Lagbanner
Inför matchen-intervjun: ”Jag har aldrig varit så här exalterad över truppen”

Inför matchen-intervjun: ”Jag har aldrig varit så här exalterad över truppen”

liverpoolsweden.se kontaktade Crystal Palace-redaktionens Alexander Jonsson inför eftermiddagens möte på Anfield.

Fem pinnar på de första fyra matcherna i ligan inklusive en imponerande hemmaviktoria mot Tottenham Hotspur senast, hur går dina tankar kring lagets start på säsongen? 

”Poängmässigt är det ju klart godkänt med en ny tränare i Premier League, men det har märkts att Palace agerade lite väl sent med värvningarna av både tränare och spelare. Det var egentligen först i matchen senast mot Tottenham som Vieira hade alla nyförvärv till sitt förfogande, vilket också var en bidragande faktor till segern, där speciellt Odsonne Edouard stod för två mål i sin debut och även Michael Olise var delaktig i 3-0-målet. Efter matchen hemma mot Brentford har de positiva vindarna börjat blåsa över södra London och man känner att de har något ”på gång”. Jag ska i ärlighetens namn säga att jag förmodligen aldrig varit så här exalterad över Palace trupp. Det känns som att vi gjort riktiga kap med varenda värvning och byggt en trupp vi kommer ha lång tid framöver, istället för att som tidigare enbart försökt släcka bränder.”

Patrick Vieira är ny på tränarbänken, vilken typ av fotboll är det han vill spela och hur har han lyckats sätta sin prägel på Palace så här långt? 

”Vieira utgår från en 4-3-3-uppställning och har haft stort fokus på bollinnehav och att försöka vara det spelförande laget, vilket är raka motsatsen till det Palace vi vant oss vid under Roy Hodgson. Vieira vill spela en offensiv fotboll och har verkligen fått in det optimala spelarmaterialet för den typen av fotboll. Vi har tidigare sett ett Palace som spelar lågt försvarsspel, inväntar motståndarnas misstag och lever på sina kontringar. Under Vieira har vi hittills fått se ett Palace som har varit spelförande, trygga med att hålla i bollen och som dessutom vunnit possessionstatistiken i samtliga matcher förutom i första omgången mot Chelsea.
 
Palace har genom åren lyckats med många skrällar mot storklubbar, men då har det oftast handlat om utnyttjande av motståndarnas misstag, kontringsspel och tur. Matchen mot Tottenham är spelmässigt den bästa prestation Palace någonsin gjort i Premier League, där man redan innan det röda kortet spelar ut Tottenham, inte enstaka gånger, utan konstant. Det är klart det röda kortet underlättar Palace väg mot segern men Tottenham ska vara glada att de ens kommer undan med 0-0 till paus.”


Chelsea-lånet Conor Gallagher har inlett strålande med 2+1 på tre framträdanden i ligan, tankar om honom och resten av klubbens transfersommar? 

”Vilken talang Gallagher är. Det såg vi redan under hans tid i West Bromwich där jag utifrån tycker att han, tillsammans med Johnstone, var deras bästa spelare. Han har kommit in i Palace med sånt driv och energi, det känns som att han aldrig slutar springa. Han är den offensivt kreativa innermittfältaren som vi saknat sedan vi hade Loftus-Cheek på lån 2017/18. Han är överallt, både framåt och bakåt och det är ingen slump att han lyckats göra 2+1, utan det är snarare ett under att det inte är fler poäng än så, med tanke på vilka lägen han kommit till och vilka prestationer han gjort på så kort tid.
 
Spelare för spelare så kanske värvningarna inte ser mycket ut för andra fans, men för en liten klubb som Palace är det helt unikt, och så ovanligt. Det kan tyckas tidigt att säga, men det här är det bästa transferfönster jag hittills fått uppleva som Palacesupporter. Man har i mina ögon hittat guldkorn, och dessutom till reapris, på samtliga spelare.
 
Andersen och Guehi har redan gjutit sig fast som mittbackskompanjoner och grunden i Palace speluppbyggnad. Gallagher har kommit in som en evighetsmaskin på mittfältet och så småningom kommer vi även få se Will Hughes som också han är en spelskicklig och kreativ innermittfältare och jag tror de två kommer trivas bra tillsammans med förslagsvis James McArthur.
 
Michael Olise har vi endast sett tio minuter av, i slutet mot Tottenham, men han har redan hunnit vara inblandad i 3-0-målet med en hockeyassist.

