Lagbanner
”JAG ÄLSKAR DARWIN NUNEZ!”

”JAG ÄLSKAR DARWIN NUNEZ!”

Precis så är det, jag älskar Darwin Nunez – något jag uttryckt på Twitter (jag kommer aldrig att orka kalla det X) flertalet gånger sedan den oslipade, men oerhört underhållande, uruguayanen anlände till Liverpool Football Club. Åsikterna kring honom har varit – och är fortsatt – många, men jag är säker på att majoriteten av oss LFC-supportrar tagit honom till våra hjärtan. Det gjorde i alla fall jag från första stund. Låt mig berätta varför.

Redan när Benfica besökte Anfield och vi ställdes mot Nunez som motståndare såg vi starka tecken på vilka kvaliteter han besitter. Han var ett ständigt hot där han utgick ifrån vänster i deras anfallsuppsättning. Utöver snabbheten fanns där även en oberäknelighet som inte många fotbollsspelare besitter, något som gör honom mer intressant, något som gör honom speciell.

Där och då tänkte jag att honom vill jag att vi värvar. Inte långt senare blev det verklighet. Gissa om jag var nöjd, den stora övergångssumman till trots – som utifrån ett supporterperspektiv gav extra press på Darwins axlar. Jag är dock säker på att han inte brydde eller bryr sig lika mycket.

Under sin första säsong blandade Darwin Nunez riktigt fina insatser med mindre graciösa sådana. Och inledningsvis blev han avstängd tre matcher för ett idiotiskt rött kort mot Crystal Palace, vilket inte hjälpte hans start hos oss. Men med tiden visade han upp tecken på att besitta en potential, som i rätt miljö och med rätt mentorskap, kan explodera och resultera i en anfallare av yttersta världsklass. I Liverpool FC och under Jürgen Klopp har han precis det: rätt miljö och rätt mentor.

BÄTTRE DEBUTSÄSONG ÄN TIDIGARE SPELARE
Jag kan förstå supportrar – både våra egna och supportrar till andra lag – som ville göra en poäng av att Darwin Nunez kostade en stor summa pengar men under sin första säsong inte levde upp till priset, främst vad gäller de högt ställda kraven på att göra mängder av mål. Men jag håller inte med. I mitt tycke gjorde han en bättre debutsäsong än många andra spelare, både framgångsrika och floppar, som kommit och gått i vår kära fotbollsklubb. Och det betyder såklart något.

Totalt spelade Darwin Nunez 42 matcher och gjorde 15 mål samt 4 assist under sin första säsong i den röda tröjan. Det är bättre siffror än till exempel hjältar som Sadio Mané och landsmannen Luis Suarez deras första säsong i klubben. Och vi måste givetvis inkludera att säsongen 22/23 var en säsong då Liverpool Football Club underpresterade något enormt under längre perioder, trots att laget nästintill var intakt från säsongen innan då vi fram till de sista dagarna kämpade om en kvadrupel. Den viktiga aspekten måste vägas in när vi bedömer Darwin Nunez första säsong – att det inte är enkelt att komma in i ett nytt lag som nästintill i sin helhet inte fungerar alls, plus att han som sydamerikan från Uruguay anlänt från portugisiska Benfica till en ny klubb, i en ny stad, i ett nytt land med ett nytt språk. Självklart spelar dessa faktorer också en större roll än vad en del verkar vilja förstå. Så här är det: vissa spelare ”klickar” på en gång, andra kräver lite mer tid. Det är egentligen inte svårare än så – och att lite tålamod helt enkelt krävs.

KAN BLI VÄRLDSKLASS
Därför är det så otroligt, jävla skönt att idag se vilka enorma kliv Nunez tagit, både på – och som det ser ut – utanför planen. Jürgen Klopp har nyligen nämnt hur Darwin Nunez trivs med hela sin tillvaro – vilket innebär fotbollslivet i LFC och livet i Liverpool, som är minst lika viktigt för att det förstnämnda ska fungera, och hur han som manager är supernöjd med sin anfallare. Han spelar med stort självförtroende och använder sina kvaliteter till sin fördel: snabbhet, rapphet, oberäknelighet, fysik. Dessutom har han tydligt utvecklat sin spelförståelse, sin teknik och sitt samarbete med sina lagkamrater. Tänk då att han fortsatt är ung och kan finslipa alla dessa egenskaper ännu mer. Bara tanken på hur bra Darwin kan bli får det att vattnas i munnen. Världsklass är inte att överdriva.

Vår nummer nio har hittat sin plats i laget och han bevisar varje gång han är på planen hur mycket vi behöver hans egenskaper för att vara ännu mer av ett hot framåt. Och för att knyta an till vad jag skrev inledningsvis om att jag ofta skriver ”Jag älskar Darwin Nunez!” på Twitter – och det är på grund av allt det ni läst ovan – plus att han i all sin enkelhet är en spelare som man som fotbollsälskare bara älskar att se spela fotboll. Ibland behöver det inte vara svårare än så.

UP THE DARWIN REDS!

Kristian Andersson@emrik_johansson2023-10-27 18:18:00
Author

Fler artiklar om Liverpool