Lagbanner
Jan Mølby - Kungen av mittcirkeln

Jan Mølby - Kungen av mittcirkeln

Tidningen NSD (Norrländska Socialdemokraten) har en fotbollsbilaga som heter Fotbollsfredag. Varje år utser Fotbollsfredag årets bedrifter. År 2020 var en av bedrifterna “Årets Jan Mølby”. Jan Mølby är den första och största nordiska spelaren i Liverpool. Idag fyller han 60 år.

På 1980-talet bestod dom engelska fotbollslagen nästan bara av spelare från Storbritannien och Irland. Liverpool köpte israelen Avi Cohen i juli 1979 och han var då den första "foreign player" i klubben på 24 år. Efter Avi Cohen kom Bruce Grobbelaar och Craig Johnston 1981, därefter anlände vårt födelsedagsbarn Jan Mølby sommaren 1984.

Säsongen 1983-84 hade varit Liverpools kanske bästa säsong någonsin. Vi vann ligan tre poäng före Southampton, vi vann ligacupen där vi slog Everton med 1-0 i en omspelsmatch och vi vann Europacupen där vi slog Roma i Rom på straffar. Detta var Bob Paisleys sista säsong som manager. Även vår mittfältshärförare Graeme Souness lämnade, han gick till Sampdoria i Italien. 

Joe Fagan tog över som manager och han funderade säkert en hel del över hur han skulle kunna ersätta Graeme Souness, som kanske var vår viktigaste spelare. Det gick rykten om en ung dansk spelare i Ajax vid namn Jan Mølby som också gillade att styra och ställa på mittfältet. Ajax var vid denna tid ett superlag bestående av Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Jesper Olsen och Marco van Basten, men den då tjugoårige Jan Mølby hade tagit en ordinarie plats på mittfältet. 

Joe Fagan vågade inte lita på att Jan klarade den engelska fotbollen men gav honom en “trial”, han fick provträna under tio dagar. I den första träningsmatchen mot Home Farm på Irland tog han emot bollen på bröstet, knäade bollen över en motståndares huvud och volleysköt bollen i mål. Två dagar senare hade han Liverpoolkontrakt.

Jan kom att spela i vårt röda lag i tolv år. Hans karriär pendlade mellan skyhögt och lågt. När han var som bäst var han bäst av alla. Han var härföraren på planen, han hade en fantastisk teknik, han kunde sprida passningar 20, 30 eller 40 meter på foten eller till en perfekt yta till en medspelare och han kunde skjuta raketskott som målvakterna inte kunde ta. 

Bob Paisley sa: “Of all the players I’ve seen at Liverpool Jan Mølby has the best technique”
Joe Fagan sa: “The 175 000 pound  I spend on Jan is the best I ever spent”
Kenny Dalglish sa: “Jan is one of the finest midfield players in his generation and the most natural twofooter I've seen”
Ian Rush sa: “When you have got so much skill as Jan you don’t need to run around a lot”.

Jan hade alltid problem med sin vikt och var inte den löpande och hårt jobbande mittfältare som var normen i Liverpool, men ingen kunde slå passningar som Jan. Han kallades därför “Kungen av mittcirkeln”. Men hans orörlighet och fysiska storhet var ett dilemma.

Graeme Souness, som tog över som manager 1991, sa: “Of all the players I have seen, Jan is the only one who has put on weight during a match”.
'
Av Jans elva säsonger var säsongen 1985-86 hans bästa. Vi vann dubbeln, både ligan och FA-cupen. Det var Kenny Dalglish första säsong som manager och han gav Jan förtroendet som mittfältsdirigent vilket han motsvarade mer än förväntat. Jan var vår bästa spelare. Han spelade 52 matcher och gjorde 19 mål. Han gjorde “det bästa målet genom tiderna” den 26 november 1985 när han i en match mot Manchester United tog bollen på egen planhalva av Norman Whiteside, drev förbi fyra spelare och dunkade in bollen från 30 meter. Gary Bailey i motståndarlaget sa att han aldrig har upplevt ett sådant hårt skott.1 Denna säsong var Jan dominant. Outstanding. Fantastisk. Varför fortsatte det inte så?

