Lagbanner
Fem tankar efter Arsenal: ”Den svåra fjärderundan”

Fem tankar efter Arsenal: ”Den svåra fjärderundan”

Liverpool bröt en dyster svit mot Arsenal i FA cup-sammanhang efter en 2–0-seger. Nu väntar den ”svåra” fjärderundan. Liverpoolredaktionen ger er fem tankar efter avancemanget.

Trendbrottet.
Liverpool har de senaste åren haft ett relativt bra facit mot Arsenal. Faktum är dock att i Arsenals ”favoritturnering” har motståndarna varit starka. Liverpool vann finalen 2001, men har sedan dess blivit utslagna av huvudstadslaget vid tre tillfällen i turneringen (2002, 2007 och 2014). Men under gårdagen bröts även den korta sviten, samtidigt som det ger Liverpool ett bra slagläge i turneringen med att slå ut en av de största konkurrenterna.

Núñez och Ibous firande.
Det var en vild glädje som uppstod i samband med ledningsmålet i gårdagens match. Målet, och segern, såg ut att betyda mycket för laget och framför allt för Ibrahima Konaté och Darwin Núñez. Båda spelarna uppfattade en supporter i firandet och valde att ”banka” honom i huvudet vid upprepande tillfällen innan Konaté avslutar med att slänga i väg planstormarens mössa flera meter i eufori. En rolig sekvens som tål att ses i efterhand igen.

Díaz formtopp.
Luis Díaz kommer från en svår period i livet både privat, och på fotbollsplanen. Sedan skadad han ådrog sig mot Arsenal i slutet av 2022 kändes det som att en viss explosivitet och självklarhet i spelet försvann. När det följts upp av sylvass konkurrens, formdipp för hela laget och sedan den kidnappning som drabbade familjen finns det förklaringar till att fotbollsspelare Luis Díaz haft det tufft. Däremot har han de senaste 3–4 matcherna börjat hitta tillbaka till något som föder hopp. Colombianen ger alltid 100 procent på planen, men inte förens nu har han börjat hitta tillbaka till sin x-faktor och produktion. Under gårdagen fick han på tilläggstid äntligen ordning på fötterna inför slutprodukten och stänkte dit 2–0-målet i nättaket. Ett mål som betydde mycket för honom, och familjen i vad man sett på videos och bilder på sociala medier. Om detta är en formsving uppåt får tiden utvisa, men det vore viktigt för laget i och med slagläget samt det tapp som Mohamed Salahs landslagsäventyr innebär den kommande månaden.

Junisarna.
Cuperna är ofta chansen för de yngre spelarna i seniortruppen, och trots att de chanserna blir begränsade när man ställs mot andra topplag fick vi se det även i går. Mittfältaren Bobby Clark stod för ett lyckat inhopp den sista kvarten under gårdagen och avslutade även matchen med att skicka ner Declan Rice på tilläggstid när Arsenal jagade en kvittering. Kul.

Samtidigt som Clark kom även Conor Bradley in på planen för att täcka upp på högerkanten mot Martinelli och tillåta Trent att ta klivet upp på mittfältet och det gjorde han med bravur. Den unge nordirländaren hade bättre koll på Arsenals kvicka brasilianare än vad Trent hade och gav ett gott intryck.

Nördfakta* I samband med de två ungas inhopp dök även en otroligt intressant fakta upp på sociala medier. Enligt en användare var det ”första gången” som ett dubbelbyte hade två nummer som var delbart med 42 (42/84). Vare sig det är sant eller ej låter jag vara osagt, men som grundpelaren i journalistik säger – kolla aldrig upp en bra story.

Den svåra fjärderundan.
I samband med avancemanget kom ytterligare intressant statistik fram. Under Klopps tid som huvudtränare i Liverpool har FA cupens fjärdeomgång varit dödsstöten. 2016 åkte tysken ut efter omspel mot West Ham i fjärderundan, säsongen efter blev Wolves för svåra i samma runda. 2018 var det West Brom som slog ut laget, medan 2019 blev Wolves för svåra redan i tredjerundan. 2020 lyckades Liverpool krångla sig förbi Shrewsbury i den fjärdeomgången efter omspel innan Chelsea vann i den femterundan. 2021 blev det en titel och förra säsongen var det återigen dags att åka i den fjärderundan, denna gång mot Brighton.

Det blir spännande att se om Liverpool når större framgång detta år eller om fjärderundan är dödsstöten även denna gång, jag tänker oavsett inte ta ut någon seger i förskott oavsett om det blir Maidstone från National League eller Manchester City.
 

Emrik Johansson@emrik_johansson2024-01-08 11:35:08
Author

Fler artiklar om Liverpool