Matchreferat: Crawley Town – Charlton 4-3 (EFL Trophy)

Ett för ovanlighetens skull starkt Charltonlag ställdes på benen i EFL Trophys första gruppspelsmatch, men det räckte varken till seger eller poäng trots tre gjorda mål framåt.

Inför match
Under tisdagskvällen klev Charlton in i säsongens andra cupspel och denna gång gällde det gruppspelet av EFL Trophy. En cup och ett stadie som av olika anledningar inte brukar behandlas med särskilt stort intresse av diverse, förens det vankas åttondelsfinaler och det går att börja drömma om att finalen på Wembley inte är särskilt långt borta trots allt.

Tillsammans med Aston Villas U21-lag, Crawley Town och Sutton United från League Two, utgör man den södra avdelningens grupp J. En grupp där Charlton ska vara ett av två lag som åtminstone tar sig vidare från gruppen. På förhand upplevs nästan Aston Villas akademilag som den tuffaste uppgiften på pappret.

Förväntan var att interimtränare Jason Pearce skulle resonera likt sina föregångare och rotera rejält i startelvan sedan senaste ligamatchen. Det gjordes, men inte alls i den utsträckning som man hade väntat sig. Harry Isted fick fortsätta ytterligare en match i målet då Ashley Maynard-Brewer begett sig till Oceanien och Australien för en ladslagsamling. I försvarslinjen fortsatte Tayo Edun få matchminuter till vänster, medan resterande tre fjärdedelar utgjordes av Richard, Deji Elerewe och Lucas Ness. På mitten fick George Dobson verkligen oväntat snöra på sig skorna för en cupveckomatch – det hör nämligen inte alls till vanligheterna. Bredvid honom placerades Terry Taylor och snett framför dem nyförvärvslånet Louie Watson. På kanterna roterades dels Charlie Kirk in, samtidigt som Tyreece Campbell fortsatte. Och längst fram kunde Miles Leaburn få en start och värdefulla minuter för att komma in i rätt form.

Bänken var såväl senior- som juniorbetonad och innehöll till exempel Chem Campbell, Daniel Kanu och det sista nyförvärvet från deadline day, Slobodan Tedic.

Matchen
Att det här kunde sluta illa blev vi varse om redan i matchens första minut – även om vi såklart är härdade nu och alltid går in för en match med en viss pessimism. Charlton trycktes ned direkt och Chin pressades på sin högerkant, vilket föranledde en tanklös passning rakt in i mitten. Crawley bjöds således på en gratis målchans och även fast man inte kom till avslut direkt så skulle situationen leda till ett 1-0 (1) mål från Harry Forster.

Crawley fortsatte att äga spelet under den första kvarten men sedan åt sig Charlton in i matchen, mycket tack vare att startspelarna Dobson, Campbell och Leaburn tog sitt ansvar. Campbell hade framgångar på sin högerkant och kunde efter ett par lyckade ruscher och dribblingar spela fram Chin som tog igen sitt misstag vid baklängesmålet genom att hitta Leaburn i boxen med ett inlägg. Leaburn kastade sig fram och tog vara på sina minuter på fotbollsplanen med att nicka in 1-1 (23). Tre minuter senare var det dags igen och då var kreatören Campbell som denna gång avslutade själv från distans till 1-2 (26). En långboll från Kirk och den nedtagning från Leaburn låg bakom anfallet.

Hade Charlton kunnat hålla resultatet halvleken ut hade läget i den andra halvleken kunnat se annorlunda ut, men nu skulle Crawley lyckas få in en kvittering precis innan halvtidsvilan. Från högerkanten kombinerade sig Crawley framåt i planen och därifrån hittades det in ett inlägg till en nickavslutande Klaidi Lolos, som ingen av Charltons bolltittande mittbackar lyckades fånga upp med en markering. 2-2 (45+4) i halvtid.

Crawley ut som det bättre laget även i uppstarten av den andra halvleken, men det var en individuell prestation som skulle sätta Charlton i förarsätet igen. Kapten Dobson klev fram och ficka säga sitt när han avslutade ett etablerat anfall på offensiv planhalva. Från en bit utanför straffområdet nöp han till med en projektil till distansskott som flöj rakt upp i målvakt Luca Ashby-Hammonds högra kryss till 2-3 (57). Ett mål som gärna hade fått sparats till en ligamatch men som i alla fall talade om att Dobson bör använda det vapnet oftare.

Härifrån skulle Charlton istället ta över initiativet av matchbilden men som ni förstår skulle inte det stå sig till matchens avblåsning. Det hade svängt i matchen sedan minut ett och det fortsatte. Med 20 minuter kvar tappade Charlton segern till oavgjort utgångsläge när Crawley luckrade upp Charltons vänsterkant med effektivt kombinationsspel. Från höger lyftes det sedan in ett inlägg som via ett par mellanvägar landade till vänster och därifrån sköt Nick Tsaroulla in 3-3 (70), med hjälp av en styrning från inbytte Charltonakademispelaren Joshua Laqeretabua. Matchen gled sedan slutligen helt ur Charltons händer när även 4-3 (81) föll. Rafiq Khaleel utmande från sin högerposition igen, inbytte Jacob Roddy gick i sin tur bort sig igen, och Khaleel avslutade med att dunka in segermålet bakom en hårt utsatt Harry Isted. Förlust och noll poäng även i EFL Trophy alltså.

Efter match
Det ska väl egentligen inte dras för stora växlar av den här matchen. Det är en nedprioriterad EFL-Trophy match, och trots det så ska det ändå gå att ta sig igenom gruppspelet med två återstående matcher. Klubben har därutöver större problem än en förlust i EFL Trophy och då tänker undertecknad på att man för tillfället saknar en huvudansvarig manager. Ett frågetecken som förhoppningsvis är på väg att rätas ut i närtid.
Sedan ser det såklart ändå jäkligt dåligt och illa ut att Charlton – med ett för ögonen tillräckligt starkt lag på pappret – åker till Crawley och förlorar. Och då inte med anonymt resultat utan med 4-3, där man alltså gör tre mål framåt men ändå släpper in fyra och förlorar. Försvarsspelet är så otroligt skakigt och nedrustat just nu att det är svårt att beskriva. Hur ska det gå att kunna lita på Ness och Elerewe som ett seriöst mittlås i League One, om man står för den insatsen och släpper igenom motståndare som man gjorde mot Crawley Town?

Nej, istället för ytterligare en liten självförtroendeboost så tryckte Charlton ned sig ytterligare längre i gyttjan, och det är en situation som i allra högsta grad är självförvållad. Jason Pearce gör vad han kan för att styra laget någorlunda nyktert, men det känns nästan omöjligt att hålla det här laget stabilt på en raksträcka utan att då och då köra ned i diket – och då rejält.

Charlton: Isted; Chin (Laqeretabua 46), Elerewe, Ness, Edun (Roddy 61); Dobson (c), Taylor, L.Watson (Kanu 61); T.Campbell (C.Campbell 77), Leaburn (Tedic 46), Kirk
Ej använda avbytare: Molyneux, Kedwell

Crawley: Ashby-Hammond; Omole, Ransom (c) (Wright 46), Mukena; Johnson, Darcy (Kelly 46), Roles, Forster (Tsaroulla 46); Simon-Swyer, Lolos, Khaleel
Ej använda avbytare: Addai, Brown, Kastrati

Domare: Aji Ajibola
Publik: 1,973 (765 från Charlton)