Rosén och Thuresson på Bakgården

- om den nya GIF-truppen och fotboll på Färöarna.

Gefles tränare Kenneth Rosén och backen Mikael Thuresson samtalade lördagen den 6/12 med GIF-supportrar på Restaurant Bakgården i centrala Gävle. Det snackades om säsongen som varit, om eventuella nyförvärv, om Revahls hörnor och om - fotbollskulturen på Färöarna. Här kommer en sammanfattning för alla er som inte var där...

GIF-tränaren inledde med att nästan be om ursäkt för en misslyckad säsong. Som orsaker nämnde han olyckliga omständigheter som kommunalstrejken (vilken gjorde att hemmamatchen mot Häcken den 27 april blev uppskjuten), men framför allt det svajiga försvarsspelet som betydde för många insläppta mål.
- Vi släppte helt klart in för många mål, till nästa säsong ska vi köra med en tydlig 4-4-2-uppställning och på så vis uppnå förändring i försvarsspelet.

Resultatmässigt var säsongen 2003 väldigt mycket upp och ner för Gefles del. Hur är det möjligt att först vinna mot IFK Norrköping på Idrottsparken, för att sedan förlora mot Boden på Strömvallen? Rosén försökte sig på en förklaring:
- Till premiären hade vi genomgått en uppladdningsprocess och vi kom mentalt laddade till matchen, därför lyckades vi slå en professionell klubb som Norrköping. Det är nog det som vi har fallit på i år - att vi inte varit lika mentalt laddade inför varje match. Sedan har vi ju självklart också blivit påverkade av vad pressen och supportrarna säger. Vi blev stressade och i juni-augusti månad var det fullständig katastrof.

"I Norrköping går alla klädda i kavaj, skjorta och slips"

Det råder stora ekonomiska skillnader mellan klubbarna i Superettan, och när vi ändå var inne på IFK Norrköping passade Kenneth Rosén på att jämföra "Pekings" ekonomi med GIF:s.
- Visst märks det skillnad när man kommer ner till Norrköping där alla går klädda i kavaj, skjorta och slips. Gefle IF går runt, men vi får alldeles för lite stöd av kommunen, sa Rosén och liknade i samma andetag - och till stor munterhet bland åhörarna - de styrande i kommunen vid ett gäng Skandia-chefer.

En ny säsong står för dörren och det satsas hårt i GIF: bara träningsledigt på söndagar, mycket träning i Falun och Stockholm, en fullspäckad försäsong som bland annat innehåller det vanliga träningslägret - i slutet av mars åker Gefle till spanska La Manga för att ladda batterierna och njuta av det varma vädret.

Vid det laget bör truppen också vara spikad. Redan har det hänt mycket på spelarfronten: Mikael Åskoogh och Jörgen Öbrink har som bekant lämnat Gefle; Åskoogh har gått till GIF Sundsvall och Öbrink har slutat. De fem spelare som efter säsongen 2003 stod utan kontrakt (Robert Stridh, Magnus Häll, Mathias Woxlin, Andreas Revahl och Mattias Hugosson) har alla skrivit på nya kontrakt för klubben. Därtill har några spelare varit och provtränat med GIF sedan träningen satte igång igen den 1 december. Frågorna om nyförvärv haglade förstås över GIF-tränaren, och han var inte sen att svara:
- Mikael Dahlberg från Umeå har tackat nej, han var inte mogen för en flytt. Mikael Svensk, en löpmaskin från Ytterhogdal, och Benny Mattsson, en kortväxt kraftpump från IFK Sundsvall, har tränat med oss. Dessutom är vi helt överens med Forwards mittback Magnus Wikström om ett kontrakt för nästa säsong.
- Av juniorerna tränar Gustav Larsson, David Hussein och David Tiberg med A-laget och målvakten Martin Sundström flåsar "Hugo" i nacken.

Rosén nämnde tre spelare som vill ha revansch från fjolåret: Rickard Axberg, Mikael Edvardson och Mathias Woxlin. Och kanske var det därför som "Woxa" här om dagen valde att förnya sitt kontrakt.
- Han vill spela, sade GIF-tränaren och oroliga supportrar som trott att Woxlin inte var sugen på någon fortsättning kunde andas ut.

"Johannes är ingen fixstjärna, ingen som är förmer än någon annan"

På frågan vem som sett hetast ut under de första träningarna var Kenneth Rosén säker på sitt svar:
- Utan tvekan Johannes Ericsson. Han är ingen fixstjärna, ingen som är förmer än någon annan, och det är bra - det är viktigt med ett starkt kollektiv.

Mikael Thuresson ombads berätta lite om sin säsong:
- Jag spelade bara fyra matcher, så det var mycket av ett läroår. Men min målsättning till nästa säsong är en plats i startelvan. I Hudik (Micke kommer från Hudiksvalls ABK) tränade vi 3-4 gånger i veckan, vilket jag tycker är för lite så det är bättre här. Sedan trivs jag också bra i Gävle.

Kenneth Roséns svar på frågor om...

... Daniel Ytterbom: "Yttis" har haft ett tungt år. Mycket beror det på att han blivit pappa och sovit dåligt på nätterna. Det har snackats om att han skulle vara på väg till Sandviken, men han spelar med oss även nästa år.

... Andreas Revahls hörnor: Ja, det är meningen att han ska chippa in bollen. Bollar som dalar ner i straffområdet ställer ofta till problem för motståndarna. Men samtidigt måste vi bli mer effektiva på fasta situationer.

... När han i somras tvingades lämna över ansvaret som huvudtränare till Jocke Carlson: Det var inte ett eget beslut, men det togs med hänsyn till min hälsa. Nu är jag tillbaka och jag känner mig laddad för en ny säsong.

... Magnus Häll: Om Magnus Häll hade haft mer energi hade han varit en toppspelare redan i år. Han är definitivt ett alternativ i startelvan till nästa säsong.

... Sin tid på Färöarna: Jag var tränare för ett färöiskt lag 1989, det var match på konstgräs varje söndag kl. 15.00. Det var lite speciellt, ibland åkte vi båt till bortamatcherna.

... Lagen i Superettan 2004: Häcken och Öster är klara favoriter, det är lag som satsar hårt. Boden, där halva laget kommer från Amerika, kommer att få en tyngre säsong. Jag tror inte att GAIS blir ett topplag, Enköping kommer att vara med där uppe, vår premiärmotståndare Friska Viljor kommer att få det tungt och sen hoppas jag att Brage håller sig kvar.

Himlen är ljusblå tackar, å Supporterklubben Sky Blue´s vägnar, Kenneth Rosén och Mikael Thuresson för en trevlig och intressant pratstund!

Jonas Larsson
(E-mail: Cruislaw@hotmail.com)
2003-12-16 13:04:00

Fler artiklar om Gefle

Varsågod Gefle IF – sju punkter som leder till en bättre framtid