2023-10-03 20:45

Charlton - Exeter
4 - 1

Matchreferat: Charlton – Exeter City 4-1   

Matchreferat: Charlton – Exeter City 4-1   

För fjärde matchen i rad klev The Addicks av fotbollsplanen utan att ha förlorat och den här gången gjorde man det bra första till sista visslan.

Inför match
Med en veckomatch på ingång, och då givetvis tre dagar efter senaste ligamatchen, var det ett par förändringar att vänta i startelvan. Ett par av dem var väntade, en del av dem inte. Den mest förvånande var att Harry Isted – som räddade poäng åt laget i helgen mot Shrewsbury – inte kom till spel och gjorde sig redo mellan stolparna. En skada uppgavs vara skälet. På så vis fick Ashley Maynard-Brewer chansen att starta och att visa upp sig för Appleton. Framför honom var det intakt försvarslinje innehållande Tennai Watson, Michael Hector, Lloyd Jones och Terell Thomas, ingen mening att vila där inte.

På anfallsfronten fortsatte Charlton vara offensivt balanserat utefter Appletons önskan. Frågan är när man senast såg Charlton kliva ut mer framåtlutat än man gjorde nu? Alfie May droppade ner och la sig som spets framför sittande mittfältarna George Dobson och Louie Watson. Corey Blackett-Taylor utgick som vanligt till vänster, Chuks Aneke roterades in i startelvan som centerforward och targetplayer Slobodan Tedic fick axla den nya Leaburn-rollen till höger i tremannaanfallet. Alltså, Charlton ställde från start upp med tre centerforwards från start i en 4-2-3-1 formation.  

Gästerna som välkomnades till SE7 och The Valleys strålkastare var denna vardag The Grecians från sydväst. Säsongens hittills stora överraskning, som trots flera tung spelarförluster under sommaren verkligen fortsatt tro på sitt projekt och fått in perfekta ersättare som fått resultaten att fortsätta trilla in. Just inför den här matchen verkade det som att den positiva starten varit på väg att komma av sig, för de fyra senaste ligamatcherna har endast givit en vinst – resten har blivit förluster. Detta har gjort att Exeter tappat något med mark i tabellen men ligger likväl fortfarande bra till med sina 16 inspelade poäng.
 


Matchen
Det skulle bli en underhållande tisdagskväll och match på The Valley – och tonen för den sattes direkt. Charlton var bra, mycket bra, och den offensivt balanserade formationen gav stora möjligheter till aggressiv offensiv i form intensivt deltagande och hög press på motståndarnas planhalva. Det gav tidigt möjligheten till målchanser, men det öppnade också upp luckor bakåt där Exeters fartfyllda offensiva omställningar inte var sena med att slå till. Det var faktiskt så matchens första mål kom till. Exeter spelade sig ur Charltons press på egen planahalva och därifrån slog Reece Cole ut hela Charltons försvarslinje med en rak passning i djupled. Charltons försvarare blev bolltittande och försökte sätta fel spelare i en offsidefälla, vilket gav James Scott en hel planhalvas friläge – något som sedan förvaltades till 0-1 (23).

Ett hårt slag för Charlton som annars sett bra ut. Tack och lov så skulle man ta tillfället i lämplig akt och kvittera innan halvtidsvilan – och då hade det även funnits gott om chanser innan dess, genom bland annat Chuks Aneke och Michael Hector. Vid kvitteringen lyfte Alfie May in ett inlägg mot en välbefolkad box och däri fanns spelare som kan vara obekväma att ha i eget straffområde. Aneke är en av dem och han vann sin nickduell och kunde med det kommande avslutet träffa ribban. Inget mål i förstaläget men Corey Blackett-Taylor var påpassligt framme och dunkade in bollen ordentligt till 1-1 (45).

Kvitteringen innan halvtid hade satt Charlton i förarsätet – och då ledde man alltså inte rent resultatmässigt inför den andra halvleken. Men nu skulle Charlton få så ordentligt med skjuts att det skulle bli omöjligt för Exeter att faktiskt stå emot. Charltons första ledningsmål för kvällen dröjde i lite mer än en kvart in i halvleken. Ett långt anfall slutade med att offensive ytterbacken Watson tog för sig och klumpigt blev nedgjord av inbytte Yanic Wildschut, som märkbart visade upp sina brister som försvarsspelare långt ner i planen. Straffen var dömd, och den lämnades över från ordinarie straffskytt May till en målsugen Aneke – detta emot Appletons vilja, vilket han senare skulle redogöra för. Aneke tog hand om den men hans hårt pressade markskott räddades av Viljami Sinisalo som styrde avslutet i sin högra stolpe. Till Charltons fördel studsade bollen återigen via målramen och ut för en öppen retur och denna gång var det May som hann först fram för att dunka in 2-1 (65). Tack och lov för det.

Härefter var det sedan ren gata fram för Charlton i många lägen, eftersom Exeter tvingades fram i planen för att jaga en kvittering. I jakten på en återerövring slängde sig Will Aimson in med båda sulorna i duell mot May, som direkt svarade att kasta sig med händerna om benen och domare Rock tog beslutet att visa det röda kortet och be Aimson lämna planen. Ett beslut som i efterhand faktiskt att korrigerats då Aimson enligt reprisbilderna inte träffade May med sina sulor, även om satsningen var vårdslös och likväl hade kunnat göra så. Hur som helst, Charlton var en man mer med mer än 20 minuter kvar och det gav möjligheter till en ökad, och till och med dubblad, utdelning. Först dunkade en inbytt Miles Leaburn in sitt andra mål för säsongen till 3-1 (79), och sedan slutförde May ställningen med sitt andra mål för kvällen till 4-1 (86). Förarbetet till det sista målet måste också nämnas där Blackett-Taylor ännu en gång bara tempoväxlade sig förbi sin ytterback och denna gång även passade på att runda målvakt Sinisalo, innan han la upp för öppet mål till May.
 
Efter match
Det här var en insats att bita i. Frågan är när Charlton senast stod för två så här bra imponerande och överlägsna hemmamatcher i rad. Det har liksom inte varit något snack att det ska ha blivit något annat än tre poäng mot varken Wycombe eller Exeter, och det är ändå två lag som benämnas som starka efter säsongens två första månader. Men som så många gånger förut har Charlton fått ett uppsving efter sitt managerskifte och det har nu – åtminstone i hemmamatcherna – varit rejält underhållande att se ett så offensivt Charlton. Det är tre forwards i startelvan varje match och den nyplanterade 4-2-3-1 formationen möjliggör verkligen för laget att vara extremt framåtlutade – och bevisligen kan det leda till att man faktiskt köra över motstånd som Exeter, som helt ärligt inte hade något att komma med i den här matchen.

Sedan är det klart att det kan straffa sig bakåt, vilket också hann blotta sig ett par gånger. Men där ligger det ett ansvar på att också få till defensiven så att den lär sig hantera det spelsätt som nu väntar, något som det varit lite si och så med hittills.

I laget kan nästan alla framhävas. AMB kom in och fick en seger direkt. Viktigt för honom med en bra start när Harry Isted nu rapporteras vara borta i runt sex veckor. Försvarslinjen hade en bra kväll överlag. Terell Thomas hade stundtals problem med Exeters kvicka offensiv men arbetade sig in i matchen. Hector var stabilare än på många insatser, Jones fortsatt likadant och Watson har kommit in i det ordentligt bra. På mitten hanterade Dobson och L. Watson det mest – framförallt Watson var fantastiskt bra den här matchen. Offensivt behöver man knappt säga mer. May två mål, Aneke ställer till med oreda, Leaburn hoppar in och gör mål, Blackett-Taylor gör vad han vill och Tedic står för en beundransvärd arbetsinsats på en ovan offensiv position. Samtidigt har bänken börjat fyllas på ordentligt och det ger helt plöstsligt bilden av ett Charlton med hård konkurrens och en bra bredd som definitivt ska kunna lyfta i den här tabellen.
 
Omgångens poäng
3p – Alfie May: Två nya påpassliga mål framåt för Alfie, som den måltjuv han är. Sex på nio matcher är klart godkänt för stjärnvärvningen. Utöver två mål framåt var han den som stack fram foten och tog ”smällen” som innebar ett rött kort till bortalaget, vilket krattade vägen för en seger.  

2p – Louie Watson: Lånet från Luton gjorde sin andra start i Charltontröjan och det var en förtroendeingivande insats. Ser ut att komplettera Dobson perfekt i rollen som en av två sittande mittfältare och fyller en viktig funktion i det numera offensivt balanserade Charlton. Individuellt imponerade han i matchen mest genom sitt snabba beslutsfattande och sin snabba bollbehandling.

1p – Chuks Aneke: Det är så roligt att Aneke är tillbaka och i speldugligt skick. Han ställer till med så mycket oreda på alla möjliga sätt och erbjuder en targetfunktion som få andra kan i divisionen. Det enda som saknades under den här timmens speltid var att få sitt namn i målprotokollet – och då fick han ändå möjligheten från straffpunkten – men det är bara en tidsfråga innan så blir fallet och då får kommande motståndare se upp.

Charlton: Maynard-Brewer; T Watson (Asiimwe 80), Hector, Jones, Thomas; Dobson (c) (C Campbell 87), L Watson (Fraser 80); Tedic (T Campbell 80), Blackett-Taylor, May; Aneke (Leaburn 68)
Ej använda avbytare: Molyneux, Ness

Exeter:  Sinisalo; Aimson (c), Fitzwater (Sweeney 72), Hartridge; Kite (Aitchison 66), Carroll, Cole, Jules; Harper (Wildschut 58), Scott (Taylor 72), Mitchell
Ej använda avbytare:  Cox, Woods, Richards
 
Domare: Ed Duckworth
Publik: 5,619 (556 från Charlton)


UP THE ADDICKS!!!
 
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-10-05 21:28:29
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson