Lagbanner
Vem är Erik ten Hag?
Vad ska man förvänta sig av United nya tränare?

Vem är Erik ten Hag?

Manchester Uniteds nya tränare har blivit utvald och presenterad. Namnet ten Hag har funnits överallt i Silly Season och på sociala medier. Förväntningarna är stora men vem är Manchesters United femte permanenta tränare efter Sir Alex Ferguson och vad kan vi förväntas oss?

För att besvara detta intervjuade vi William Edström från Ajax-redaktionen på Svenska Fans, för att få en inblick över ten Hags tid i Ajax. Detta för att få en tydligare bild över ten Hags krav på sina spelare, den omtalade spelfilosofin och hans personlighet.

I vilket tillstånd befann sig Ajax när ten Hag tog över?
Han tog över i en väldigt speciell situation. Han tog över nyåret 2017/18 och blev officiellt tränare i december 2017. Men började januari 2018. Det var i en tid då Ajax 2016/17 med Peter Bosz gick till Europa League final och förlorade mot Manchester United. Det var en säsong för Ajaxs del som blev väldigt betydelsefull eftersom man spelade sin bästa fotboll sen 1990-talet och det blev en väldigt framåtanda i hela klubben och att vi nu är tillbaka bland Europa eliten igen. Sen lämnade Bosz 2017 för Borussia Dortmund och Marcel Keizer från Jong Ajax (reservlaget) befordrades till A-laget. Men sommaren 2017 dominerades av när Abdelhak Nouri fick en hjärtattack på planen. Det spelade en stor roll för det fick en extremt stor effekt på hela klubben och spelarna. Så Ajax började 2017 säsongen väldigt dåligt och man förlorade mot Rosenborg i Champions League kvalet. Det gick dåligt i ligan och jag tror att mycket av det har att göra med Nouri grejen, mer än något annat. Keizer hade ungdomar som Frenkie De Jong och Donny van de Beek, som hade börjat att ta alltmer plats. Det fanns en viss framtidstro, samtidigt som det var instabilt så att säga.


Förre detta United målvakten Edwin van der Sar som är VD i Ajax var en del i pusslet att ta ten Hag till Amsterdam. 

Sen tog Marc Overmars och Edwin van der Sar beslutet att sparka Keizer och tog in ten Hag som Overmars hade varit sugen på att ta in redan innan. Då hade inte Overmars kunnat övertyga resten av styrelsen att köpa ut ten Hag från Utrecht. Men i december hade han övertalat van der Sar att satsa på ten Hag, som då var tränare i Utrecht och gjorde det bra. Han slutade fyra säsongen innan och var femma när Ajax tog honom. Hans första vår 2018 var ganska mycket uppochner. Han vann derbyt mot Feyenoord direkt, men sen var det blandade resultat. PSV Eindhoven vann ligan och Ajax var inte ens riktig nära. Det var ingen succé direkt utan det tog flera månader att bygga upp det han ville ha i Ajax. Sen i 2018/19 säsongen svängde det om helt med den fantastiska säsongen i Champions League. Så hans första månader var väldigt tuffa. Men efter sin första riktiga sommar där han fick bygga upp blev det succé. Han har varit klubbens bästa tränare sen Louis Van Gaal 1995 och det säger en del.

Vilka förväntningar fanns på ten Hag när han kom till Ajax?
Förväntningarna i Ajax är att vi alltid ska vara Hollands bästa lag och vinna ligan. Man kan inte komma in, likt United, och bara tycka att man ska bygga upp det långsamt och om några år kan vi verkligen satsa. Det var förväntningar direkt att vi är Ajax och vi måste vara bäst direkt. När det inte blev så var det mycket kritik inte bara mot honom men hela ledningen, för att supportrarna undrade vad är det som händer. Sen märktes det ganska direkt i början av 2018/19 att något hade hänt och att plötsligt såg allt mycket bättre ut. Då fick han tvärtemot supportrarna bakom sig väldigt snabbt. När det går bra i Ajax får man väldigt mycket stöd, men så fort man ligger tvåa i ligan undrar supportrarna vafan händer och vill att man sparka den där jäveln! Det är inte en helt lätt miljö att komma in till.

