Lagbanner
Tottenham - Newcastle 1-0
Tottenham var det enda laget som hade något att fira på White Hart Lane.

Tottenham - Newcastle 1-0

Ytterligare en förlust är ett faktum efter att Tottenham rättvist besegrade Newcastle med 1-0 på White Hart Lane. Läger ser där med ännu mörkare ut för NUFC.

Första halvlek

Newcastle stod inför en tuff uppgift i London mot ett formstarkt Tottenham. Alan Shearer valde att fortsätta med den något svårdefinierade formationen som kan ses som både 3-5-2 och 5-3-2 beroende på hur man ser på Ryan Taylor och Damien Duffs positioner. Skulle denna formation fungera bättre än den gjorde mot Stoke? Svar nej.

Matchen började hyfsat avvaktande innan Spurs planenligt började ta över. Robbie Keane hade bland annat en möjlighet som Steven Taylor fick blockera. Det började redan bli plågsamt att se hur lätt det såg ut för Tottenham. Och vice versa, hur totalt intetsägande vårat eget spel var. Varje djupledsboll rann igenom och hittade en hemmaspelare inne i straffområdet. Chanserna var inte jätteheta, men med Tottenhams stora boll och spelövertag visste vi nog alla att det snart inte skulle hålla längre.

Och mycket riktigt. I matchminut tjugotre fick Newcastle sin första chans då Kevin Nolan efter en hörna testade Heurelho Gomez med ett lågt vänsterskott på halvolley. Gomez tog dock hand om bollen och kastade kvickt ut bollen för en kontring. Luka Modric stormade framåt med bollen och slog ett inspel som rensades undan av en glidtacklande Sebastien Bassong. Dock gick rensningen olyckligtvis ut till Darren Bent till vänster i straffområdet. Harper räddade Bents första skott, men returen var ytterligare en servering för Bent som från ett ganska tight läge placerar in bollen i borte delen av målet. 1-0 till Tottenham. Ett tragiskt mål att se då Bassong är den ENDA som fullföljde en löpning hemåt. Efter Bassongs rensning som gick rakt till Bent stannade samtliga spelare bakom upp. Bent hade alltså all tid i världen på sig och hade två chanser på sig att göra mål. Skamligt. Harper gjorde vad han kunde, men med sånt här värdelöst försvarsspel av sina backar är det inte lätt.

Mycket av Newcastles spel i den här matchen borde kunna visas upp som en instruktionsvideo om hur man INTE ska spela försvarsspel. Denna lilla föreställning skulle fungera perfekt som ett avskräckande exempel. I resterande del av halvleken kontrollerade Tottenham tillställningen totalt och ledningen hade kunnat vara större efter två mycket farliga skott av Tom Huddlestone och en farlig nick från nära håll av Bent.

Detta var en första halvlek som tragiskt nog var väldigt lik den första halvlek vi såg mot Stoke förra helgen. Enda ljuspunkten i detta var att det trots allt bara var ett mål som skiljde lagen åt och med anfallare som Obafemi Martins och Mark Viduka på bänken för Newcastle fanns chansen att ett kvitteringsmål skulle kunna från tomma intet.

Andra halvlek

Steven Taylor tvingades gå ut skadad i paus och ersattes av Alan Smith.
Tottenham rivstartade i andra halvlek och hade två bra lägen nästan direkt, men vid båda tillfällena var Habib Beye bra med och kunde rensa farligheterna. Efter en timmes spel kom två byten i Newcastle som skulle förändra matchbilden, i alla för ett tag. Ut gick Nolan och Andy Carroll och in kom Viduka och Martins. Rätta mig om jag har fel nu, men det här var väl första gången på säsongen som Owen – Viduka – Martins spelade tillsammans? På slutet av förra säsongen var detta en mycket framgångsrik trio som vi har mycket att tacka för att vi denna gången klarade oss kvar i Premier League.

Den inbytta duon skapade direkt en farlighet via ett väggspel där Martins passade Viduka som klackade tillbaka till Oba som från straffområdesgränsen skjöt direkt med högern en bit över. Två minuter senare nickade Martins över på en för en gångs skull helt okej hörna från Ryan Taylor. Jag överdriver inte alls när jag säger att Newcastle fick en helt ny dimension i spelet då Oba och Viduka kom in. Detta var bra matchcoachat av Shearer som gjorde dessa byten redan efter en timmes spel. Martins fick sen ett mål bortdömd för hands innan Aaron Lennon hade ett bra läge med ett skott strax utanför.

Med cirka tjugo minuter kvar av matchen börjar dock Spurs få bukt på Newcastle och spelet jämnade ut sig igen. Båda lagen har några halvfarliga lägen. Martins var bland annat inblandad i en straffsituation där han tackades av Corluka i straffområdet. Mark Halsey friade dock och troligen gjorde han det rätta i det läget. Huddlestone har uppenbarligen ett ruggigt skott och sex minuter före full tid testade han återigen bössan med ett långskott som for alldeles utanför Steve Harpers mål.

Martins bästa chans kom i den åttiosjunde minuten då R Taylor med en bra djupledsboll hittade nigerianen i straffområdet, men Oba sköt över på halvvolley från nära håll. Ett sånt här läge hade han lika gärna kunnat sätta, men icke då. Flytet vi har haft mot Tottenham var defintivt över i och med den här matchen. Efter nittiotre minuter var matchen över. Tottenham – Newcastle 1-0.

Kommentar

Jag hade räknat med förlust här och visst blev det så. Tottenham var klart och tydligt några klasser bättre än oss igår och de tar välförtjänt hem de tre poängen. Man vinner inte matcher som ett bottenlag med rörigt försvarsspel, långbollar på chans, dålig inställning och ett innermittfällt bestående av Nolan och Butt.

Jag tycker Shearer ska skippa 5-3-2/3-5-2 då spelarna inte alls verkar bekväma i detta system. Det borde ha gått upp för Shearer nu att detta inte funkar och tiden är som vi alla vet dyrbar nu och den sista tiden ska definitivt inte gå åt till några misslyckade experiment. Spelarna har 4-4-2 mer inpräntat i sig, men nu måste vi våga vara offensiva i åtminstone hemmamatcherna och jag tycker 4-3-3 borde vara att föredra.

Vi såg alla vad som hände när Martins kom in igår och han startar han inte mot Portsmouth om en vecka så river jag håret av mig. Jag skulle vilja se Oba, Viduka och Carroll framåt. Owen ska bort, men det kommer han givetvis inte. Det är en genomgående trend att vi alltid har dessa engelska managers som alltid har ett otroligt gott öga till Owen och aldrig skulle kunna tänka sig att peta honom. Owens insatser är patetiska just nu, men jag skulle bli mycket förvånad om han inte startar nästa match. Tyvärr. Två andra som kan dra dit pepparn växer är R Taylor och Nolan. Danny Guthrie ska in definitivt in istället för Nolan.

Nu är vi alltså fyra poäng under strecket med fem matcher kvar. Vi måste troligen vinna alla tre hemmamatcherna. Frågan är om spelarna klarar av detta med kniven mot strupen. Det känns osannolikt. Vinner vi inte mot Pompey tänker jag ställa in mig helt på nedflyttning, för spelarna kommer då att gå under mentalt. Fram tills dess så håller jag ett litet hopp i liv.

Lagen

Tottenham: Gomes, Corluka, Dawson (Hutton 33), Woodgate, Assou-Ekotto, Lennon, Palacios, Huddlestone, Modric, Keane, Bent (Defoe 75).

Kvar på bänken: Cudicini, Bale, Zokora, Bentley, Campbell.

Newcastle: Harper, Ryan Taylor, Steven Taylor (Smith 46), Bassong, Beye, Duff, Nolan (Viduka 61), Butt, Gutierrez, Owen, Carroll (Martins 60).

Kvar på bänken: Krul, Guthrie, Ameobi, Edgar.

Mål
Tottenham: Bent 24

Gula kort
Tottenham: Assou-Ekotto
Newcastle: R Taylor

Statistik
Mål: 1-0
Skott på mål: 18-3
Skott utanför mål: 4-5
Bollinnehav: 52 % - 48 %
Hörnor: 4-7
Gula kort: 1-1
Röda kort: 0-0
Domare: Mark Halsey
Publiksiffra: 35, 850

Källa
Newcastle officiella matchrapport

Per Lidholm2009-04-20 22:16:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies