Säsongen 1974/75: Omgång 6
Francis Lee gjorde sin hittills bästa match i Derby-tröjan när Malcolm Macdonalds Newcastle kom på besök.

Omgång 6 av säsongen 1974/75 spelades 7 september: Derby - Newcastle 2 – 2

Även om The Rams tappade ytterligare poäng mot Newcastle på Baseball Ground den 7 september i den sjätte omgången var insatsen så mycket bättre jämfört med förlustmatchen mot Tottenham helgen innan.  Gästerna hade i startelvan båda sina tunga sommarförvärv i form av försvararen Glenn Keeley från Ipswich och anfallaren Michael Burns från division 2-klubben Blackpool, värderad till 170 000 pund.

Med en hård vind - som gjorde det svårt att spela bra fotboll - mot sig startade ändå Derby optimistiskt. Roger Davies såg pigg ut och ställde till oreda i Newcastleförsvaret mer än en gång. Med 10 gjorda mål var Newcastle innan omgången det lag som gjort flest mål och kanske var det den målfarligheten som gjorde att laget – tvärtemot hur spelet såg ut – tog ledningen efter en knapp halvtimmes spel.

Burns slog en frispark in i straffområdet och tappad markering på Malcolm Macdonald gjorde att anfallsstjärnan enkelt kunde nicka in 0 – 1 bakom en chanslös Colin Boulton. Detta baklängesmål ökade Derbys tryck än mer och David Nish hann träffa stolpen innan kvitteringen kom i minut 40. Colin Todd fick till en bra passning till Francis Lee som – trots hård uppvaktning – kunde vidarebefordra bollen till Davies som fick till ett kanonskott upp i nättaket.

Starten av andra halvlek blev uppskjuten beroende på att en del av läktartaket hade lyft och delar flugit iväg i blåsten. När väl delar av publiken hade relokaliserats till andra platser kunde halvleken börja och Derby fortsatte trycket mot bortalagets mål. Lee gjorde sin hittills bästa insats i Derbytröjan och krönte detta med en frispark i 53:e minuten som resulterade. Skottet var hårt men det faktum att bollen i blåsten delvis tog en annan riktning gjorde att Newcastles målvakt var chanslös.

Ett Newcastle i underläge hittade dock styrka att ta sig in i matchen och redan efter en timmes spel kvitterade man genom den snabbe Burns. Denne Burns vållade stora bekymmer för Derbyförsvaret och var ytterst nära att i slutminuterna göra ett segermål men oerhört bra försvarsspel av Colin Todd räddade situationen. Det var en försvarsinsats av Todd som skulle karaktärisera hans säsong.

Även om Jeff Bourne åter byttes in med kvarten kvar istället för Bruce Rioch så visade den sistnämnde att hans övergång ett halvår tidigare för 200 000 pund var välinvesterade pengar, den tidigare Aston Villaspelaren gjorde sin dittills bästa insats för säsongen.

Derby: Boulton, Webster, Nish, Rioch, Daniel, Todd, Newton, Gemmill, Davies, Hector, Lee. Avbytare: Bourne istället för Rioch (75)

Newcastle: McFaul, Nattrass, Clark, Gibb, Keeley, Howard, Burns, Cassidy, Macdonald, Tudor, Hibbitt. Avbytare: Smith

Publik: 21 107

Positioner efter matchen: Derby 11:e, Newcastle 10:a