Arsenal - Aston Villa
2 - 1

Matchrapport: Arsenal - Aston Villa (2–1)
Martinelli blev matchhjälte med en snabb replik.

Segertåget fortsätter rulla på för Arsenal och serieledningen är intakt. Martinelli blev matchhjälte i uddamålsvinsten, som borde varit betydligt större, mot formsvaga Aston Villa.

Fem matcher och fem vinster. Vem kunde hoppas på detta facit när säsongen skulle dra igång? Full pott och fortsatt ensam serieledning för Arsenal efter att de besegrade Aston Villa med uddamålet under onsdagskvällen. Det såg bra ut i väldigt många stunder och resultatet speglade inte alls matchbilden. Det blev onödigt nervöst när kvitteringsmålet kom, men en otroligt snabb replik lugnade nerverna. Vi tar det från början, häng med.

Redan efter runt fem minuter uppstår en straffsituation för Arsenal. Saka trollar sig förbi flera spelare och kommer fram bra i boxen. Felvänd med Mings i ryggen täcker han bollen och försöker hitta läget. Mittbacken lägger armen runt Saka och bara river ner honom åt sidan. Solklar straff i mina ögon men efter en VAR-granskning tycker domarteamet att Saka lägger sig för enkelt.

Ett par minuter senare får Gabriel Jesus ett bra läge. Snabb slagen frispark och han kommer till ett bra läge, som Martinez kunde täcka ut till hörna. Följande hörna leder till ett bra läge för Gabriel. Bollen studsar ut till Saliba som lyfte in bollen i boxen till sin mittbackskollega. Väldigt ensam tog han ner bollen på bröstet och via täckande back i Aston Villa rullade bollen precis utanför Martinez högra stolpe.

Arsenal startar definitivt matchen starkast och dominerar både chansmässigt och bollinnehavet. Aston Villa försöker störa spelet genom att spela väldigt tufft och domare Jones tar inte fram det gula kortet i onödan. Jesus är otroligt stark i ett senare skede när han tryckte bort Mings. Brassen spelade in bollen mot mål, Martinez styr undan och det blev lite hönsgård i boxen. Ödegaard gavs chansen både en och två gånger nära mål men Aston Villas försvar täcker båda gångerna. Ytterst nära ledningsmålet. Saka ska hinna bränna en rejäl chans också inom loppet av 25 minuter. Xhaka och Martinelli samspelade bra och den sistnämnda spelade bollen tvärs över straffområdet. På bortre stolpen sprang Saka med full fart och på ett ska han bara trycka in bollen i nät, men med högerfoten styrs bollen utanför. Där ska målskyttet vara öppnat både för Arsenal i matchen och Saka för säsongen.

1–0!
Gabriel Jesus var påpasslig och gav Arsenal ledningen efter dryga halvtimmen. Xhaka sköt ett skott från vänstra delen av straffområdet. Martinez är där och räddar men kan inte avvärja situationen helt och Jesus kunde trycka dit ledningsmål för Arsenal. Påpassligt och precis där en striker ska vara.
Arsenal hinner med två farliga chanser till innan pausvilan. Ödegaard chippade läckert in bollen mot Jesus i straffområdet. På något vänster lyckades han tråckla fram bollen mot mål förbi både backen och Martinez. Saka kommer i full fart mot bollen men trillade på något märkligt sätt förbi bollen och Aston Villas back kunde rensa undan från mållinjen. Ytterst nära 2–0 i en märklig situation. Martinelli testar lyckan från distans. Xhaka som är alltmer involverad offensivt nickade ner bollen till brassen som försöker på halvvolley. En viss ytterskruv mot Martinez bortre kryss men den före detta Arsenalmålvakten sträcker ut och kan tippa bollen över ribban. Ett otroligt bra skott men likaså en bra räddning. Ledning med uddamålet när Robert Jones blåser för halvtidsvila.

Andra halvan av matchen är inte lika intensiv som den första. Arsenal fortsätter skapa en del chanser och dominerar spelet. Aston Villa är aldrig riktig nära offensivt straffområde eller hotar mot mål. Ödegaard fick en frispark i bra läge och han försökte skruva den från vänstersidan med vänsterfoten i högre krysset. Martinez får visa prov på sin längd ännu en gång och sträcka ut. Nära igen för Arsenal men inte tillräckligt.

1–1!
Aston Villa får ett läge att kvittera och de tar chansen. En hörna från vänstersidan som Douglas Luiz tar hand om. Inåtskruvad som går direkt in i målet bakom Ramsdale. Vad gör Ramsdale då undrar ni? Jo, han stod bakom Kamara som håller om honom och täcker ytan att springa framför på. Det blir en VAR-granskning men målet står fast. Dålig placering och dåligt agerat av Ramsdale som borde kunnat ta sig förbi Kamara och avvärja målet.

2–1!
Det dröjer inte många minuter eller sekunder av aktivt spel innan Arsenal återigen tar ledningen. Ett snabbt anfall på högersidan när Saka hittade över till andra sidan av boxen där Martinelli dök upp i full fart. Likt läget med Saka i första halvlek, kan däremot Martinelli stöta in bollen bakom Martinez. Argentinaren är på bollen men orkar inte stöta ut den från mållinjen. Vilken respons efter kvitteringsmålet och Arsenal var återigen i förarsätet.

Lite halvchanser dyker upp under sista tio minuterna. Nketiah visar verkligen pigga fötter efter att han blev inbytt men aldrig något riktigt farligt läge dyker upp. Aston Villa är aldrig riktigt nära att hota om ytterligare en kvittering och Arsenal kan ganska bekvämt vinna till slut mot laget från Birmingham. Nästa motstånd är Manchester United och segersviten ska fortsätta även då. Fem matcher, fem vinster och fortsatt ensamma serieledare. Arteta har verkligen hittat rätt med laget och fortsätter imponera. Jag sa inför att Arsenal svävar på moln och det finns inget som tyder på att laget kommer behöva landa på marken snart igen. COYG!