Det finns flera anledningar, öl, sprit, mat och det goda livet. Jan var en gamäng som gillade att “ha roligt”. I början av 1988 var han chaufför för klubbkamrater på en nattklubb i Liverpool. Jan tog naturligtvis några bira trots det. När han sedan var på väg hemåt i sin bil så kom en polisbil blinkande och tutande bakom honom. Jan hade en BMW M3 och var en van bilförare och trampade gasen i botten och poliserna hängde inte med. Han blev dock tagen ett par dagar senare och straffet blev hårt, tre månaders fängelse för “livsfarlig körning”. Hans Liverpoolkarriär stod på spel men Kenny Dalglish övertalade ägarna att ge honom “en ny chans”, vilket kom att bli åtskilliga år. 

Jan hade många bra år i Liverpool, men också år där han var skadad eller sidsteppad under perioder. Sammanlagt spelade han 292 matcher och gjorde 61 mål. Han var vår straffkung, en av dom bästa straffläggarna någonsin. Han satte 42 av 45 straffar. Någon frågade varför han missade tre straffar, han sköt ingen utanför. Han sa: “It was three of the finest saves you ever have seen”.

Jan bosatte sig sedan i Heswall på Wirral med sin familj. Han talar scouse som en infödd. 2009 erhöll han utmärkelsen “Honorary Scouse” av borgmästaren i Liverpool. Jan är en stor legend i Liverpool. Han är också en av Englands bästa “After Dinner Speaker”, lyssna gärna på detta fantastiska tal.2

Jan berättar ofta historier om sin “roomie” och kompis Ian Rush, som av någon anledning inte brukar benämnas som “den skarpaste kniven i lådan”. En rolig historia handlar om när laget hade matchledigt och skulle “teambonda” genom att se en cricketmatch och sedan ha picknick. Alla skulle ta med egen mat och dryck som sedan skulle delas. Jan packade bilen proppfull med allehanda mat och dryck och skulle hämta polaren Ian Rush. 

Ian kom tomhänt till bilen och Jan frågade om han inte hade köpt något till lagets picknick. Ian svarade:
 - Alla kommer nog att ta med sig lite extra så jag kan nog ta av dom.
Jan grymtade och körde vidare. Efter ett tag kom dom två till en handelsbod och Ian som verkade ha fått dåligt samvete sa:
 - Jag kanske ska köpa något ändå.
Jan stannade till vid handelsboden och Ian kom ut med en låda is.
 - Vad ska du ha isen till, sa Jan.
 - För att kyla ner alla bira, sa Ian
 - Men isen kommer ju att smälta. Först ska vi till Anfield och därefter till cricketmatchen som ligger långt borta i Sefton.
 - Aha, vänta, då köper jag en islåda till, sa Ian.

Liverpool har haft fjorton nordiska spelare som har spelat i förstalaget. Sex norrmän, fyra danskar, tre finländare och Glenn Hysén. Många tycker att Sami Hyypiä är den bästa av dessa fjorton, men det finns också andra som håller på Jan Mølby. Jan är nog den som har gjort störst intryck, haft störst talang och har störst aura. Han kallades Rambo eftersom han aldrig vek ner sig. Han har ett eget rum i det stora varuhuset John Lewis i Liverpool, “The Jan Mølby Room”. Han har en egen talkshow i Irland, “Mølby on the Spot”. Han har slagit Eric Bristow i dart. Han har trendat på sociala medier genom komikern Troy Hawkes klipp “What would Jan Mølby do?”3 Han har också fått en mural utanför Anfield på samma tema: “What would Jan Mølby do?”

 
Den store dansken spanar upp mot sig själv

Men vem vann “Årets Jan Mølby”? Det blev journalisten Herman Öberg som efter att ha intervjuat en spelare i Notvikens IK satte sig helt resolut i mittcirkeln och skrev ner intervjun i sin laptop. Alla ögon på Herman som dominerade mittcirkeln på samma sätt som Jan Mølby brukade göra. Grattis till sex decennier Jan!

1.  Youtube:  https://youtu.be/5laOqk-ku0A 
2.  Youtube:  https://youtu.be/tXvHApppG78
3.  Youtube:  https://youtu.be/WXwlLyoSbuo


TV: Ur arkivet: James Milners åtta säsonger i Liverpool
 

Frisse Frisonfrisse.frison@liverpoolsweden.se2023-07-04 09:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool