Lagbanner
Liverpool - Benfica 3-3: Liverpool till semifinal trots vågad laguttagning

Liverpool - Benfica 3-3: Liverpool till semifinal trots vågad laguttagning

Det blev lite krångligare än väntat, men Liverpools resa i Champions League fortsätter då Benfica slogs ut i kvarten.

Det var en rejält reservbetonad startelva som Jürgen Klopp ställde upp med ikväll. På bänken fanns namn som Van Dijk, Salah, Alexander-Arnold, Fabinho, Thiago, Robertson och Mané. En starkare bänk har nog aldrig skådats på Anfield, men var inte detta ändå att ta sig vatten över huvudet? Det handlade ju trots allt om kvartsfinal i Champions League!

Liverpool hade ju dock med sig en hyfsat trygg 3-1 seger från första mötet i Portugal och även om Benfica såklart försökte tro på det så hade man det inledningsvis svårt mot ett Liverpool där spelare som Milner och Tsimikas äntligen fick springa av sig.

Just nämnde Tsimikas slog i matchminut 21 en hörna som mittbacken Ibrahima Konaté nådde högst på. Precis som i Lissabon för en vecka sedan var det ingen som kunde stoppa den kraftfulle fransmannen från att nicka in matchens första mål, sitt andra för klubben. Att ledningsmålet kom på en fast situation var kanske lite oväntat eftersom Liverpool ofta spelade sig bra fram på den fina gräsmattan, exempelvis några minuter senare då Luis Díaz kom till ett bra skottläge som motståndarmålvakten räddade. 

Benfica rann dock enkelt igenom det inte fullt ordinarie Liverpoolförsvaret vid två tillfällen under den första halvleken. Darwin Núñez vinkades av för offside när han fick nätkänning men marginalerna var däremot på Gonçalo Ramos sida när han kunde kvittera till 1-1, vilket gav bortalaget betydligt mer energi. Liverpool skulle dock själva också få ett friläge där Firmino misslyckades med att frispela Díaz och lagen gick till pausvila vid oavgjord ställning.

Personligen hade jag gärna sett åtminstone något byte inför den andra halvleken, in med till exempel Van Dijk eller Fabinho för att inte göra matchen än mer nervös, men Klopp agerade inte. Nervositeten skulle dock inte bli särskilt stor då Firmino tio minuter in i halvleken åter gav Liverpool ledningen från nära håll. Medan Sim Senhor ekade över Anfield genomförde man dessutom ett trippelbyte då Salah, Thiago och Fabinho kom in samtidigt och från denna stund var det show och allsång i ett. Firmino utökade ledningen till 3-1 från typ samma position som senast och den nya Klopp-sången etablerade sig mer och mer. Det sjöngs högre och högre. Rivaliserande supportrar kan säga vad de vill om Anfield, men Europakvällarna kan de aldrig ta ifrån oss. 

När allt kändes så perfekt och kassaskåpssäkert kom sedan chocken. Först reducerade Yaremchuk och sedan kvitterade Núñez och helt plötsligt stod det 3-3! Alisson tvingades därefter stå för en stark räddning när Núñez testade på nytt, men tack och lov så stannade det där. 3-3 slutade matchen och resultatet från första mötet blev i slutändan avgörande när Liverpool avancerade till semifinal med totalt 6-4.

Klopp tog en chansning med laguttagningen, men det gick hem denna gång. Vi fick uppleva en galen match och även om vi gjorde det onödigt svårt så var avancemanget aldrig i fara. De 97 änglarna som hyllades inför avspark gav oss styrka och Englands överlägset mest framgångsrika Europaklubb ska än en gång spela semifinal i den största av turneringar.
 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2022-04-13 23:07:01
Author

Fler artiklar om Liverpool