Dockers Day
Klubben hyllar männen som formade Millwall FC.
På lördag då Chesterfield gästar The Den kommer Millwall att uppmärksamma sin historia och bakgrund i The Docklands. Klubben bildades som bekant 1885 på halvön Isle of Dogs i Themsen, precis söder om dagens gigantiska byggnadskomplex Canary Wharf, av arbetarna i Morton’s Jam Factory och man döpte klubben efter namnet på området. Millwalls anhängare var ursprungligen hårdföra arbetare i och runt hamndockorna och det är dessa män man vill man hedra på lördag.
Millwalls smeknamn var länge The Dockers, en klar referens till sina supportrar. En docker – även kallad för stevedore, lighterman eller longshoreman – var ursprungligen en som lastade av eller i fartygen. Detta ansågs vara det tuffaste jobbet av dem alla, slitsamt och farligt. Lönen var låg och dem fick bara betalt när det fanns arbeta att utföra. Fram till 1965 fanns denna yrkeskår i sin ursprungliga bemärkelse och samlades ofta på pubar tidigt på morgonen där en förman valde ut antalet dockers han behövde just för den dagens arbete. I engelskan används ordet stevedore idag för att beskriva en stor och muskulös person.
Få kan föreställa sig att Isle of Dogs – idag en välbärgad del av London med bankkomplex, shoppingcenter och lyxlägenheter – för inte så länge sedan bara hade två vägar in, mestadels bestod av hamndockor och kanaler, fallfärdiga skjul och lagerlokaler. Docklands härjades hårt av tyska bombningar under Andra Världskriget och återhämtade sig aldrig riktigt. Den absoluta dödsstöten kom på 70-talet när de nya djupgående kontainerfartygen inte längre kunde ta sig tillräckligt högt upp i Themsen.
När Millwall 1908 flyttade söderut till New Cross följde fansen med. Under många år var Millwall och Coventry (bilfabrikernas mecka i England) de enda klubbarna som tilläts ha senare avspark på lördagarna, bara för att fansen skulle hinna till arenan efter avslutat lördagsarbete. Tusentals fans gick varje helg Rotherhithe, Blackwall eller Greenwich Foot Tunnel under Themsen till The Den. Undan för undan och i takt med skeppsindustrins död i London har Millwalls supporterfölje förändrats men ryktet om klubbens hårdföra fans har bestått. Oavsett om klubben spelat på Westferry Road på Isle of Dogs, gamla The Den på Cold Blow Lane eller i South Bermondsey har det nästan alltid varit en plats gästande spelare och supportrar helst sluppit besöka.
I samband med lördagens match Chesterfield har klubben svarat för en beundransvärd insats när man bjudit in alla äldre supportrar från The Docklands man kunnat få tag på. Med hjälp av eldsjälar i supporterleden har man satt igång en stor apparat för att dessa idag väldigt gamla män ska få en oförglömlig Millwall-upplevelse. I många fall handlar det om att hämta upp dem på ett ålderdomshem, transportera dem till The Den, bjuda på mat och förtäring och förstås gratis entré. Dessutom kommer de sex fortfarande levande spelarna i det Millwall-lag som för 50 år sedan slog ut dåvarande regerande FA-cupmästarna Newcastle United att finnas på plats på The Den.
Till sist; har du möjlighet så rekommenderar jag ett besök på Docklands Museum nästa gång du besöker London.