, och May etablerade bollinnehav på vänsterkanten. Den förstnämnde hittade sedan in till Fraser centralt, som kunde avancera och gå för avslut strax utanför straffområdet. Skottet räddade Brynn men returen studsade ut perfekt till en påfyllande Camara. Det följande skottet försökte Camara sedan, i höjd med straffpunkten, att placera – men det hamnade strax utanför stolpen istället för innanför. Det borde blivit mål, men han ska inte hängas för det.

Matchen var sedan slut och hela laget och ledarstaben kunde samlas framför Covered End för ett firande ihop – sådant som stärker banden mellan de på planen och de utanför. Holden pratar mycket om ”enighet” och det tar sig uttryck genom sånt. Seger med 1-0 i ligapremiären, vilket var för första gången på tre säsonger som det hände. 
 
Efter match
Så här efter matchen finns det också naturligtvis ett par punkter att lyfta fram. Först och främst hur kul och skönt det är att vara igång igen och åter få följa EFL slaviskt. I denna stund ser man till och med fram emot de stundande matcherna i Ligacupen och EFL Trophy. Sedan givetvis intressant att få se en ny upplaga av Charlton Athletic i riktig action.

Nu är bara premiären en match i mängden av de 46 omgångarna, men känslan av att vinna en premiär ska heller inte undermineras. Vikten av känslan att få komma igång med glädjande start och att redan nu etablera känslan av att kunna vinna fotbollsmatcher tillsammans. Nu bjöds man dessutom på bevisligen hårt motstånd, så därav gick det att skymta en stund av lättnad hos samtliga Charltonaktörer när slutvisslan äntligen ljöd – vilket är ett gott betyg till Leyton Orient som lag också.

I individuella spelarprestationer finns det en hel del att ta av. Jag uppskattade verkligen den startelva som slängdes ut, mycket beroende av att den inte riktigt motsvarade någons förväntningar. Jag gillar att Holden verkligen valde dem spelare han anser varit bäst hittills, och att det till exempel innebar att Maynard-Brewer gick före Isted som målvakt och att Thomas valdes istället för Hector som mittback. Eller varför inte Asiimwe som klivit om Egbo i rangordningen på en månads tid. Sedan måste det lyftas att två av våra egna produkter och kommande stjärnskott som, lite från ingenstans, har kommit in och presterat. Att Asiimwe och Anderson tar sig in i en premiärelva, efter bara någon månad i seniortruppen, kan inte symbolisera Charlton som klubb bättre än vad det gör. Ingen av dem var i närheten av detta när förra säsongen avslutades i Cheltenham i maj, även om Asiimwe då gjorde sin ligadebut genom ett kort inhopp. Båda dessa fick avsluta dagen med att - tillsammans med Dobson - stå för varsitt så kallat tunnel jump framför hemmapubliken. 
 
Sedan, om man ska vara lite petig, så ska det sägas att insatsen inte heller får bedömas som mer än godkänd. Det var en jämn match, med relativt få målchanser som utspelade sig på The Valley. Charlton får vara nöjda med att man tog hem de samtliga poängen, för det krävs i såna här matcher om man vill att helheten ska sluta bra. Med det sagt kommer egentligen alla spelare undan med minst godkänt i betyg. Nedan följer Holdens intervju efter matchen. 
 
Omgångens poäng
3p – Corey Blackett-Taylor: Som sagt, överlägset bäst i ett bra Charlton. Gjorde vad han ville på sin kant och satte alltid ytterbacken Hunt i ordentligt svåra situationer när de kom ensamma mot varandra. Det fanns stunder under matchens gång då Orient offrade tre spelare i försvarsspelet för att kontrollera CBT – ett bättre kvitto går knappats att få för en ytter. Ja, han kommer bli mycket viktig under säsongen är Charlton ska spela framåtlutande matcher och det roliga är att han bara blir bättre för varje halvår som går. Det pratas alltid i negativ bemärkelse om hans många bristande slutprodukt, som dock blev bättre under förra säsongen och nu inledde han med en assist – som dessutom var till matchens enda mål.

2p – George Dobson: Kaptenen ska också få inleda säsongen med belönade poäng. Han kom ut med energi och sprang kopiöst i alla riktningar. Många gånger är det han som sätter igång lagets lyckade presspel från sin mittfältsposition. Man tappar också räkningen på antalet gånger som han vinner boll på egen planhalva, och nu fick han även – för ovanlighetens skull – göra mål, och inte vilket som helst utan till och med det matchavgörande.

1p – Nathan Asiimwe: Ångrade mig under processens gång på den här punkten. Det går faktiskt inte att komma ifrån att Asiimwe går in och levererar den insatsen som han gör, som en ny spelare på seniorscenen. Stabil bakåt och härlig att se framåt. Har gjort högerwingen till sin genom att helt enkelt ta för sig och prestera. Något som det bara är från andra yngre spelare att se och lära av. 

Charlton: Maynard-Brewer; Jones (Hector 76), Ness, Thomas; Asiimwe, Dobson (c), Anderson (Camará 70), Fraser; Blackett-Taylor (Edun 83); May, Campbell (Kirk 83)
Ej använda avbytare: Isted, McGrandles, Payne

Leyton Orient: Brynn; Hunt (Brown 80), Beckles, Happe, James (Graham 80), Sweeney; Pratley (Galbraith 80), El Mizouni, Sotiriou; Archibald (Pegrum 90+1), Pigott (Moncur 70)
Ej använda avbytare: Howes, Turns

Domare: Andrew Kitchen
Publik: 18,512 (3,155 från Orient)

UP THE ADDICKSSSSS!!!!

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-08-07 16:43:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson