Lagbanner
Anfield, 2022-05-28 21:35

Liverpool - Real Madrid
0 - 1

Liverpool - Real Madrid 0-1: Tung finalförlust i Paris

Liverpool - Real Madrid 0-1: Tung finalförlust i Paris

Det blev ingen återupprepning av finalen 1981. Real Madrid segrade i Paris efter mål av Vinicius Junior och är Europamästare för fjortonde gången.

Episkt strul vid insläppet (otroligt uselt hanterat av arrangören UEFA och den franska polisen av rapporterna att döma) innebar uppskjuten matchstart och avspark 21.36 på Stade de France. Liverpool tog tag i matchen från startvisslan, hade bollen mest hela tiden mot ett Real Madrid som tog hem laget och satsade på kontringar. 

Första chansen kom efter kvarten spelad när Trent Alexander-Arnold vände inåt i plan och hittade in till Salah som fick en fot på inspelet. Ganska enkel räddning för Courtois den gången (det skulle bli desto svettigare för belgaren). 

Thiago Alcantara gick ut skadad i sista ligamatchen mot Wolves och en stor del av rapporterna inför finalen handlade om huruvida han skulle kunna spela eller ej. Bara timmar innan avspark kom rapporter om att han skulle bli kvar på bänken, men när elvan blev officiell var han med på mitten. Spanjoren har varit en av Liverpools bästa spelare den här våren och visade inga tecken på att hämmas av sin skada i den första halvleken. När han inte slog ut hela lagdelar med sina passningar var han kanske den Liverpoolspelare som vann tillbaka bollen flest gånger. Han testade Courtois själv med ett skott från utanför straffområdet och var nära att sätta upp ett ledningsmål när hans passning nådde Mané som drog bollen i stolpen via Courtois. 

För Real Madrid handlade det mesta om defensiven, men när de väl fick chansen att ställa om tog de den. Karim Benzema droppade ned i plan när Vinicius Junior satte av längst sin vänsterkant. Bra försvarsspel från Liverpool och kanske särskilt från Ibrahima Konaté som var följsam och lyckades avstyra brassen. 

Två minuter innan paus var det dags för VAR att kliva in i handlingarna efter att Benzema stött in 1-0 efter att bollen gått som en flipperkula mellan ett gäng spelare i Liverpools straffområde. En svår situation där Karim Benzema bedöms stå offside trots att bollen ser ut att gå från en Liverpoolspelare innan han slår in den. 

1-0 skulle istället komma i den 59:e minuten när Fede Valverde hittade Vinicius Junior som helt glömdes bort av Liverpoolförsvaret på den bortre stolpen. En fantastisk passning från uruguayanen och nu behövde Liverpool jaga. 

Reds fortsatte att sätta Thibaut Courtois på prov. Mohamed Salah var kanske närmast när han kom runt på högerkanten och avslutade bra, högt mot bortre stolpen, men inte tillräckligt mot belgaren som blev Real Madrids stora matchhjälte när klubben till slut vann sin fjortonde Europacuptitel. 

Liverpool spelade tillräckligt bra och tog sig till tillräckligt många chanser för att vinna den här finalen. Men Thibaut Courtois storspelade samtidigt som Real Madrid var dödande effektiva när de väl fick chansen. Det är riktigt mästar-DNA och vinner man mot, i tur och ordning, de franska mästarna, de regerande Europamästarna, de engelska mästarna och mot det här Liverpool i sin väg mot titeln är man ingenting annat än värdiga mästare. Bara att lyfta på hatten, det här Liverpool-laget kommer att komma tillbaka, det är jag övertygad om.

 

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2022-05-29 04:17:54
Author

Fler artiklar om Liverpool