2023-10-21 16:00

Charlton - Reading
4 - 0

Matchreferat: Charlton – Reading 4-0

Matchreferat: Charlton – Reading 4-0

Efter en knackig första halvlek gjorde The Addicks sedan rent hus i den andra och proppen gick hos motståndarna från Reading. Charlton körde då fullkomligt över Reading, genom att göra fyra nya mål på hemmaplan och hålla Appleton-erans förlustnolla intakt.

Inför match
En matchlös vecka var till ända – och så även landslagsuppehållet, som var själva orsaken till att förra helgens planerade möte med Derby County flyttades framåt i kalendern. Lite synd kanske, eftersom ett för tillfället formsvagt Derby hade kunnat vara bra att beta av nu. Menmen, det får bli till en annan gång.

Så efter en veckas slit på träningsplanen slängde Michael Appleton ut sitt 4-2-3-1-betonade Charlton igen, på en grön The Valley-matta i ett höstgrått SE7. Ashley Maynard-Brewer fortsatte i mål, och fick se en ny konkurrent sitta och värma bänken som andremålvakt. På grund av Harry Isteds skada så har Sam Walker – den före detta Wimbledon- och Readingmålvakten – hämtats in på ett korttidskontrakt för att vara backup. Försvaret fortsatte att utgöras av – från höger – Tennai Watson, Lloyd Jones, Michael Hector och Terell Thomas. På mitten stationerade sig Louie Watson och George Dobson, med Alfie May framför som tia. Från kanterna utgick Slobodan Tedic och Corey Blackett-Taylor, och längst fram gjorde Chuks Aneke sig redo för sin andra ligastart den här säsongen.
 


Hos motståndarna Reading är det inte mycket som har stått rätt till så här inledningsvis på den här League One-kampanjen – inte under de senaste två till tre åren för den delen heller. Struliga ägarförhållanden, minuspoäng och transferembargo har på kort tid tagit The Royals till tredjedivisionen riktiga bottenträsk. I nuläget är nedflyttningsplats aktuell, mycket beroende av de tilldelade minuspoäng som inneburit att tio inspelade poäng är sex till antalet på pappret – det ”riktiga” poängantalet hade dock inte tagit Ruben Selles gäng ovanför strecket heller. Under de korta månader som klubben fick värva kom det i alla fall in ett par tunga League One-namn med Harvey Knibbs, Sam Smith och Lewis Wing – men det har ännu inte varit tillräckligt för att få den tunga skutan att vända i någon form av positiv riktning.

Matchen
Första halvleken finns det inte mycket att säga om. Eller, inte mycket positivt i alla fall. Bortsett från den första krigarmatchen i Stevenage, så var nog det här de svagaste vi sett laget åstadkomma sedan Appletons intåg i klubben. Faktum är att det knappt hände någonting alls under den första halvleken, som bäst beskrivs som ett riktigt sömnpiller bestående av lågkvalitativ fotboll. Det var krampaktigt, låg fart i såväl spel som aktioner och ingen såg riktigt ut att vara vän med bollen. I denna svaga fotbollsstund såg Reading inte särskilt bekymrade ut över sin nuvarande tabellplacering, utan man var minst lika kapabla som ett formstarkt Charlton. Lewis Wing i Reading var faktiskt också den som kom närmst ett ledningsmål under den här halvleken – som också kan beskrivas som uddlös i anfallsväg.

Eftersom ingen berörd i Charlton kan ha varit nöjd med vad den första halvan visat upp, så var det därför absolut ingen skräll att Appleton agerade och bytte av Tedic mot Tyreece Campbell på högerkanten. Mer fart och fläkt var att vänta. Tedic hade gnuggat, men inte fått ut någonting alls. Och fart blev det efter bytet – på samtliga spelare då skulle det visa sig. Helt plötsligt hanterade Corey Blackett-Taylor bollen som vi alla vill att han ska göra. I 54:e minuten utamanade han sin ytterback till vänster, tempoväxlade och fick in ett inlägg mot boxen, där Chuks Aneke gjorde sig stor, vann sin nickduell och enkelt nickade in 1-0 (54) från nära håll. Aneke hade inte heller fått ut särskilt mycket av sin fotboll i den här matchen, i alla fall inte jämförelse med tidigare insatser, men nu fick han äntligen göra mål igen.

Reading var inte heller nu klappkassa, utan man spelade stundtals bra och vållade Charlton problem med långa vändningar och inspel mot straffområdet. Här gjorde Charltons defensiv, och främst mittbacksparet Jones/Hector, ett gott jobb att försvara sig. Däremot skulle det nu förändrade resultatet ge Charlton fina möjligheter till omställningar. I en sådan utmanade Blackett-Taylor på nytt utifrån vänster, men denna gång varierade han sig och skar inåt i planen istället. Därifrån hittade han över till inbytte TC och han kunde utifrån straffområdet dra till med ett sällsynt distansskott som for stenhårt in i Readings mål – vilket betydde 2-0 (69). En egenskap vi inte sett Campbell plocka fram tidigare, och varför då kan man ju undra nu? 
 
Med 20 minuter kvar var Reading nu ett slaget lag, och det utstrålade man på ett allt för tydligt sett. Under denna tid skulle Charlton inte bara utöka sin ledning, utan även dubbla den. I 74:e utmanade Blackett-Taylor från vänster (igen). Han utmanade (igen), tempoväxlade förbi sin ytterback (igen) och lyfte in ett inlägg mot straffpunkten, där Alfie May mötte upp med en volley som satt i mål till 3-0 (74). Hans 8:e mål den här säsongen. Detta följdes sedan upp med en ny omställning – denna gång på tilläggstiden – och då var det TC som från egen planhalva frispelade en inbytt Miles Leaburn, som inte gjorde något fel när han kom helt ren med målvakten. 4-0 (90+4) stod det på tavlan, vilket blev slutresultatet.
 
Efter match
Ja, nu är det som mycket som flyger när det gäller Charlton Athletic – och då framför allt på hemmaplan. I och med den här övertygande segern mot Reading har man nu sju raka matcher – cupspel inkluderat – utan förlust sedan Appleton kom in. Däri är känslan också att det på många sätt bara blivit bättre och bättre, om vi då bortser från den första halvleken i den här matchen. Det viktiga är väl egentligen att poängen har börjat trilla in, och det ordentligt. Charlton har lyft i tabellen och ligger nu på en 10:e plats med 18 inspelade poäng och två matcher färre spelade än många lag.

Den stora skillnaden nu mot innan, som i allra högsta grad bidragit till att Appleton har kunnat börja baka på riktigt, är att Charlton nu upplevas ha en bred spelatrupp. En bred spelatrupp för en placering på den övre halvan, minst. Det är tunga byten som kan göras under matcherna och det kan göras byten som förändrar matchbilder – ta TC och Leaburn som exempel. Lägg därtill att Scott Fraser och Panutche Camará är tillbaka som alternativ till centralt mittfält. Två spelare som inte i nuläget går in och flyttar på Watson och Dobson. Detta har också gjort att en den så hyllade och landslagsaktuella Karoy Anderson har öppnat utanför matchtruppen. Det egentligen enda tråkiga med den här matchen var att Chuks Aneke var den som fick utgå till förmån för Leaburn. Detta efter att ännu en gång grinat illa och tagit sig för sin baksidalår. Han kommer scannas under veckan och vi håller tummarna för att det inte handlar om en ny långtidsskada.
 
Omgångens poäng
3p – Michael Hector: I en 4-0 seger riktas ljusen mot de spelare som hamnar i matchprotokollet – och det är kanske både rätt och förståeligt. En spelare som också fått rättfärdig kritik och som skapat debatt, efter sina insatser, den här säsongen är Michael Hector. Den här matchen sätter han dock inte en fot fel och var precis så där elegant i försvarsspelet som vi alla vill att han ska vara. Nej, det var verkligen inte en fot fel. Brytningarna, duellspelet, allt var bra.

2p – Corey Blackett-Taylor: I nuläget springer CBT runt och är divisionens bästa spelare. Så är det. Denna match stack han inte ut alls till en början, men allteftersom laget spelade upp sig så kom också CBT till sin rätt. Det gav upphov till hattrick i assister, den ena snyggare än den andra - och då kan vem som helst räkna ut vad det bidrog till när slutresultatet kunde sammanfattas. Ja, poängproduktionen sitter där nu och CBT har blivit den poängspelare man hela tiden sett att han har i sig.

1p – Tyreece Campbell: Det är svårt att komma runt TC efter det här inhoppet. Det var egentligen inte så att han stod ut så där övertydligt mer än någon annan egentligen, men han fick liv i en död högerkant i den andra halvleken och får ut 1+1 poäng på sina 45 minuter. Pangskottet till 2-0 kommer vi bära med oss genom hela säsongen – och det var ett nytt verktyg han inte visat upp för användning tidigare.

Charlton:  Maynard-Brewer; T Watson (Asiimwe 64), Hector, Jones, Thomas; Dobson, L Watson (Fraser 64); Tedic (T Campbell 46), May, Blackett-Taylor (Camará 78), Aneke (Leaburn 64)
Ej använda avbytare:  Walker, Ness

Reading: Button; Bindon, Dean (Mola 80), Abbey, Guinness-Walker; Azeez (Elliott 75), Wing, Craig (Savage 80), Knibbs; Smith (Ballard 59), Ehibhatiomhan (Vickers 75)
Ej använda avbytare: Collins, Carson 

Domare:  Scott Oldham
Publik: 15,572 (2,518 från Reading)


UP THE ADDICKS!!!
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-10-23 21:43:29
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson