Fälleben för den moderna fotbollen
Luton Town - ett lag och en klubb att älska!

Fälleben för den moderna fotbollen

Globala saudistyrda Manchester City mot lokala och medlemsägda Luton Town. Till synes obegränsade resurser och ändlöst juridiskt trixande med fotbollens löjeväckande finansiella regelverk ställs mot Premier Leagues minsta plånbok och mest lokalt förankrade klubb. Jag väljer The Hatters långsiktigt hållbara väg till fotbollens finrum varje dag i veckan.

Och det har inget att göra med hur det går i matchen på lördagseftermiddagen. Allt talar för att hemmalaget kommer ta en mycket komfortabel seger. Mot ett skadeskjutet bortalag (inga mittbackar i Lutons trupp har kunnat träna under veckan!). Utan för att det väl är den vägen fler och fler klubbar måste gå? Om fotbollen som vi känner och älskar ska vara värd en plats i våra hjärtan i framtiden. När bubblorna från upplåsta TV-avtal spricker och fantasisummorna kring löner, övergångar och biljettpriser till slut helt har alienerat det stora flertalet av alla fotbollsfans från de klubbar och favoritspelare de följt sedan barnsben.  

Det är scener som de på Kenilworth Road förra helgen, då Luton efter en fantastisk pumpande, frenetisk andra halvlek till slut bärgade tre blytunga poäng i slutminuterna mot Bournemouth, som gör att jag fortfarande tror på och älskar fotbollen!

Carlon Morris tårar på slutsignal. Andros Townsends och Jordan Clickers ansiktsuttryck av lycka och lättnad. Luke Berrys hänsynslösa och självuppoffrande förarbete till kvitteringen. Teden Mengis smärttröskel. Ross Barkley briljans och nyfunna kärlek till fotbollen och till klubben som gett honom en nystart. Passionen och energin som flödar mellan spelarna på planen och de nästan 11 000 på läktaren. Man kan bli tårögd för mindre.

Allt ovan är mer och mer sällsynt i dagens fotboll. Men det är framtiden. Det måste vara framtiden. Och Luton Town, alldeles oavsett om man spelar i Premier League eller The Championship nästa säsong, kommer visa vägen.

Via segern i förra veckan har Luton nu lika många poäng som Nottingam på placeringen ovan, precis över nedflyttningsstrecket. Forest möter Wolves och där har man en betydligt bättre poängchans än vad Luton har på Etihad. Faktum är att det kanske vore bäst att spara halv- eller helskadade nyckelspelare som Teden Mengi och Reece Burke till matcher med mer realistisk poängchans? Det bästa vore att sätta in juniorerna och ta förlusten och spara startelvan?

Men det kommer inte att ske. That ain't the Luton way. Det skulle vara ett svek mot fotbollen och de fans som gör resan upp till Manchester. Bästa tillgängliga laget spelar. Men, självklart, Rob Edwards kommer inte riskera enskilda spelares hälsa. 

När lagen möttes i cupen gjorde Haaland fem. Låt oss hoppas på mindre utdelning för den hårfagre norrmannen denna gång. Lutons minimala chans ligger väl i att matchen kommer mitt emellan Citys möten med Real Madrid. Men det är ett s.k. långskott.

Men jag väljer som alltid hoppets väg och tänker lägga en hundring på tidernas skräll. 1-2 till Luton. Och ett giganstiskt fälleben för den "moderna" fotbollen.

COYH!
 

Fredrik Färm2024-04-13 10:02:00
Author

Fler artiklar om Luton