Hur är människan ten hag?
Han har den ganska klassiska holländska grejen att det ska vara högt i tak och man ska kunna säga vad man vill. Han har ju drag av det men samtidigt är han lugnare och smartare än andra holländska fotbollstränare. Han är inte van Gaal typen som kan skälla ut folk hursomhelst och tar väldigt stor plats. Han är lite mer tyst och kalkylerande men samtidigt som han är säker på sig själv och uppträder lugn i intervjuer. En ganska konstig grej var att i början hade han Amsterdam pressen emot sig och sågs som en outsider i Amsterdam, då han var ifrån en liten stad i Holland och hade ingen Amsterdam eller Ajax bakgrund. Ett typiskt Amsterdam sätt är att vara kaxig, stöddig och arrogant. Han var mer lågmäld och då valde Amsterdam pressen att skriva ner honom. Skrev mycket om att hans dåvarande assisterande Alfred Schreuder var den riktiga hjärnan bakom taktiken och att ten Hag inte var populär bland spelarna. Detta visade sig att inte vara sant. Alla spelarna vittnar om att han är otroligt populär bland spelartruppen, vilket syns i videos från titelfiranden i omklädningsrummen att han står väldigt nära spelarna. Han är ett mellanting, då han är väldigt holländskt på det sättet att han är väldigt säker på att hans fotboll är det rätta sättet att spela. Han är väldigt säker på sin taktik och ändrar inte sig bara för att det går dåligt i en match. Utan han är väldigt trygg med sig själv och kan motivera sin taktik bra också. Samtidigt är han inte lika extrovert som van Gaal och såna typer som kan blåsa upp.


Louis van Gaals personlighet kan ses som motsatsen till ten Hags. 

Vad är ten Hags spelfilosofi?
Han utgår väldigt tydligt från en Ajax ideologi. All holländsk fotboll går tillbaka till Rinus Michels och Johan Cruijff filosofier från 1970-talet. Man kan även se inslag från Louis van Gaal med Ajax på 90-talet. Det går även att se en influens från Pep Guardiola, då han var reservslagtränare i Bayern München när Guardiola var huvudtränare där. Guardiola tillhör ju samma Cruijff skola. Det går att titta en del på hur Manchester City har spelat. Inte helt identiskt, men Ajax har spelat 4-3-3. På mittfältet har det varit två tillbakadragna mittfältare med en tia framför. Han har sexan i en roll som har varit den viktigaste press spelaren som tar väldigt många närkamper, gör många brytningar och vinner väldigt mycket boll. Sen ska sexan ge bollen till åttan som ska vara spelfördelaren som snabbt ska vända försvar till anfall. Tian framför är inte en tia på det klassiska ”Riquelme” sättet, utan viktigare med sina löpningar framåt. Donny van de Beek som fick den rollen var helt fantastik i den. Just med att löpa väldigt bra i djupled. Nummer tio-rollen är inspirerat av hur Van Gaal spelade Jari Litmanen som tia i Ajax på 90-talet. Inte enbart en kreatör utan även målfarlig. I anfallskedja har det varit varierat. I 2018/19 var nyckeln att Dusan Tadic spelade som falsk nia och i årets säsong har han fått spela på vänsteryttern i en väldigt fri roll. På högerkanten har man nu Antony och där brukar det var den typiska moderna innerforwarden som går inåt i banan. Centern nu är Sebastian Haller som ska suga åt sig bollar och hålla upp dem. Samt vara en väldigt bra kombinationsspelare och såklart, en bra avslutare. Men anfallskedjan känner jag har berott väldigt mycket på dynamiken av spelare som finns i truppen. Han håller sig inte helt fastlås vid en idé utan utgått ifrån vilket spelarmaterial som han har tillgängligt. Haller är den första renodlade centern med de kvaliteter som ten Hag inte har haft i Ajax. När han inte hade Haller spelade man Tadic som falsk nia istället. Men nu när man fick in Haller som just kan hålla i bollen och avsluta har man kunnat utnyttjat det. Så han har haft lite flexibilitet där.


Dusan Tadic var en av frontfigurerna i Ajax laget 2018/19 

Försvarslinjen är klassiskt Ajax. Mittbackarna måste kunna vara bra på att spela sig ur svåra situationer och att båda ska ha bra passningsfötter. Sen ska ytterbackarna kunna spela högt och det finns mycket rörelsefrihet mellan backar och mittfältare. Man ser väldigt ofta att en av backarna trycker upp högt på planen och ytterbackarna kan även komma mer inåt på planen. Det är en del variation i detaljer men det ska alltid vara en väldigt hög och intensiv press. Det handlar om att vinna och ha bollen så mycket som möjligt för att anfalla och attackera.

