Luton laddar om
Får Lutonfans anledning att jubla på nytt?

Luton laddar om

Då kör vi igen. Luton Town åkte ur Premier League trots en oerhört minnesvärd säsong. Klubben är trots nedflyttning på ett oerhört positivt ställe och hoppas kunna utmana om en snar återkomst till den engelska fotbollens finrum. Let The Championship begin!

Vad är det då som talar för att The Hatters studsar tillbaka direkt? Det finns flera saker som talar för detta. En är att den omåttligt populära coachen Rob Edwards är kvar och en annan är att flera av fjolårets bärande spelare, som t.ex. Tomas Kaminski, Teden Mengi, Alfie Doughty och Eli Adebayo, är kvar i truppen. På minuskontot finns framförallt succémannen Ross Barkley, som ju fick en ny vår i orange tröja och som periodvis tokdominerade på mittfältet.

Att Barkley, som kom på en free transfer från franska ligan, skulle följa med ner i Championship var det många fans som bad en bön om, men som få verkligen trodde skulle bli verklighet. Aston Villa köpte loss Barkley för nästan 6 miljoner pund – allt som allt en fantastisk fin affär för Luton. Vi fick en säsong med Ross Barkley och han är en av de allra bästa spelare som spelat med Lutons klubbmärke på bröstet.

Fler spelare som lämnat är mittbacken Gabe Osho (utgående kontrakt, till Auxerre), mittfältaren Sambi Lokonga (lån från Arsenal, nu i Sevilla) och det andra lånet (från Manchester City), Issa Kaboré. Två verkliga trotjänare, Dan Potts och Luke Berry har också lämnat. Den senare är klar för förre Lutoncoachen Nathan Jones nya klubb, Charlton Athletic. Både Dan och Luke har varit med på stora delar av Lutons långa, men snabba resa genom seriesystemet och kommer vara saknade – men kanske mer i omklädningsrummet än på planen.


Luke Berry är ju den ende spelare som har gjort mål i samtliga engelska proffsdivisioner – från Premier League till League Two! Vilken hjälte - tack för allt!

Lagkaptenen Tom Lockyers hälsoläge (vi minns hjärtstileståndet med fasa) blir allt bättre men det är fortfarande högst oklart om han kommer återvända till proffsfotbollen. Han är dock nära klubben och omklädningsrummet. Men jämfört med fjolåret så får vi räkna även honom som en förlust.

När det gäller nyförvärv har Luton verkligen inte satt fallskärmspengarna från PL i rullning. Gary Sweet och rekryteringsteamet är försiktiga generaler och mycket av dessa pengar används klokt nog för att finansiera Power Court – Lutons nya arena som dock fortfarande är ett antal år bort. Men markarbetena har påbörjats!

Shandon Baptiste, box till box-mittfältare från Brentford (free transfer) har plockats in, kanske främst som en ersättare till Sambi Lokonga. Skadedrabbad men med stor potential. Mittbacken Tom Holmes köptes för drygt en miljon pund redan i januarifönstret förra säsongen, men spelade kvar i Reading på lån våren ut – nu blir den förre Readingkaptenen en välbehövlig förstärkning i defensiven – som fortfarande är hårt ansatt av skador.

Den kanske mest spännande värvningen är nittonårige Reuell Walters från Arsenal. Walters är en lovande högerback, som även kan spela mittback, och som är på jakt efter speltid efter att mest ha fått nöta bänk hos The Gunners. Med Mads Andersen och Reece Burke fortsatt på skadelistan (båda ca två veckors rehab kvar från full träning) är det troligt att Walters får göra debut direkt i premiären mot Burnley.

Även Jacob Brown och Marvellous Nakamba är indisponibla och har en bra bit kvar till speldugligt skick. Truppen känns fortfarande ett par, tre namn kort och skadeläget i de bakre leden är oroväckande inför måndagens premiär mot Burnley  - som kanske är det starkaste laget i hela divisionen, spelare för spelare.

Kan Rob Edwards göra verklighet av sina ambitioner att bjuda på offensiv och underhållande fotboll samtidigt som fjolårets läckande defensiv tätas? Det senare kommer krävas för att laget ska kunna utmana i toppen.

En topp-sex-plats känns inte orimligt men det är svårt att bedöma många av lagen i The Championship, som ju är en riktig sluggerserie med sina 46 omgångar och många starka lag. Vi håller alla tummar för en bra start – då kan allt hända!

COYH!

Fredrik Färm2024-08-10 22:50:00
Author

Fler artiklar om Luton