Sen har vi kanske den som presenterade sig själv på bästa sätt: Odsonne Edouard. Han kommer som skyttekung i Celtic där han vunnit skotska skytteligan två år i rad. Många, främst britter, brukar vara väldigt skeptiska till huruvida spelare från skotska ligan kan fortsätta prestera även i Premier League. Det tog Odsonne Edouard 28 sekunder att motbevisa dem. Med sin andra bolltouch i matchen gör han 2-0 och blir den spelare som gjort mål snabbast i sin Premier League-debut någonsin. Och som om det inte vore nog så satte han spiken i kistan med 3-0 i 93:e minuten efter framspelning av Conor Gallagher.
 
Crystal Palace har den här gången äntligen gjort smarta, ekonomiska, långsiktiga och genomtänka värvningar på fem potentiella startspelare, en tredjemålvakt och Gallagher på lån för totalt endast £63 miljoner, vilket i dagens läge får anses som ett riktigt fynd.”


Wilfried Zaha har länge kopplats ihop med andra klubbar men just den här sommaren minns jag inte att flyttryktena var lika intensiva. Han fyller 29 i år och i Palace har han fortfarande rollen som spelaren som måste funka för att laget i stort ska funka. Är han inställd på att stanna i Palace eller tror du att han fortfarande jagar en flytt? 

”Wilfried Zaha har egentligen sedan sin återkomst 2015 varje transferfönster ryktats bort från klubben, men ägaren Steve Parish har hela tiden varit tydlig med att man inte släpper honom om inte ett oemotståndligt bud kommer, vilket det inte har. Till slut satte man en prislapp på drygt £80 miljoner för honom, och det är klart att ingen klubb tycker att han är värd de pengarna, men för Palace är han det. Utan honom hade vi inte varit där vi är idag. Istället för att vi som nu får åka till Anfield och möta ett av Europas bästa lag, förmodligen hade förberett oss inför Blackpool på bortaplan just nu.
 
Det är alltid svårt att sia om framtiden. Hade du frågat mig med förra säsongens förutsättningar hade jag varit säker på att Zaha hade gjort allt för en flytt. Men i dagsläget känns det snarare som att han är närmare att bli kvar som en trogen Palace-legend.

Wilfried Zaha är en vinnarskalle och det har märkts hur frustrerande det har varit de senaste åren att spela i ett sånt defensivt inriktat lag, där han mer eller mindre ensamt har fått vara den offensiva kreatören.

Utöver att Vieira fortsatt bygger spelet kring Zaha som bärande kugge, så har han nu äntligen fått in fler spelskickliga spelare som kan matcha hans kvalité. Hela laget har en mer offensiv spelstil vilket är det som Zaha saknat. Jag tror att nyförvärven kommer underlätta för honom enormt då han inte längre behöver dra lasset själv, utan nu snarare får möjligheten att gå loss med sin kreativitet och leka fotboll igen likt sin tid med Yannick Bolasie under Alan Pardew.”


Slutligen, vilken typ av matchbild får vi på Anfield i eftermiddag? 

”Det här kommer definitivt bli lärorikt för Vieira och en ordentlig värdemätare för det nya Crystal Palace. Vi har alltid haft svårt för Liverpool men den här gången känns det mindre nervöst än vanligt. Vi är vana att se ungefär samma matchbild varje gång – Palace backar hem, Liverpool styr spelet i 90 minuter, och vi försöker kontra. Däremot tror jag det blir annorlunda denna gång. Givetvis tror jag Liverpool kommer ha spelövertaget, något annat vore konstigt att förvänta sig, men jag tror ändå att Vieira kommer fortsätta försöka spela sin possessioninriktade fotboll även här. Liverpool borta är ingen match någon förväntar sig att Palace ska kunna ta poäng i, så han har egentligen inget att förlora på att fortsätta på den inslagna vägen. Patrick Vieira har själv mest pratat om att spelarna bör se det som en möjlighet och en rolig utmaning och Palace kommer med gott självförtroende efter senaste matchen. Jag ser verkligen fram emot den här matchen, främst för att utgången känns så oförutsägbar från mitt färgade perspektiv, men sålänge vi lyckas undvika 0-7 igen så är jag ändå nöjd.”

***

Stort tack till Palace-redaktionens Alexander Jonsson som svarade på våra frågor! 

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-09-18 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool