Lagbanner
Inför matchen-intervjun: ”Vilka vågar mest?”

Inför matchen-intervjun: ”Vilka vågar mest?”

Manchester City-supportern Oliver Börjesson delar med sig av några tankar kring City inför inför lördagens gigantmöte på Eastlands.

Det är lite av en måstematch för båda lagen som stundar. City behöver vinna för att inte tappa mark gentemot Arsenal och Liverpool behöver alla poäng de kan få i jakten på en topp fyra-placering. Vad har du för känslor i stort inför stormötet? 
- Det är en spännande match mellan två lag som egentligen har allt att förlora. Inget av lagen har råd att tappa några poäng och inget av lagen skulle vara särskilt nöjda med oavgjort. Liverpool är alltid ett lurigt lag att möta. Nu har förvisso deras säsong varit definitionen av en berg- och dalbana där man ena veckan vinner med 7-0 mot Man United och andra veckan torskar mot Bournemouth. Med andra ord vet man inte riktigt vart man har Liverpool. Med det sagt så skall vi både i mån om hur säsongen har sett ut hittills och i mån om hemmaplan ses som klara favoriter.

Sedan Erling Haalands ankomst till klubben har City inte riktigt glänst lika mycket spelmässigt som vi vant oss vid. Delar du den analysen? 
- Både ja och nej. Ja på så sätt att City förlorade en dimension i sitt presspel och i spelet utan boll med Haaland, jämfört med när Jesus lirade 9a eller Foden lirade falsk 9. Spelet utan renodlad anfallare passade City ganska bra genom att hela front-trean eller till och med front-femman (om man räknar offensiva mittfältare) kunde röra sig relativt fritt och byta positioner. Det gjorde Citys anfallsspel rörligare och mer oförutsägbart för motståndarna. Det är framför allt det som jag känner att jag saknat i vissa matcher denna säsong, rörligheten och platsbyten. City har i vissa skeden tenderat att bli lite för statiska och bekvämt rullat boll men utan att då skapa chanser och det är i ärlighetens namn ingen vidare sexig fotboll att beskåda när det ser så ut.

Nej, på så sätt att det är svårt att anklaga Haaland för att göra något fel. Han gör det han är bäst på, mål och mängder av de. Skulle snarare önska att man faktiskt vågar slå dem längre bollarna på honom ibland, för han tar djupledslöpningarna men får för få passningar. City har ju dessutom ett större hot på topp nu och det är alla andra klubbar också medvetna om. Vi behöver sätta Haaland i läge lite oftare.


Kommer den norske skyttekungen till start efter sina skadeproblem?

Det är många som hävdar att City var ett bättre lag utan norrmannen i laget. Vad säger du om det påståendet? 
- Se svaret ovan. City var bättre i presspelet och var mer rörliga i anfallsspelet. Å andra sidan har norrmannens närvaro utgjort ett helt annat hot för motståndarlaget och en helt annan dimension i spelet innanför straffområdet. Haaland är den mest effektiva avslutare vi haft sedan Agueros första säsonger i klubben. Jesus och Sterling som ofta spelade som 9a var båda kända för att bränna superläge efter superläge, och framförallt Sterling kunde skapa en hel del frustration med sina missar.

Vilka blir de viktigaste nycklarna till seger på Eastlands för Pep Guardiolas mannar? 
- Att man går in rejält direkt och inte ger Liverpool utrymme. Skulle också säga att koncentrationen är extremt viktig. I och med att City spelar med små marginaler så är det än viktigare för backlinjen, Ederson och Rodri att hela tiden vara påkopplade – för en passning fel och vi riskerar att ha en boll i baken. Vem skulle bli förvånad om Haaland går in och gör ett hattrick, ifall han nu kommer till start? Han är nog ganska revanchsugen efter att ha missat veckans landslagsspel med sitt Norge.

Slutligen, Liverpool har haft svårt mot City på Etihad de senaste säsongerna. Tror du att den trenden håller i sig? 
- City får ses som klara favoriter och allt annat än tre poäng skulle kännas förjävligt, sett till hur stabilt Arsenal onekligen går. Jag tror att City tar en relativt komfortabel seger i slutändan och slår tillbaka Liverpool med 3-0 efter minst två baljor av Haaland. Det lär bli en underhållande match, med högt tempo och med två lag som vägrar att förlora. Frågan är vilka som vågar mest?

 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2023-04-01 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool