2023-08-26 16:00

Oxford - Charlton
2 - 1

Matchreferat: Oxford Utd – Charlton 2-1  
Chem Campbell med en assist direkt i sin debut för Charlton. En av få positiva punkter i en annars mörk eftermiddag i Oxford.

Matchreferat: Oxford Utd – Charlton 2-1  

The Addicks sina tunga resultatmässiga trend, på Kassam Stadium i synnerhet och i League One i allmänhet. Ett nytt sent avgörande och en ny uddamålsförlust, men för att vara helt ärlig så var The Addicks aldrig nära en trepoängare, utan istället vek man ned sig igen. (OBS referatet är skrivet innan det kommunicerades ut att Dean Holden fått sparken som manager, nytt inlägg angående det kommer).

Inför match
Ännu en gång har entusiasmen som infinner sig inför uppstarten av en säsong, förbytts till att det är väldigt mycket som inte är på plats i Charlton Athletic och som gör att seniorlaget inte lever upp till en önskvärd nivå. Inför den fjärde ligaomgången står Charlton på en vinst – det vill säga tre poäng – och tre raka förluster (fyra, om ligacupförlusten mot Newport inkluderas). En långtifrån godkänd resultatrad, speciellt när förra helgens motståndare till exempel var Port Vale (2-3). Billiga insläppta mål och usla försvarsageranden är den enklaste och kortaste förklaringen till det här.

I Oxford United har det mesta varit desto positivare så här inledningsvis. Klubben som annars var divisionens stora besvikelse under förra säsongen, då bränslet under Karl Robinsons ledning tog slut och laget slutade på en allt annat än godkänd 19:e plats. Liam Manning kom in i slutet av den säsongen och har sedan dess arbetat utifrån sina premisser för att få klubben att klättra tillbaka till en mer respektabel nivå. Hittills under den här säsongen har det sedan gått snabbt i rätt riktning. Spelarna har anammat Mannings sätt att spela fotboll och det har genererat den motsatta resultatraden till Charlton. En förlust och tre vinster, vilket ger nio poäng och en tillfällig topplacering.

Efter en vecka på träningsplanen tillsammans ansåg Dean Holden att det bästa borde vara att gå tillbaka till en 3-5-2 uppställning när laget nu skulle göra bortaresan till Oxford och Kassam Stadium. En resa som under de senaste säsongerna inte slutat med att särskilt många poäng har tagits med hem till SE7. Startelvan innehöll en del oväntade och märkliga beslut. Tre spelare fick maka på sig på grund av den svaga formen och förra helgens besvikelse i åtanke. Det handlade om Ashley Maynard-Brewer, Michael Hector och Terry Taylor. Harry Isted ställde upp sig för sin ligadebut och ersatte AMB som målvakt, medan Hectors plats i den planerade trebackslinjen fylldes upp av unge Deji Elerewe, som därmed skulle göra sin första League One-minuter sedan 2021. Han kompletterades av Lucas Ness och Lloyd Jones. Wingbacks blev Nathan Asiimwe och Corey Blackett-Taylor, och på mittfältet klev vänsterspringaren Tayo Edun upp i planen bredvid George Dobson och Karoy Anderson. Forwardspar var Alfie May och Daniel Kanu.
 


Med startelvan presenterad syntes det att Tyreece Campbell var tillbaka i matchtruppen efter att ha varit skadad sedan Newportmatchen. I matchtruppen var också Tyreece namne Chem Campbell, lagets senaste nyförvärv som anslutit på lån från Wolverhampton. Glädjande nyheter väntade även gällande Miles Leaburn som uppgavs vara tillbaka i träning inför kommande vecka. Övriga skadade är Panutche Camará, Scott Fraser, Richard Chin och Chuks Aneke. Petade från matchtruppen var Conor McGrandles, Diallang Jaiyesimi och Charlie Kirk.

Matchen
För att hitta något positivt ur Charltonögon från den första halvleken behöver vi stanna till under de första minuterna. Då kom Charlton ut med någorlunda energi och skapade det enda som kan ses som någorlunda lyckosamt under 45 minuters tid. Blackett-Taylor skar in från vänster och fick, med hjälp av Anderson, över bollen till Asiimwe. Han tog med sig den i straffområdet och drog till med ett tungt men oplacerat skott, som James Beadle – före detta akademispelare i Charlton och numera Brightonspelare, utlånad till Oxford – fick rädda genom att stöta undan skottet. Kort därefter hade May vid två olika tillfällen två former av bollkontakter i straffområdet, varav den ena innebar ett skott som stoppades av Cameron Brannagans arm vilket borde inneburit en straffspark. Men icke.  

Nu var det slut på det roliga, för Charlton skulle fortsättningsvis prestera sorgligt svagt i den första akten. Oxford kunde således passa på att ta ledningen relativt tidigt, när man ställde om och Tyler Goodrham smällde in ett distansskott till 1-0 (10), från utanför straffområdet, bakom Harry Isted – som typ är den enda som kommer undan med ett svagt G under de första 45. Det fanns bud på fler när Charltonspelarna inte såg ut att vara benägna att kunna passa bollen mellan sig. Mark Harris hade en chans, Billy Bodin en annan.

För att förändra – och säkerligen markera – valde Holden lite oväntat att göra agera fem minuter innan halvtid. Deji Elerewe upplevde hemska ca. 40 minuter på planen när han bland annat stött bort sig i presspelet vid baklängesmålet, och blev följaktligen utbytt innan första halvlek var klar. In kom nyförvärvet och lånet Chem Campbell för sin debut, vilket förändrade laget från 3-5-2 till 4-2-3-1. Detta var alltså inget som kom att förvåna Oxford till den andra halvleken, utan man förvarnades redan innan den första var slut. Märkligt var det som sagt. Vid detta systemskifte syntes det också hur oklar rollfördelningen blev ute på planen, så i någon minut sprang Blackett-Taylor runt som ordinarie vänsterback och Edun höll till som vänsterytter.

Fler spelare offrades sedan i halvtid. Lucas Ness plockades bort från den nu formerade fyrbackslinjen och Daniel Kanu hade inte haft något att bidra med längst fram. In kom Michael Hector och en comebackande Tyreece Campbell. Byten som ändå fick fart på laget under en tid och som gjorde att man spelade upp sig till en duglig nivå i början av andra. Det gav efter en kvartsspeltid en kvittering när T. Campbell spelade fram C. Campbell i djupled och han vann både en och två dueller i straffområdet för att få fram bollen till May, som utan att titta upp drog dit 1-1 (63) som en målgörare ska göra.
 
Härifrån var fortsatt ganska jämt, men fördel Oxford i målchanser. Känslan var att Charlton var på väg att vinna till sig ett kryss, i en vanligtvis tuff bortamatch. Men som vi blivit vana vid nu så skulle inte det här gänget av spelare kunna hålla resultatet oförändrat tiden ut. För tredje matchen i rad skulle svagt agerande och beslutsfattande ligga till grund för att ett nytt sent baklängesmål konsumerades. Denna gång var det ett offensivt balanserat som inte fick ordning eller tag i bollen när nästan hela laget befann sig utanför offensivt straffområde. Inbytte Hector förlorade en nickduell och sedan var Oxford i färd framåt för en ny omställning. Dobson försökte förgäves hinna hem för att rädda upp situationen, men efter att bollen fick vandra från Ruben Rodrigues, till Stanley Mills, till Goddrham som la in sitt andra mål för eftermiddagen och det var 2-1 (85) till Oxford. Något som sedan även blev slutresultatet och Charltons fjärde raka förlust i ligaspelet.
 
Efter match
Nej, det här har inte blivit i närheten av den start som man kände att man kunde ana eller förvänta sig – och lite så är det för tredje säsongen i följd. Sedan den precisa premiärsegern mot Leyton Orient har Charlton nu fått se sig förlora fem tävlingsmatcher i följd. Ett facit, och en säsongsstart, som är så dåligt att vi behöver gå tillbaka till nedflyttningssäsongen 2006/07 för att hitta något liknande. Den stora skillnaden från då till nu är dock att klubben då låg i Premier League, nu pratar vi League One. Till och med de fem inledande matcherna under Nigel Adkins säsongen 2021/22 gav fler poäng än vad Charlton står med nu.

Att förlora mot ett bra Oxford, eller helt okej Oxford, är egentligen inga konstigheter. Det kan man göra, och det brukar ändå ske varje säsong. Det som oroar – i detta tidiga skede av säsongen – är den prestation som Charlton visar upp under den första halvleken. Den är så tam och så långt ifrån Oxfords nivå att det var skrämmande. Det såg ut som att ett U21-lag gästade ett seniorlag. Likaledes är spelartruppen fortsatt alldeles för tunn för att upplevas konkurrenskraftig, och det kan vara värt för Dean Holden och den sportsliga ledningen att ha i minnet när det nu bara återstår ett tiotal dagar innan sommarfönstret är igenbommat. Det är denna gång enkelt att peka på den utdragna försäljningen av klubben som den största anledningen till att truppbygget dragit ut på tiden, men det mest skrattretande att det för fjärde säsongen i rad är så att Charlton är sena med att spika sin spelartrupp. Då har det inte spelat någon roll om man inte haft någon ägare, när man har haft en ägare eller när man haft nya ägare – för det har ändå sett likadant ut i augusti varje säsong.

För första gången går det också att tala om ett haveri till coachande från Dean Holdens sida. Här har ledarstaben – med Holden i spetsen – haft ytterligare en vecka på sig på träningsplanerna att lista ut vad som gick väldigt fel mot Port Vale, hur Oxford spelar under Liam Manning, och vad som bör vara den mest lämpliga formationen och startelvan för att ta sig an Oxford och få stopp på den egna negativa resultattrenden. Nu med facit i hand, efter matchens slut, är det egentligen bara att konstatera att det mesta av ledarstabens arbete under veckan varit förgäves och att Holden såg helt bortkommen ut. Man lyckades inte som lag tygla Oxford för fem öre, både formationen och startelvan skrotades innan första halvlek ens var färdigspelad och förändringarna blottade man utan att det hann bli en överraskning. Vi är bara fem matcher in och det upplevs utåt som att folk inom klubben återigen inte vet vad dem gör. Hur ska vi spela? Vilka ska spela? Hur får vi ut maximalt av spelarna vi har att tillgå och truppen vi byggt ihop hittills? Och så vidare. Ingen ser ut att veta.
 
Omgångens poäng
3p – George Dobson: Rev och slet i vanlig ordning, utan att få särskilt mycket hjälp eller framgång av besväret. Syns extra mycket vid såna här matchbilder när han är typ den enda som upprätthåller någon form av acceptabel lägstanivå.

2p – Tyreece Campbell: Inte helt lyckosam i alla aktioner, men det började hända saker när Tyreece kom in.

1p – Chem Campbell: Ett helt ok första inhopp från den nye Campbell. Assist direkt och såg ut att ha någon form av självförtroende. Vi får väl se hur snabbt det hinner försvinna i den här miljönö…

Charlton: Isted; Elerewe (C.Campbell 42), Ness (Hector 46), Jones; Asiimwe, Dobson (c), Anderson, Edun (Thomas 83); Blackett-Taylor, May, Kanu (T.Campbell 46)
Ej använda avbytare: Maynard-Brewer, Taylor, Payne

Oxford: Beadle; Stevens, Moore (c), Negru, Brown (Leigh 78); McGuane, Brannagan, Bodin (Mills 64); Rodrigues, Goodrham, Harris (O’Donkor 88)
Ej använda avbytare: McEachran, Eastwood, Smyth, Murphy

Domare: Adam Herczeg
Publik: 8,898

UP THE ADDICKS!!!
 
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-08-28 19:37:12
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson