Lagbanner
Home Park, 2023-09-02 16:00

Plymouth - Blackburn
3 - 0

Fem tankar efter 3-0 segern mot Blackburn!
Finn Azaz firar 1-0 målet

Fem tankar efter 3-0 segern mot Blackburn!

Argyle vann till sist komfortabelt med hela 3-0 mot Blackburn i en väldigt underhållande match. Men det var kanske inte lika enkelt som resultatet tyder på. Om vi haft stolpe ut i de senaste matcherna var det dock dags att ha lite tur på vår sida.

Det jämnar ut sig...
I början av matchen var det klassskillnad - och inte i Argyles favör. Blackburn flyttade framåt blixtsnabbt varje gång de erövrade bollen och borde definitivt ha tagit ledningen - men Hedges sköt utanför när han kom igenom ensam med Conor Hazard i Argyles mål. Spelet böljade fram och tillbaka och det såg rätt livsfarligt ut några gånger i backlinjen: Kaine Kesler Hayden är en extremt offensiv spelare för att vara ytterback och det kändes som det var hål på hans sida rätt så ofta. Och Joe Edwards är inte så snabb längre så det blev rätt farligt på hans sida också när Szmodics var i farten...

Men det var Argyle som tog ledningen - och som så många gånger förra säsongen var det en något turlig styrning på en back. Finn Azaz pangade iväg ett skott från utanför straffområdet men den var nog tämligen ofarligt till det tog på en häl och totalt ställde målvakten Pears. Vissa motståndarfans förra säsongen började till och med kalla oss för Lucky Deflections FC - men om man har många skott så får man några sådana då och då.

Och efter ramträffar i båda de senaste två förlustmatcherna var det idag motståndarnas tur att träffa ribban, i en situation där de kanske borde gjort mål.

Vi spelar väldigt offensivt och det gör Blackburn också. De har gjort alla sina mål utom en på kontringar denna säsong och man såg verkligen varför. Förra säsongen dröjde det till januari innan de spelade oavgjort i en match! Full fart framåt på vinst och förlust verkar vara Jon Dahl Tomassons stil. Det blir ju roligt att titta på men inte alltid så bra för blodtrycket...

Ryan Hardie - Championships skyttekung?
Just nu är Hardie i delad ledning i skytteligan med fyra mål på fem matcher. (Morgan Whittaker leder assistligan också - inte illa när man har förlorat lika mycket som man vunnit!) Vår nya spelstil verkar verkligen gynna Hardie som hade sin bästa match på länge idag. Många skott leder till många returer och han var först på bollen igen vid 2-0 när Pears hade parerat Callum Wrights skott. 

Han springer och springer och jagar till synes hopplösa fall, som skapade 3-0 målet från ingenting. Pears fick rusa ut från straffområdet och nicka bollen upp i luften på grund av att Hardie jagade, och han var sedan på plats för att hur lugnt som helst vinna nästa nickduell (något han för övrigt inte är känd för direkt) och hittade Luke Cundle som behärskat lobbade in bollen i mål. Vilket blev Cundles andra mål denna veckan och nästan lika vacker som den första.

Det är förstås tidigt att prata om skytteligan efter bara fem matcher men mycket tyder på att Hardie kommer att fortsätta producera mål i det här laget.

Pleguezuelo gör debut - till sist
Dan Scarr har spelat riktigt bra i säsongsinledningen, men petades idag till förmån för Julio Pleguezuelo. Förklaringen för detta var att Blackburn spelar snabbt längst marken och inte slänger in höga inlägg så mycket, så snabbhet och bolltrygghet var viktigare än nickstyrka. Det har ju varit väldigt förvånande för mig att det har dröjt till match fem i serien innan "Pleggy" har fått spela.

Han tackade för förtroendet med en lugn och behärkad tillställning och tilldelades Matchens Lirare i slutet (själv hade jag röstat på Hardie men det är små marginaler). Pleguezuelo verkar ha en otrolig förmåga att kliva framåt in i situationer i precis rätt ögonblick, erövra bollen och storma framåt. Även om det också kändes lite vågat ibland kommer det vara väldigt svårt att peta honom nu. 

Leo Wahlstedt lär få sin chans i Blackburn snart
Som jag nämnde i införrapporten har Blackburn lagt ut runt 10 miljoner SEK på en svensk målvakt under sommaren. Men han har inte fått spela än så länge. Om man läser Blackburns fansiter efter matchen skriker de flesta efter detta nu.

Aynsley Pears hade inte sin bästa dag - vid 0-2 borde han kunnat lämna retur åt sidan och inte rakt framåt till Hardie, och vid 0-3 gjorde han bort sig genom att nicka upp i luften. Och även om man berömmer Hardie för sitt agerande i dessa situationer förstår man ju att Blackburnfansen är missnöjda med sin målvakt ikväll.

Nu suger vi på karamellen i två veckor
Landslagsuppehåll. Det känns som länge sedan - sådant har man inte i League One. En välbehövlig paus och skönt med 3 poäng i sista matchen innan. Vi kommer ändå skicka iväg några spelare: målvakten Conor Hazard ska iväg med Nordirland, och nyförvärvet Mustapha Bundu med Sierra Leone (i hans fall, förmodligen innan han ens dyker upp i Plymouth). Unge Freddie Issaka ska dessutom lira för Wales U17. Ingen match för Nya Zeeland som tur är så Ben Waine slipper resa runt jorden denna gång. Vi önskar allihopa lycka till och hoppas de återkommer oskadda!

När vi återkommer är det med en stentuff vecka - nyblivna serieledarna Preston borta, bäst-i-väst derby mot Bristol City borta på tisdagen, och sedan högtflygande Norwich hemma lördagen därpå.

Geoff Bache2023-09-02 22:05:00
Author

Fler artiklar om Plymouth