Liverpool - Arsenal 1-1: Kryss med mersmak i seriefinalen

Liverpool - Arsenal 1-1: Kryss med mersmak i seriefinalen

Trent Alexander-Arnold hade chansen att bli matchvinnare, men bollen prickade ribbans underkant och det slutade med delad pott i seriefinalen. Ett kryss med mersmak, kan konstateras.

Det var seriefinal under strålkastarna på Anfield och upplagt för en av säsongens matcher. Liverpool hade inte förlorat mot Arsenal på hemmaplan sedan 2012. Då var Mikel Arteta med i startelvan för bortalaget, nu stod han på sidlinjen. Skulle Liverpool kunna se till så att Arsenals ”Anfield-spöke” levde vidare även efter lördagkvällens drabbning eller skulle ”Gunners” kunna bryta förbannelsen?

Jürgen Klopp vädjade till hemmasupportrarna på presskonferensen efter onsdagens cupmatch om att Anfield verkligen behövs på lördag genom att säga:

"I was not overly happy with the atmosphere behind me. I wondered what they wanted. We need Anfield on Saturday. We need Anfield on their toes without me being in an argument with their coach or whatever. If you're not in the right shape, give your ticket to someone else."

Något han gjorde helt rätt i för mot varken mot West Ham eller Manchester United för en vecka sedan var det riktigt tyst emellanåt. Det skulle det sannerligen inte vara mot Arsenal. Liverpool-supportarna var laddade från topp till tå redan från start och  eldade verkligen igång laget, samtidigt som flera spelare också vevade med armarna för att trycka igång publiken ytterligare.

När matchen väl drog igång skulle det bli en mardrömsstart för Liverpool. Efter bara några minuters spel kunde Ödegaard pricka Gabriels panna som i sin tur kunde styra bollen bakom en lite tvekande Alisson.

Liverpool var inte riktigt med inledningsvis och hade svårt att få igång ett ordentligt spel. Men med knappa kvarten skulle det ändå dyka upp lite av en slumpmässig chans för Salah som däremot prickade utsidan av nätmaskorna med sitt avslut.

Fem minuter senare skulle huvuddomare för dagen, Chris Kavanagh, hamna rejält i fokus när Ödegaard halkade till och i samband med det stoppade bollen med handen likt vilken NBA-spelare som helst i straffområdet. Men Kavanagh viftade avvärjande, inte heller VAR klev in och korrigerade det beslut. Helt obegripligt.

Men Liverpool lät sig inte påverkas. Strax därefter slog Alexander-Arnold en av sina patenterade, helt magiska, passningar i djupled till Salah. Mycket jobb kvar att göra för egyptiern men efter att ha snurrat bort Zinchenko kunde han sedan dunka upp bollen i det första krysset. Kvitteringen var ett faktum.

Bara minuter senare tvingades Liverpool till ett byte efter att Saka tacklat omkull Tsimikas som sedan for rakt in i Klopp som även han ramlade ihop. Klopp var okej efter det. Däremot hade Tsimikas rejält ont i sin axel och Gomez ersatte. Efter matchen konstaterade Klopp att "han lär bli borta länge". Tungt.

För Gomez skulle det bli en tuff start när han helt tappade bort Saka som smög in bakom ryggen och blev fri. Alisson kom ut och lyckades täcka upp men bollen skulle ändå falla framför fötterna på Martinelli som inte träffade mål.

I inledningen på den andra halvleken hittade de hemmalaget in mycket bättre än vad man gjorde under hela den första halvleken. Presspelet högt upp i plan fungerade utmärkt, särskilt bra var det när Salah stal bollen från en stillastående Zinchenko. Passningen han sedan sökte mot Gakpo centralt gick det dock att önska sig mer från.

Något jag var inne på när jag satte betygen efter matchen mot West Ham var att Gomez kommer närmare och närmare sitt första mål i den röda tröjan. Tio minuter in i andra halvlek var han så när på att curla in ledningsbollen i det bortre hörnet. Hade den gått in hade läktarna på Anfield exploderat och landat någonstans i irländska sjön.

Men det märktes det verkligen att Liverpool kom närmre ett ledningsmål. När inbytte Elliott prickade stolpen via försvarare gick ett sus genom publiken. Minuten senare skulle matchens chans dyka upp för Liverpool. Efter att Ödegaard och Zinchenko sprang ihop efter en rensad Arsenal-hörna blev det helt plötsligt en fem-mot-två-situation. Salah drev fram med bollen och spelade till Alexander-Arnold som satte den i ribbans underkant. Där ska han göra mål, tyckte många, så även jag. Sen fick man se reprisen och insåg att bollen retligt studsade upp framför hans fötter precis innan han skulle trycka av.

Sista 20 minuterna av matchen blev sedan inte särskilt sevärda. Det blev ett ställningskrig där ingen spelarna ville göra något misstag. Det slutade med delad pott och visst är det väl ändå så att båda lagen är hyfsat, med betoning på hyfsat, nöjda med det. Klart man som Liverpool-supporter är missnöjd över att inte kunna ta tre pinnar på Anfield, samtidigt kan man inte vara helt missnöjd heller. Nu kör vi över Burnley på annandagen.

Lukas Abrahamsson@AbrahamsonLukas2023-12-23 21:18:00
Author

Fler artiklar om Liverpool