Lagbanner
Elland Road, 2023-04-17 21:00

Leeds United - Liverpool
1 - 6

Leeds – Liverpool 1-6: En bit i det nya mittfältspuzzlet?

Leeds – Liverpool 1-6: En bit i det nya mittfältspuzzlet?

Liverpool begav sig under måndagskvällen till West Yorkshire och krossade Leeds utan att imponera märkvärt. Jota och Salah blev tvåmålsskyttar i 6-1-segern, men krossen skänkte idag flera frågor än glädje.

Årets säsong har varvat hänsynslösa krossar med sanslösa bottennapp, och när Liverpool begav sig till Elland Road var det återigen dags för det förstnämnda.

På förhand var det mestadels snack om mittfälts- och anfallsuppsättningen. Curtis Jones startade framför Thiago och Diogo Jota startade framför Darwin Núñez, och de två förfördelade herrarna skulle hamna i fokus.

Den första halvtimmen bjöd inte på någon sprakande föreställning. Idel felpassningar och ett sådant där stelt spel som vi sett för många gånger under denna säsong. Curtis Jones och Diogo Jota mäktade kanske med tio procent lyckade passningar tillsammans och rädslan över att det Jürgen Klopp valt fel startelva växte sig starkare. Däremot fick Trent Alexander-Arnold fortsätta i sin inverterade högerbacksroll som mer liknar en ”sexa” och visst kändes det bra? I halvtid ställde jag mig frågan om en ny högerback är den första biten i att lösa vårt stora mittfältspuzzel?

När matchuret tickat upp till 35 minuter skulle även Liverpool blixtra till. Trent lyckas på Alisson-manér att bryta ett uppspel från Junior Firpo och sticka iväg på högerkanten innan han fann Cody Gakpo i mitten och gav Liverpool ledningen med 1-0. Fyra minuter senare skulle även den första av ”felvalen” bevisa att huvudtränaren förmodligen har bättre koll än mig.

Diogo Jota drev fram bollen centralt på Leeds planhalva och efter begränsad press och en smart krosslöpning av Mohamed Salah fann Jota egyptiern som med ett distinkt avslut kunde dubbla Liverpools ledning till halvtidsvilan.

Den andra halvleken skulle däremot börja på sämsta möjliga vis. Ibrahima Konaté slarvade i uppspelet och en rapp Sinisterra kunde bryta bollen och elegant chippa in reduceringen och ge hemmalaget vittring under måndagskvällen, men då var det dags att bevisa mig motsatsen. Igen.

Fem minuter efter reduceringsmålet skulle Liverpool återta tvåmålsledningen efter att Curtis Jones utnyttjat en snabb kontring med att hitta Diogo Jota med en vacker genomskärare. Portugisen gjorde inga misstag och fick ÄNTLIGEN bryta sin måltorka.

Från att ha känt vittringen av en kvittering gick i stället luften ur Leeds och trots en ytterst tuff säsong så vet Liverpool hur man sparkar på någon som ligger ned. Efter en dryg timme var det återigen dags för den patenterade, och ack så dödliga, kontringen. Diogo Jota står för en vacker brytning i defensivt straffområde och efter att ha lånat ut bollen till Fabinho kunde portugisen och Andrew Robertson vackert spela sig fram på vänsterkanten. Skotten ger sig sedan på en fantastisk ”tjockisfint” innan han spelar fram Gakpo på straffområdeslinjen som i sin tur hittar Salah som inte gör några misstag med sitt andra mål för matchen.

Liverpool skulle sedan även göra fem och sex. Med cirka 15 minuter kvar hittar kapten Henderson fram till Diogo Jota på straffomårdeslinjen och med en vältajmad felträff blir även han tvåmålsskytt. Med tio minuter kvar kommer kanske kvällens största glädjeämne när Luis Díaz gör comeback, tillsammans med Núñez, Firmino, Milner och tre minuter senare Thiago är de flesta nu tillbaka inför de avslutande åtta omgångarna i den omöjliga jakten på fjärdeplatsen.

Som jag nämnde skulle även sexan komma. Liverpools nyfunna (?) sexa Trent Alexander-Arnold, som från den nya positionen blir mindre utnyttjad i de defensiva lägena och får större spelrum med sina offensiva kvalitéer, skulle visa prov på det sistnämnda när han med en Thiago-chipp hittade fram till Darwin Núñez som fick avsluta denna sexiga seger. En kross som borde skänka mer glädje skänker mig i stället två frågor. Bör Trent Alexander-Arnold omskolas helt till en mer central roll, och kan Liverpool mirakulöst blanda sig in i topp 4-racet de sista omgångarna? Vad tror ni?

TV: Liverpool körde över Leeds på Elland Road
 

Emrik Johansson@emrik_johansson2023-04-17 23:28:00
Author

Fler artiklar om Liverpool