Lagbanner
Krönika: Federico Chiesa är en fantastisk värvning
Värvningen av Frederico Chiesa är ett mästervärk signerat Richard Hughes!

Krönika: Federico Chiesa är en fantastisk värvning

Frederico Chiesa är det senaste tillskottet i Arne Slots lagbygge. Liverpool köper italienaren för en häpnadsväckande låg summa. Det är bara att ta av sig hatten för sportchef Richard Hughes förhandling.

Under torsdagen presenterades Frederico Chiesa som ny Liverpool-spelare. Han köps loss från Juventus för skrattsumman £12.5m. Det är ungefär vad Malmö FF sålde Sebastian Nanasi till Strasbourg för. När Dominic Solanke i sommar gick till Spurs från Bournemouth rapporterades det att Liverpool fick en likvärdig summa i enbart vidareförsäljningsklausul. Att det går 2,5 Fabio Carvalho på en Frederico Chiesa är inget annat än ett fantastiskt sportchefsarbete.

Skadedrabbad
Värvningen av Chiesa har tagits emot lite blandat i supporterled. Att en del har invändningar mot hans skadehistorik är självklart rimligt, men det är samtidigt just det faktum som gör det möjligt att köpa honom för kaffepengar. För bara något år sedan var Chiesa en spelare som hade kostat en miljard.

I Juventus förväntades Chiesa spela varje match och vara en nyckelspelare. I Liverpool får han en helt annan roll. En mindre belastning och färre matcher borde gynna de fysiska förutsättningarna att hålla sig skadefri. När man lyssnar till kritiska röster låter det som att Chiesa inte spelat fotboll på flera år. Så är det inte. Förra säsongen spelade han hela 37 matcher för Juventus. På de matcherna gjorde han tio mål och fyra assist.

Chiesa kommer av allt att döma vara en ren backup till Salah. Ingen av Diaz, Gakpo, Jota eller Nunez har fungerat bra som högerytter. Alla fyra lämpar sig bäst till vänster. Chiesa fungerar däremot perfekt till höger. Han kommer få sina inhopp i ligan och starta i de inhemska cuperna. En fronttrio med Gakpo, Nunez och Chiesa i ligacupmatcher känns på förhand ganska så hyfsat.

Det är också värt att notera att Champions Leagues nya format innebär att antalet gruppspelsmatcher ökar från sex till åtta. Chiesa kan vara den lilla skillnaden som gör att laget orkar att vara med hela vägen in på våren när allt ska avgöras.

Värvningen av Chiesa påminner en hel del om när Klopp värvade Xherdan Shaqiri från Stoke. Två erfarna spelare som har spelat stora matcher och vunnit titlar. Skulle Chiesa bli en misslyckad värvning kommer Liverpool ändå kunna sälja honom dyrare än vad klubben nu betalade. Värvningen känns därför helt riskfri. Antingen hittar han tillbaka till världsklassnivån som vi vet att han besitter eller så gör han det helt okej och säljs tillbaka till Italien för det dubbla.

Datanördarna är tillbaka
Värvningarna av Giorgi Mamardashvili och Frederico Chiesa signalerar att det återigen är Michael Edwards som styr skutan. £25m för en av de mesta lovande målvakterna i världen. En smart och billig affär som gör att en framtid utan Alisson helt plötsligt inte känns lika jobbig. Värvningen av Mamardashvili betyder förmodligen att Alisson lämnar antingen nästa sommar eller om två år. Det är onekligen sorgligt, men det känns bra att klubben planerar för framtiden nu. Att Michael Edwards och Richard Hughes värvar ersättaren redan ett par år innan känns helt rätt. Det gäller att alltid ligga steget före.

Under Michael Edwards tidigare sejour i Liverpool gjorde han sig känd för att vara en ”laptop-nerd”. Det vill säga en datanörd som gör rationella beslut baserade på statistik och marknadsmöjligheter snarare än sentimentala beslut. Chiesa är ett utmärkt exempel på det. Edwards och Hughes ser en undervärderad spelare som är tillgänglig på marknaden och väljer att agera på det. Chiesa hade inte värvats för £50m. Han hade förmodligen inte ens värvats för £25m, men för £12,5m slår klubben till.

Frederico Chiesa till Liverpool är inget annat än utmärkt business!

Johan Olsson2024-08-30 12:30:00
Author

Fler artiklar om Liverpool