Vad präglar spelarna i ten Hags trupper?
Överallt annat måste det vara spelskickliga spelare. Alla i backlinjen måste vara tekniska, spelskickliga och bra med bollen. Målvakten måste också vara bra med fötterna för det är en liberomålvakt som man spelar med. Sen kan han anpassa sig, men det var väldigt tydligt att han gärna ville ha Haller som han tränade i Utrecht. Han ville ha en klassisk centertyp som kan hålla i bollen men som även är teknisk. Ajax har också värvat mycket sydamerikanskt och latinamerikanskt på senare år också. Edson Álvarez kommer ifrån Mexico, Nicolás Tagliafico och Lisandro Martínez är båda från Argentina. De argentinska backarna har ten Hag pratat väldigt mycket om att de ska bidra med något annat än den klassiskt skolade Ajax spelaren, som är väldigt spelskicklig och teknisk. Martínez och Tagliafico båda är spelskickliga men de har lite klyschigt, passion när de spelar. Det blir lite mer rejält och jävlar anamma i det hela. De spelar lite mer aggressivt än vad de flest holländska spelarna gör. Så ten Hag har varit ute efter olika typer av kulturella influenser. Det har inte enbart varit att man ska ha en elva bestående av bara klasiskt skolade Ajax spelare, utan han har sett en nyckel med att ha spelare som är tekniskt duktiga men har något annat som Martínez och Tagliafico. De har varit väldigt viktiga för Ajax med sitt närspel. Grundkraven är att man är spelskicklig och bekväm med bollen, för om någon inte kan snabbt ta emot bollen och passa den vidare, då fallerar allting.


Argentisk aggresivitet från Tagliafico var ett vinnande koncept för ten Hag

Vilken struktur har ten Hag haft i Ajax när det gäller rekrytering?
Han har varit en del av det. Innan Overmars sparkades som sportchef var han ju en centralperson. Han och ten Hag jobbade väldigt nära varandra. Dem jobbade väldigt tätt ihop eftersom Overmars hade ansvar över rekryteringen men tog väldigt mycket input från ten Hag. Han hade mycket att säga till om där. Det var inte en typ av sportchef som bara värvade in spelare utan en plan, istället var det snack redan från början, vilket var tydligt när bland annat Tadic värvades. Det var inte bara Overmars som tog ett ensamt beslut utan ten Hag hade input. Samma gällde med Haller värvningen. ten Hag trivs bäst med att ha en sportslig ledning som han kan föra en dialog med. Han är ju kunnig inom det då han själv har varit sportchef tidigare och har dealat med andra sportchefer och har en bra kunskap om spelarövergångar. Det är förmodligen ett krav han har ställt på United att det måste finnas en dialog gällande värvningar. Han är så principfast att jag tror det hade varit en dealbreaker om han inte fick nån input i värvningar till United.

Nederländaren har i Ajax visat att han är en väldigt bra turneringstränare. Hur kommer det sig?
Han var bra redan i Utrecht när de gick långt i holländska cupen. Jag tror att han är väldigt bra med turneringar för han är bra med att planera matchplaner. Tillsammans med Ajaxs scouter och tränarstaben är han extremt noga med planeringen inför matcher och han har alltid varit det. Det var Steve McClaren som tränade FC Twente för ett decennium sen och vann ligan med dem. Och där var ten Hag assisten till McClaren som berättade i en intervju nyligen att han blev väldigt imponerad av ten Hags första dag på jobbet. McClaren blev bemött av ten Hag som kom till hans kontor med sex sidor av anteckningar om varje enskild spelare i laget, styrkor och svagheter hos alla och idéer med hur de skulle träna. Det var det första ten Hag visade upp för McClaren, Så han har alltid varit noggrann och gillat att planera, vilket har varit nyckeln till att göra väldigt bra matchplaner och kunna göra avtryck i turneringar. I 2018/19 när Ajax skulle åka till Santiago Bernabeu efter 1-1 i första matchen, hade han väldigt tydlig plan för hur man skulle besegra Real Madrid. Hans styrka är coaching innan matcher men inte under matcherna. Om det är någon nackdel i hans coaching är det just matchcoachingen. Det har varit ett av mina vanligaste klagomål att jag upplever att han för långsam att göra byten. Det skedde senast nu i cupfinalen mot PSV Eindhoven där man satt och tänkte ”Oherregud, du har sett detta minst i en halvtimme att det inte fungerar. Du måste byta snabbt. Du kan inte vänta till 84:e minuten innan du gör bytet!”. Det är väldigt sällan att han gör byten redan i halvtid eller efter en timmes speltid. Utan det måste vara att något verkligen inte fungerar. Det kan man se i denna hemska match mot Tottenham, dä Mauricio Pochettino gjorde smarta byten med Fernando Llorente som centertank och Lucas Moura. Det förändrade matchen helt och ten Hag hade inget svar på det.  

