Äntligen hemma för Luton
Doughty efter sin drömfrispark mot Gillingham i cupen.

Äntligen hemma för Luton

Efter dubbla bortaförluster mot Brighton och Chelsea får Luton nu komma hem till sitt Kenilworth Road. Det är där, på The Hatters trånga, ruffiga men ändå charmiga hemmaplan som det är tänkt att poängen ska trilla in. Men då måste Rob Edwards mannar verkligen göra sitt hem till sin borg.

Att det är skillnad på att spela på bortaplan och hemmaplan såg vi redan i gårdagskvällens Carabao cup match mot Gillingham där Luton gjorde tre mål framåt, avancerade till nästa runda och tog kommandot precis som vi fans älskar att se dem göra. 1-0 av Jacob Brown redan efter någon minut! Så ska det se ut.

Matchens behållning var dock Alfie Doughtys frispark till 2-0. Vilken träff! Frågan är om inte Doughty nu får spela från start på fredag när West Ham kommer på besök. 

Vad ska vi säga om Chelseamatchen då? Ja, Luton gör väl ändå en helt ok bortamatch men är ofärdiga och lite för naiva i en hel del situationer, vilket fortsätter att straffa sig. Och på Raheem Sterlings fina solomål borde väl både Bell, Giles och Barkley kunna ligga mycket tätare och stänga ner? På 2-0-målet blir det för mycket bolltittande och sen har man en rejäl portion oflyt (touch på Bell som ställer Lockyer och Andersen i mittförsvaret) när trean kommer. Framåt blev det färre chanser än mot Brighton men det saknades inte intentioner.

Hade Ryan Giles lyckats sätta sin och Lutons enda riktiga högkaratiga chans vid underläge 1-0 hade det kunnat bli nervöst i Chelsea. Men så blev det inte och vi sätter upp förlusten på lärkontot och tar nya tag mot West Ham på fredag. 

Då blir det historisk Premier League-premiär på ombyggda Kenilworth Road, med spillrans ny långsideläktare (Bobbers stand) och en ny kapacitet på 11300 åskådare. Cupmatchen mot Gillingham var också testmatch för teknik och faciliteter och allt verkar ha utfallit till belåtenhet. Det har förekommit rykten och skriverier i media om att arenan ev. inte skulle hinna bli klar till matchen mot West hem, men det handlar om ren okunskap. Luton och Premier League kom tidigt överens om att flytta på hemmapremiären mot Burnley i omgång två för att skaffa sig nödvändiga marginaler i byggprojektet. Allt för att undvika uppskjutning av matcher i panik och med kort framförhållning. West Ham i omgång 4 har aldrig varit föremål för diskussion av flytt. Ombyggnationen har skett på rekordtid och det ska bli otroligt spännande att följa matchen från TV-soffan och förhoppningsvis uppleva att stämningen går rakt genom rutan. 

Luton har stått upp bra mot Brighton och Chelsea. Inga poäng men det finns en stor stolthet och tillförsikt i hur laget ändå har uppträtt. Mentaliteten finns där. Men tempot, cynismen och kvaliteten behöver skruvas upp ytterligare. 

Fredrik Färm2023-08-30 21:20:00
Author

Fler artiklar om Luton