Nyförvärv 2: Lloyd Jones  

Nyförvärv 2: Lloyd Jones  

The Addicks har presenterat sitt andra nyförvärv inför säsongen 2023/24. Det handlar om hårdföre och välvuxna mittbacken Lloyd Jones från Cambridge United.

Ja, det behövs väl ingen längre inledning än vad ingressen gav. Charlton har signerat en ny spelare och det är mittbacken Lloyd Jones, som under de senaste två säsongerna representerat ligakonkurrenten Cambridge United och gjort det med bravur. Kontraktet med Charlton är skrivet över två säsonger och ansluter som en bosmanövergång då hans kontrakt med Cambridge går ut vid månadsskiftet juni/juli, det vill säga vid midnatt senare i kväll.

Lloyd Jones (född 1995) fick sin fotbollsfostran nere i Devon och hos Plymouth Argyle (2006-2011) där han spenderade de tidiga stapplande fotbollsåren. Att det tidigt gick att skymta en talang i honom synliggörs bäst genom att Liverpool visade sig angelägna att köpa loss och flytta upp den dåvarande 16 åringen till Merseyside 2011. Där fortsatte fotbollsutbildningen i Liverpools framgångsrika akademi och Jones gick från pojke till man genom ett par värdefulla utlåningar till EFL-klubbarna Cheltenham, Accrington Stanley, Blackpool och Swindon. 2018 blev det sedan en permanent flytt till Luton Town, där han faktiskt delade omklädningsrum med Charltons förra nyförvärv Harry Isted. I Luton (2018-2020) blev det dock bara två säsonger och sex matcher, varav dessa säsonger innehåll nya utlåningar till moderklubben Plymouth och sedan även Northampton. I Northampton var han med om den märkliga uppflyttningen under coronasäsongen 2019/20 och det ledde sedan till en övergång till klubben när de befann sig i League One 2020/21. Det blev Jones första riktigt ordentliga ordinarie säsong och Jones gjorde det bra i det Northampton som åter blev nedflyttat till League Two.

Han hade imponerat tillräckligt för att en ny nykomling, denna gång Cambridge United, var intresserade av att göra honom till en del av sin tredjedivisionssatsning. Det skulle bli två säsonger på Abbey Stadium där Jones direkt växte ut till en startspelare i Mark Bonners försvarslinje.  Det blev 28 matcher under den första säsongen när Cambridge förvånade många genom en stabil mittenplacering, och 41 matcher under den andra säsongen – det vill säga den förgående – när det istället kom att handla om en ordentlig bottenstrid för Cambridge del. Trots en sämre säsong ur ett kollektivt perspektiv så klev Jones verkligen fram och var starkt bidragande till att det där kontraktet till slut säkrades i den sista omgången. Det förklaras tydligast med att Jones kammade hem samtliga priser som säsongens spelare på Cambridge avslutningsgala i slutet av säsongen. Kontraktet med klubben går nu alltså ut och Jones har funnit det lämpligt att röra på sig igen för att ta sig an en större utmaning.  



Som spelare är Lloyd Jones en aggressiv, duellstark och följsam mittback. Att han mäter 1.91 i längd gynnar honom i den spelstilen och det gör honom såväl till ett verktyg på defensiva fasta situationer som ett vapen på de offensiva. Under förra säsongen blev det bland annat fyra mål i ligan, och man kan säga att hans highlights och presentationsfilm fylldes med vunna glidtacklingsbrytningar och nickdueller.  

Manager Dean Holden var av förklarliga skäl nöjd över rekryteringen och uttalade följande om nyförvärvet:
Lloyd signs for us on the back of an excellent season at Cambridge United. He's a very good centre-half who plays with real authority, is confident on the ball and a threat from set pieces. He’s a good leader with experience of captaining sides. Our set piece record, both defensively and in front of goal, was a clear area where we wanted to improve on last season and Lloyd will be important for us in both boxes.”

Lloyd Jones själv om övergången:
It feels amazing to be here. Charlton is such a big club with great history and I can’t wait to get going.”

Kommentar:
Andra värvningen är alltså på plats och Lloyd Jones kliver som en eftertraktad och önskad spelare på en av truppens mittbacksplatser. I och med de två senaste dagarnas förlängningar av både Michael Hector och Terell Thomas kontrakt, som båda är mittbackar, så kan man nog dra slutsatsen att mittbackspositionen nu kan ses som välfylld och ganska färdigspikad. I skrivande stund står Charlton redo med sex kontrakterade centrala försvarsspelare, vilket gör att det nu snarare handlar om att Jones ankomst kan få någon annan att lämna klubben.

Gissningsvis lär Sam Lavelle vara den som nu erbjuds till försäljning. För med Hector, Thomas, Jones och Lucas Ness, uppbackade av unga Deji Elerewe och Zach Mitchell, står klubben nu väl rustade. Att just Lavelle kan pekas ut som mest trolig att lämna baseras på vilka Holden valde att satsa på under sin vårsäsong i klubben, och i det gänget ingick inte Lavelle som lånades ut till Burton. Med tid kvar på kontraktet skulle en eventuell försäljning av Lavelle även innebära en godtagbar övergångssumma in på kontot.

Värvningen av Lloyd Jones gör en annars upprymd – vilket inte är helt ovanligt att känna när ett nyförvärv presenteras vid den här tiden av året. Jones är uppenbarligen en spelare som Holden pekat ut som en lämplig förstärkning för att förbättra det försvar som uppträtt opålitligt och utan kontinuitet i ett par säsonger. Hans styrkor vid fasta situationer nämns specifikt som en eftertraktad egenskap, och just det bristande försvarsspelandet vid defensiva fasta situationer är den punkt som Holden varit mest kritisk till gentemot sitt lag under våren.

Med den starka säsong i ryggen som Jones ändå kommer med från Cambridge så är det uppenbart att Charlton nu vann en kamp om försvararens påskrift. Att övergången dröjde till Cambridgekontraktets sista existerande dag tyder bland annat på det. Hyllningarna och positiva tillrop angående värvningen har, sedan dess publicering, strömmat in på sociala medier, och då framför allt från personer anknutna till Cambridge United. Det säger också en del om hur vi i Charlton ska se på värvningen.

 

Oliver Fredrikssonoliver.f.98@hotmail.com@oliverfredriks2023-06-30 22:45:00
Author

Fler artiklar om Charlton

Statistik

Charlton

2024-09-08 20:50:00 - Oliver Fredriksson