Lagbanner
Anfield, 2024-03-10 16:45

Liverpool - Manchester C

Inför: Liverpool – Manchester City – slutet på en era

Inför: Liverpool – Manchester City – slutet på en era

Imorgon är det dags för Liverpools sista renodlade final i ligan. Manchester City kommer på besök till Anfield och vinnaren kommer ta ett stort steg inför avgörandet av Premier League 2023/24. Det är också, troligtvis, det sista mötet vi ser mellan Jürgen Klopp och Pep Guardiola, en duell som även den ska avgöras.

Årets Premier League-race bjuder på ett tre hästars lopp. Arsenal på en tredjeplats med 61 poäng, Manchester City på en andraplats med 62 poäng och Liverpool just nu på tronen med 63 poäng. Egentligen hade man kunnat lämna det där för att påpeka betydelsen av morgondagens match, men vi tar det längre än så.

Säsongen
Manchester City kommer från en historisk säsong för deras del där de slutligen blev världens bästa lag och vann trippeln, till att denna säsong kämpa något mot hungern. Trots det har det stjärnspäckade laget återigen etsat sig fast uppe i den absoluta toppen av ligaspelet och även avancerat till kvartsfinal i Champions League. I ligacupen blev det respass mot Newcastle men laget har hunnit med en titel i form av klubblags-VM. Slutligen har de även tagit sig vidare till kvartsfinal i FA-cupen och där Newcastle väntar igen i jakt på en ”double triple”.

För Liverpool var det raka motsatsen. Laget kom från en svag fjolårssäsong men där Jürgen Klopp drömde om Liverpool 2.0 och det började bra men sedan kom skadorna och avskedet. Detta blev dock en nytändning igen och man skulle kunna kalla det Liverpool 2.1 för laget toppar som tidigare nämnt ligatabellen och har även de säkrat den första titeln i och med ligacupvinsten. I Europa blev det till följd av fjolårssäsongen Europa League, men hittills har den resan gått som en dans på rosor och efter torsdagens 5–1:a mot Sparta Prag på bortaplan krävs det mycket för att det inte ska bli minst en kvartsfinal. Jürgens avskedsturné lever även i den sista turneringen där Manchester United väntar i kvartsfinalen av FA-cupen.

Form
Söndagens bortalag har fått tillbaka Kevin de Bruyne och Erling Haaland i storslag och det har märkts. Laget har fem raka vinster där Brentford, Bournemouth och Manchester United städats av i ligan och där Luton och FC Köpenhamn fått lämna FA-cupen som såväl Champions League.

Liverpool är lika formstarka de. Brentford, Luton och Nottingham har besegrats i ligan medan ligacupvinsten säkrades i förlängning mot Chelsea. Lägg därtill avancemang i FA-cupen efter 3–0 mot Southampton och åtminstone halva kroppen vidare i Europa League efter 5–1 mot Sparta Prag i torsdags.

Inbördes
Inbördes förs det ett litet krig för att hetta upp de redan heta känslorna inför matchen. Trent Alexander-Arnold menade tidigare i veckan att Liverpools titlar betyder mer för laget, staden och supportrarna än var Manchester Citys titlar gör, något som fått såväl Haaland, Kyle Walker och Pep Guardiola att reagera och en storslagen kamp väntar på Anfield under söndagskvällen. De senaste fem mötena lagen mellan då? Två segrar för Liverpool, två segrar för City och en oavgjord. Helt jämnt.

Klopp vs Pep
När vi ändå pratar head-to-head är det mycket som tyder på att den bataljen ska avgöras mellan Jürgen Klopp och Pep Guardiola. Efter tyskens avgångsbesked under brinnande säsong tyder ett och annat på att detta kan bli deras sista möte mot varandra. Sannolikheten finns väl att de kanske möts i framtiden som förbundskaptener, men jag ser inte i dagsläget att deras era fortsätter på klubblagsnivå. Kampen de mellan är likt den mellan Liverpool och Manchester City – stenhård.

De två tränarna har ställts mot varandra vid 29 tillfällen i Tyskland, England och Europa. Klopp har inför söndagen 12 vinster mot Peps 11 där 6 har slutat med delad pott. Ska Klopp dra det längsta strået i en evig batalj eller slutar allt med en skakad hand och delad pott, bokstavligen?

Skadeläget
Inför mini-finalen är båda lagen till viss del drabbade av skador. I Manchester City kommer Matheus Nunes att missa matchen efter skräckskadan mot Köpenhamn där man såg fingret peka åt fel håll, mest troligt kommer även Jack Grealish att missa matchen med en ljumskskada som höll honom borta från mötet med danskarna. Även Jeremy Doku saknades i veckan men för belgaren väntar ett sent test för att se om han är tillgänglig för minuter på Anfield.

I Liverpool är skadelistan snäppet större. De som definitivt missar matchen är: Alisson, Trent Alexander-Arnold, Joel Matip, Stefan Bajcetic, Thiago, Ryan Gravenberch, Curtis Jones, Ben Doak och Diogo Jota.

Därtill finns ett par frågetecken. Joe Gomez hade känningar under matchen mot Prag men ska vara redo, Salah som gjorde comeback ska även han vara redo men desto oklarare är det kring Ibrahima Konaté. Mittbacken klev av tidigt i den andra halvleken med vad som såg ut att vara en bristning, de första rapporterna var lugnande och att det snarare var en säkerhetsåtgärd men under presskonferensen var det mycket tveksam om fransmannen skulle kunna vara med under morgondagen.

Förväntade laguppställningar:

Vi börjar så artigt med gästerna, och mycket tyder på att de skulle kunna ställa upp enligt följande: Ederson – Walker, Dias, Stones, Aké – de Bruyne, Rodri, Silva – Foden, Haaland, Álvarez; i en formation som troligtvis inte ser ut som den raka 4–3–3 som de står uppställda i här.

För Liverpool då? Kelleher – Bradley, Quansah, van Dijk, Robertson – Szoboszlai, Endo, Mac Allister – Salah, Núñez, Diaz. Starkast möjliga, där kanske Gomez skulle kunna utmana Quansah om en plats?

Vad tror ni om lagen, samt om utgången av matchen?

Information
Vad? Liverpool – Manchester City, Premier League omgång 28.

Vart? Anfield.

När? 16:45, söndag 10 mars.

Kanal/-er: Viasat Sport Premium, Viasat Ultra HD, Viaplay & Sportscom (radio).


 

Emrik Johansson@emrik_johansson2024-03-09 10:50:00
Author

Fler artiklar om Liverpool