Hur har han lyckats i Ajax?
Fantastisk bra! Han har varit Ajax bästa tränare sen Louis Van Gaal vann Champions League 1995. Så han har varit fantastisk bra för Ajax. Man kan se det i mängden titlar han har vunnit. Man vann dubbeln två gånger och vara nära iår igen. Semifinalen i Champions League. Så titelmässigt riktigt bra. Det som är den större bedriften är att han kom till Ajax i ett läge när det var väldigt instabilt och deprimerat. Han lyfte klubben ur det. Inte ensam såklart, men han var nyckelpersonen i det. Det kom in en ny anda och optimism i klubben. Det är verkligen det som man kommer minnas. 2018/19 kommer man minnas givetvis, men det var inte bara en bra säsong som han gjorde utan han fortsatte prestera säsongerna efter. Han är lätt topp fem tränare i Ajax någonsin. Så han har varit väldigt betydelsefull.


Två dubblar blev det för ten Hags betydelsefulla tid i Ajax

Är ten Hag redo för United?
Jag tror att i alla fall han känner sig redo för det. Man kan säga mycket om ten Hag, även hans kritiker måste erkänna att han är smart. Han hade inte gått till United ifall han kände att han inte klarar av det och kan åstadkomma något bra. Om han inte kände sig trygg med att få ha inputen han vill med transfers, så tror jag att han hade sagt nej. För han var inte desperat att dra ifrån Ajax, trots att andra klubbar hade gjort ett erbjudande, bland annat Tottenham. Om det inte hade blivit något med United nu, så hade det funnits jobberbjudande till honom. Jag tror han gör rätt med att tro på sig själv nu.


William tror att ten Hag är redo för uppgiften som väntar.

Vilka förändringar i truppen kan man förvänta sig? Kan vi förvänta oss att se mer ungdomar i truppen?
Det som är centralt i Ajax är deras ungdomsakademi och att man ska plocka upp ungdomar. Det som är tydligt med ten Hag är att han har en väldigt tydlig kravbild som han sätter på sina spelare. Det finns en viss nivå som han förväntar sig att de ska leverera på, vilket har gjort att vissa ungdomar har kommit in i truppen väldigt snabbt och blivit nyckelspelare. Jurrien Timber som det ryktas lite om att ten Hag vill plocka med sig till United, gick ifrån att vara kapten i Jong Ajax till mittbacksklippa för Ajax och sen vara med i Hollands EM-trupp. Sen har det funnits andra spelare som har varit talanger men har blivit väldigt omhuldade av ten Hag för att det finns krav på dem att nå upp till denna omtalade nivå innan de får en chans. Han verkar ha en väldigt tydlig bild av vad han förväntar sig av sina spelare och om de når upp till den kommer de att få chansen. Finns det spelare som når denna nivå där de ska vara spelskickliga, tekniska och ha bra speluppfattning, så kommer han absolut ge dem chansen oavsett ålder. Det är ju väldigt klassiskt holländskt, där ålder är irrelevant utan vilka kvalitéer som du har vägre tyngre. Detta gäller allting, då han gav Matthijs de Ligt kaptensbindlen när han var bara 18, för att han visade sig vara den största ledaren i laget. Man är mest spänd på att se vad som sker med älskade Donny. Men även hur han kommer att hantera Cristiano Ronaldo. Han har ju inte haft sådana spelare i Ajax som är extrema superstjärnor med allt vad det kommer.


Hur kommer ten Hag få det att fungera med Cristiano Ronaldo?

Hur kommer det gå för ten Hag? Kan han vända på situationen?
Får han chansen från den sportsliga ledningen, så tror jag det. Får ten Hag den input han vill ha i sportsliga beslut, kommer det ske bra beslut. Vi har sett i Ajax att han kan skapa en bra laganda och det har varit nyckeln över allt annat när det gäller Ajaxs succé. Och där ska gudarna veta att det inte alltid har varit en bra laganda i Ajax. Många gamla spelare som har berättat att det kan vara bråkigt och stökigt inom truppen. Under ten Hag har det verkligen varit en väldigt stark laganda som har varit viktiga för resultaten. Om han får utrymme att jobba som han vill och få det bästa av två världar, med att skapa en bra anda i truppen och att få ta bättre sportsliga beslut än de som har gjorts. Då kan han bli framgångsrik.

Vi tackar William Edström som ställde upp på intervjun och kunde ge oss en bättre insyn på vår nya nederländska tränare. Hartelijk bedankt, William!

Eric Länje2022-04-22 09:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham