Bruno Fernandes månad (januari)

Han är Manchester Uniteds absolut viktigaste spelare, han står för både mål och assist i mängder och han är dessutom en ledare på och utanför planen. Men hur presterade han egentligen i januari?

Match Spelade minuter Mål Assist Ingripanden/Lyckade ingripanden Antal skott/Skott på mål
Snittprocent 53% 39%

Match Passningar/Lyckade passningar Långa passningar/Lyckade långa passningar Brytningar Dribblingar/Lyckade dribblingar
Snittprocent 73% 43% 66%

Match Luftdueller/Vunna luftdueller Bolltapp/Bolltapp på egen planhalva Återerövringar/Återerövringar på offensiv planhalva Gula och röda kort

Brunos månad

Manchester Uniteds första match för kalenderåret 2021 var en tuff hemmamatch mot ett formstarkt Aston Villa. Manchester United, med Bruno Fernandes i spetsen, gick in i matchen med ett stort självförtroende efter en se seger i den senaste ligamatchen mot Wolverhampton. Matchen var jämn och Bruno fick kämpa för att hitta öppningar för att skapa lägen. Men i halvlek stod det 1-0 till hemmalaget efter mål av Anthony Martial. Aston Villa öppnade den andra halvleken starkt och kvitterade också rättvist, men bara minuter senare skulle Paul Pogba gå ner i straffområdet och domaren pekade på straffpunkten. Straffen tog Bruno Fernandes hand om och han satte den säkert vid stolproten. Fler mål blev det inte i matchen och Manchester United gick av med tre poäng.
Några dagar senare var det dags för semifinal i Carabao Cup mot statsrivalen Manchester City. Denna match skulle bli jämn, även om bortalaget dominerade bollinnehavet. Båda lagen hade chanser och Bruno hade bland annat två skott som hade kunnat hitta nätet. Men det var Manchester city som tog sig vidare till finalen efter två mål i den andra halvleken. Detta var inte en av Brunos bästa matcher i United tröjan och han lyckades endast med 41 av 107 ingripanden under matchen.
Bruno fick sedan vila helt ifrån FA Cup matchen mot Watford, en match som United vann med 1-0, innan det var dags för Premier League match mot Burnley på bortaplan. Denna matchen inleddes ganska låst men den öppnades upp ju längre klockan tickade. Bruno hade svårt under hela matchen att komma till sin rätt och istället klev Paul Pogba fram och gjorde matchens enda mål.
I och med segern mot Burnley gick Manchester United in i matchen mot Liverpool som serieledare. Både United och Liverpool låg i toppen av Premier League men detta blev en match som inte motsvarade förväntningarna. Inget av lagen ville förlora, men i slutet av matchen fick Bruno Fernandes ett gyllene läge att skjuta alla poängen till Manchester United. Men hans avslut från nära håll stoppades av en fin räddning av Liverpools målvakt Alisson Becker. Matchen slutade 0-0 och Manchester United behöll serieledningen.
Efter den tuffa matchen mot Liverpool var skulle United spela veckomatch mot Fulham. Manchester United hamnade i ett tidigt underläge och fick därför jaga redan från start. Efter 20 minuters spel fick Bruno bollen utanför straffområdet och avlossade ett vänsterskott som tog klockrent i stolpen. Bara några sekunder senare fick Bruno bollen igen, denna gången ute på kanten. Han slog in bollen i straffområdet och efter ett tveksamt ingripande av Fulhams målvakt kunde Edinson Cavani trycka in kvitteringen. Matchen slutade 2-1 till United efter ett klassmål av Paul Pogba i andra halvlek.
Fyra dagar senare var det dags att möta Liverpool igen, denna gången i FA Cupen. Denna matchen fick Bruno inleda på bänken och han fick därifrån se en svängig match. Vid ställningen 2-2 väljer tränare Ole Gunnar Solskjaer att byta in Bruno Fernandes i matchen. Efter att ha varit på planen i ca tio minuter får Bruno en chans från en frispark precis utanför straffområdet. En frispark som han sätter snyggt i målvaktens hörn och skjuter med sitt 3-2 mål, United vidare i FA Cupen.
Matchen mot Sheffield United är en match som alla med känslor för Manchester United nog helst vill glömma. United gick in i matchen med stort självförtroende efter segern mot Liverpool. Men United hamnade, som så många gånger förr, i underläge i matchen. Men denna gången lyckades man inte vända och det slutade i förlust. Bruno hade återigen en misslyckade match och stod inte för några poäng här heller.
Efter debaklet mot Sheffield United reste Manchester United till London för ett möte med Arsenal. Matchen slutade 0-0 och Bruno hade tur att han var kvar på planen hela matchen. Domaren hade mycket väl kunnat visa upp det röda kortet när Bruno kom in sent i en duell och satte dobbarna högt upp på vaden på motståndaren. Utöver detta hade han återigen en dålig match och vi kan konstatera att Januari var Brunos sämsta månad sedan han skrev på för Manchester United.

Brunos Statistik

Det är tydligt att Bruno är Manchester Uniteds allra viktigaste spelare, det syns tydligt på antalet minuter som han får spela. Detta gör han i en väldigt krävande position och kanske börjar det ta ut sin rätt nu. Bruno hade inte alls en lyckad månad, till exempel lyckades han enbart med ca 53% av alla ingripanden han var inblandad i under månaden. Visserligen försöker han med väldigt mycket svåra saker och om det lyckas blir det ofta farligt. Men i januari var det mycket som inte lyckas och det kan då upplevas som att han har dåliga matcher.
Bruno är en spelare som inte tvekar att skjuta om läget ges. I januari tog han hela 28 skott, men endast 11 träffade mål. Tidigare månader har Bruno stått för fler mål än vad han gjorde under januari, detta kan bero på att han brukar vara säkrare med skotten och träffa mål oftare. Men det är bra att han tar skotten när han får möjlighet, detta gör att motståndarna inte kan vara säkra när han har bollen och då kan ytor uppstå för andra spelare.
Bruno är väldigt involverad i Uniteds spel och han slår mycket passningar. I januari slog han 399 passningar varav 73% gick till rätt adress. Detta är bra siffror då Bruno ofta slår de avgörande passningarna och de svår passningarna. När hans passningar går fram blir det farliga lägen men svårighetsgraden på dessa passningar är hög vilket gör att alla inte går fram.
Bruno gjorde hela 13 brytningar under månaden, detta trots att han är en offensiv spelare. Hans spelstil är väldigt aggressiv och han försöker direkt ta tillbaka bollen när han har tappat den, tack vare detta kan han även bidra med brytningar till laget.
Under månaden hade Bruno hela 106 bolltapp, detta blir en konsekvens av hans offensiva spel. Det är ofta han tappar bollen när han försöker med en lite för svår passning. Däremot är detta något han borde fortsätta med, vi får acceptera att han kommer tappa bollen en del. Men när han väl lyckas så kommer det bli väldigt bra istället, men då får vi räkna med att han kommer fortsätta tappa bollen ibland också ibland också.

Summering

Allt som allt kan vi ändå konstatera att Bruno Fernandes gör sin sämsta månad sedan han skrev på för klubben. Han stod endast för två mål och noll assist, med de förväntningarna vi har på portugisen är detta naturligtvis underkänt. Men vi visste alla att det skulle komma en dipp förr eller senare, för den nivån han har hållt fram tills nu har varit ruskigt bra. Innan januari började blev man nästan förvånad om Bruno gick av en match utan att ha bidragit med något poäng. Kanske är det för höga förväntningar att ha, men han har bevisat vecka in och vecka ut att han kan hålla upp denna form. Nu ska det bli intressant att se hur han reagerar på denna dipp och hur han presterar kommande matcher, för Uniteds skull får vi hoppas att han hittar tillbaka till den nivån han visat tidigare.