Broadhall Way, 2023-09-16 16:00

Stevenage - Charlton
1 - 1

Matchreferat: Stevenage – Charlton 1-1

Matchreferat: Stevenage – Charlton 1-1

Ett sent matchreferat ska redogöra för hur The Addicks, i grevens tid, lyckades sno åt sig en poäng mot nykomlingen Stevenage, i Michael Appletons första match som Charltonmanager.  

Inför match
Ja, efter en spelledig helg på grund av landslagsuppehåll gjorde Charlton den ganska korta resan, strax fem mil norrut, till Stevenage. Detta för första gången med Michael Appleton i bussen som manager, som anställdes veckan och tidigare som hunnit med en vecka på träningsplanen med laget.

I Appletons första startelva syntes egentligen bara två ändringar sedan interimtränare Jason Pearce ansvarade för den i segern mot Fleetwood. Detta handlade om att både Nathan Asiimwe och Alfie May utgick på grund av känningar. Således fortsatte Harry Isted ges förtroende i mål, och framför sig fick han återigen – från vänster – Tayo Edun, Lloyd Jones, Michael Hector och sedan Udineselånet James Abankwah – som därmed omedelbart kastades in för sin Charltondebut. På mittfältet fortsatte George Dobson, Karoy Anderson och Chem Campbell, medan Miles Leaburn ställde upp sig för sin första säsongsstart mellan Corey Blackett-Taylor och Tyreece Campbell i tremannaanfallet.

Från bänken var det värt att notera att spelare som Charlie Kirk blev petad ur matchtruppen även när Appleton fick bestämma, och dennes beslut gick också ut över Daniel Kanu. Likaså fanns forfarande inte Panutche Camará och Scott Fraser tillgängliga på grund av skada. Däremot – till vår allas förvåning – åkte Chuks Aneke med till Stevenage och var uppenbarligen redo att redan nu kunna utgöra en del av en matchtrupp, något som vi inte var många som hade förvarnats om eller kunnat tro.
 


I Stevenage som motståndare pratar vi om en pigg nykomling som gjort det ruggigt bra under de inledande månaderna i tredjedivisionen – en plats man inte varit hemmahörande i sedan säsongen 2013/14. Man besitter påtagligt med divisionsrutin, såväl på som utanför planen. Manager är Steve Evans med sitt vanliga entourage, och i gruppen av spelare finns tre gånger Thompson (Louis, Ben och Nathan), Kane Hemmings och – vår före detta favorit på SE7 – Jake Forster-Caskey. I tabellen har man blandat sig i toppen direkt – med en precis så där entusiastisk inledning som bara en nykomling kan göra. Detta har bland annat inneburit fyra segrar på de sju första omgångarna.

Matchen
På en tajt fotbollsplan och intim Lamex Stadium bjöds det inledningsvis på mer ställningskrig än skönspel under matchens inledning. Så som det brukar se ut på den typen av arenor runt om i divisionen, som man måste hantera om man vill att säsongen ska sluta lyckligt. Nu hanterade Stevenage det här bättre än Charlton, även om man inte spelade sig bra till några heta målchanser bara för det.

För chansfattigt var det åt båda håll. De gånger det blev livat när Charlton tog sig upp på offensiv planhalva och ända in i motståndarnas straffområde var när man skapade misstänksamma straffsituationer. Två gånger om i den första halvleken kunde Charlton mycket väl ha tilldelats en straffspark från domare Wrights bedömning, men icke. Vid första förseelsen blev Karoy Anderson tydligt fälld av Nathan Thompson, och vid nästa var det målvakt Tayo Ashby-Hammond som rev ner Miles Leaburn utan bollkontakt.

När inte situationerna ovan utmynnade i någon gynnsam bedömning för Charlton, så skulle Stevenage istället – alldeles för enkelt – spela sig igenom Charltons lagdelar på högerkanten och ta ledningen med 1-0 (34). Jamie Reid var motståndaren som fick bollen i Charltons straffområde och som distinkt smällde in matchens första mål. En situation och ett skott som både mittback Jones och målvakt Isted såg ut att kunna hantera på ett bättre sätt, menmen.

Det för dagen svartklädda Charlton hittade äntligen luft för att utmana Stevenage när den andra halvleken var ett faktum. I ett av den första kvartens anfall skarvade Leaburn ett skott från Chem Campbell strax utanför Stevenages målbur. Ingen utdelning ännu och Appleton visade handlingskraft genom att agera tidigt för en förändring. Efter halvtimmen var spelad iscensattes ett trippelbyte med Terell Thomas, Louie Watson och Terry Taylor in. Senare följdes detta upp av ett dubbelbyte innehållande Chuks Aneke och Slobodan Tedic.

Under denna tid var Charlton laget som arbetade sig fram till flest heta situationer. Så som det kan bli när ett lag jagar ett resultat. Louie Watson sköt utanför efter att ha spelats fram av Blackett-Taylor, och i en omställning var det en ny misstänkt straffsituation när Aneke chippade upp bollen på en utsträckt arm i motståndarförsvaret – men utan gehör från domarhåll den här gången med. Samtidigt skulle Charlton var nöjda med att matchen fortsatt levde, speciellt efter att Jordan Roberts avslutat en omställning med ett skott högt över ribban i helt fritt läge ensam med Isted.

När minuterna började kli knappa lades det ändå till en generös tilläggstid på elva minuter, något som skulle vara precis vad ett framåtlutat och offensivt formerat Charlton skulle behöva för att lyckas med något i den här matchen. Och till slut skulle även den efterlängtade och välförtjänta signalen för en straffspark falla. Vid ett inspel mot målområdet gjordes Tedic klumpigt ner bakifrån, helt i onödan ur Stevenageperspektiv. En förseelse som utspelade sig mitt framför en vilt påhejande bortasektion och efter en mängd tidigare protester från Charltonhåll kunde inte Wright undgå från att denna gång faktiskt peka på straffpunkten. Det var inte den mest självklara straffsituationen under matchen men Charlton hade skramlat ihop tillräckligt för att faktiskt få en nu. Med ordinarie straffskytt Alfie May skadad, fick Blackett-Taylor för ovanlighetens skull kliva fram och han dundrade bestämt in 1-1 (90+2) – ett resultat som stod sig tiden ut och som betydde ett poäng till vardera lag.
 
Efter match
Jaha, ett oavgjort resultat och en poäng med sig hem från bortamötet på Lamex Stadium i Stevenage, vad ska man dra för växlar utav det? Jo, som laginsats var det inget att jubla över – inte den här gången heller alltså. Under långa stunder är det här Stevenages match, där man helt enkelt är laget som är närmst och mest förtjänt av de tre poängen. Men likväl, Charlton räddar sent in på matchen en poäng i Michael Appletons första match som Charltonmanager och det ska vi vara nöjda med. Inte bara då för att en poäng är bättre än ingen, utan mest för att det ändå lämnar den här matchen i mer dur än moll. Den sena kvitteringen från straffpunkten bjöd på en euforisk stämning, och efter den sena kvitteringen är det faktiskt Charlton som går för ett avgörande under den elva minuter långa tilläggstiden.
 
Omgångens poäng
3p – Tayo Edun: Såg genast ut att trivas över att vara under Appletons vingar igen. Detta genom att vara lagets främsta spelare matchen igenom. Tog fram boll, bröt mönstret hos motståndarna och var den som genom eget initiativtagande drev igång laget bakifrån. Kul att se, i en annars rätt frustrerande matchbild!

2p – Corey Blackett-Taylor: Klev fram som ovan straffskytt i ett avgörande läge och förvaltade det genom att agera coollugnt. Coreys första mål för säsongen, vilket räddade en poäng – och bara det är värt två personliga sådana i den här poängligan.

1p – Chuks Aneke: Nej, han gjorde inget mål. Men likväl fick känna av Anekes närvaro på fotbollsplanen direkt. Han syntes och märktes genom sin närvaro i offensiven, borde fått med sig en straff och skapade allmänt oreda för motståndarna. Vi vet vad han kan bidra med, om inte så påminde han oss om det med en gång.

Charlton: Isted; Abankwah (Thomas 60), Jones, Hector, Edun; C Campbell (L Watson 60), Dobson (c), Anderson (Taylor 60 (Ness 88)); T Campbell (Tedic 76), Leaburn (Aneke 76), Blackett-Taylor
Ej använda avbytare: Maynard-Brewer

Stevenage: Ashby-Hammond; Sweeney, N Thompson, Piergianni (c); Freeman, Burns, L Thompson (Forster-Caskey 78); Butler; Roberts, Reid (List 80), Hemmings (MacDonald 61)
Ej använda avbytare: Hegyi, Neal, B Thompson, McNeill

Domare: Peter Wright
Publik: 5,119 (1,380 Charltonsupportrar)


UP THE ADDICKS!!!
 
 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-09-20 21:07:36
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson