Tredje raka mot Chelsea?
Kan Luton ta tredje raka?

Tredje raka mot Chelsea?

Två raka segrar för The Hatters under julveckan och nu väntar Chelsea hemma på The Kenny. En tredje raka fullpoängare där skulle ta laget upp över nedflyttningsstrecket och ge ett perfekt utgångsläge inför våren.

Narrativet om Luton börjar sannerligen förändras. Från det utdömda och givna jumbolaget som skulle "vara klart för nedflyttning redan vid jul", till att nästan (nåväl) gå in som favorit i en match mot forna Premier League- och Champions League-mästarna Chelsea. Det svänger onekligen fort i dagens fotboll. 


För visst är det så det känns? Ok, låt Chelsea själva tro att de är favoriter, men många av oss som följer Luton lite närmare skulle nog bli både förvånade och lite besvikna om Luton Town går tomhänta från lördagens match. Så starkt har laget sett ut den senare tiden. Mycket har förändrats sedan Chelsea och framförallt Raheem Sterling hade stor show och vann med klara 3-0 i motsvarande möte på Stamford Bridge i säsongsinledningen.

Till skillnad från då har Luton nu ett mycket formstarkt innermittfält i Ross Barkley och Sambi Lokonga som ger hela laget ett helt annat lugn och självförtroende. Man har hittat stabilitet centralt i försvaret genom att Gabe Osho, Teden Mengi och Amari'i Bell fungerar så bra tillsammans. Dessutom hotar man framåt genom både fart (Brown, Townsend, Ogbene), tyngd (Adebayo, Morris) och sylvassa fasta situationer (Doughty).

Just Alfie Doughty har varit fantastisk. Lika bra på vänster- som på högerkanten. Snart i ett engelskt landslag nära dig.

Men den största anledningen till att Luton nu är att räkna med, är att laget och Rob Edwards knäckt koden och lyckats anpassa sig till det högre tempo samt den cynism och desperation som krävs, för att kunna hävda sig i matcher mot pappret övermäktigt motstånd. 


En seger mot Chelsea är inget som någon kan kräva eller förvänta sig av Luton. The Hatters har fortfarande allt att vinna. Men att vi fans samtidigt kan känna en sån optimism inför matchen, visar hur laget utvecklats sedan augusti.

COYH!

 

Fredrik Färm2023-12-30 11:31:00
Author

Fler artiklar om Luton