Appropå säsongskortsutskicket 2004

Efter att jag fått årets utskick för säsongskortet (2004) så märker jag att jag blir lite konfunderad. Jag får känslan av att jag borde vara tacksam över att jag även detta år har fått erbjudandet om att köpa säsongskort.

Det känns lite torftigt att det enda argumentet att jag borde betala säsongskortet fyra månader innan första matchen spelas är att jag mest av allt får biljetterna till min plats på Söderstadion. Ja, jag vet! Jag tjänar ju faktiskt 85 kronor (eller nåt i den stilen) i jämförelse med om jag köper lösbiljetter och jag får även gå gratis på en träningsmatch. Är det nog? Inte för mig, jag vill bli TV-shop bländad - ge mig det extra knivsettet med den medföljande exklusiva skalkniven.

För kan egentligen Hammarby vara mindre angelägna att få oss att köpa ett säsongskort även i år? Inbillar jag mig eller har Hammarby Fotboll blivit allt mindre angelägna att behålla mig/dig som säsongare. Visst, det krävs inte många sekunders tankeverksamhet för att komma fram till varför dom inte anstränger sig mer - det finns många aspiranter på min plats i fall jag inte vill ha den i år - men mycket längre ifrån en insmickrande telefonförsäljare kan man nog inte komma ".... inte nog med att ni till detta låga pris får ett års inträde till Hammarbys hemmamatcher. Dessutom får ni, om ni betalar inom två veckor, en "Säsong -04"-halsduk, en t-shirt och den här fantastiska japanska skalkniven som skalar av allt tråkigt man inte vill ha."

Jag tycker faktiskt att det skulle kännas lite bättre om man ändå låtsades anstränga sig att få mig att köpa, att Hammarby IF FF AB tycker att det är otroligt bra att just jag väljer att ha en säsongsbiljett även denna säsong? Om Hammarby bara låtsas lite grann att det vore en ynnest för dom att just jag valde att köpa säsongskort (även i år), så lovar jag att med hela mitt hjärta att tro på det.

Så kom igen skicka med en säsongskorts-halsduk/mössa/tröja/snuttefilt i och med att jag köper mitt säsongskort. Det behöver inte ens handla om några ekonomiska utlägg från Hammarbys sida utan bara en symbolisk gest - kanske kan Appelqvist och Tallén stå innanför varsin grind och ge alla som har säsongskortshalsduken på sig (eller visar plastkortet á la 2004) en varm kram för just vår (ekonomiska) insats. Jag skulle till och med kunna tänka mig att gilla läget om dom skickade mig ett ex. av det där sittunderlaget som man fick för en tre fyra år sedan - ni som fått det minns det med största sannolikhet. Jag gör det, för på vissa av mina kläder sitter i alla fall färgen från dom gröna skumgummibitarna kvar fortfarande. Ge mig någon sorts uppskattning för att jag satsar min surt förvärvade pengar på det här.

Andra klubbar i allsvenskan erbjuder gratis parkering (vilken dröm), lovar ut en matchtröja (om man köper i tid), erbjuder gratis Svenska Cup-matcher eller gratis korv och kaffe (kan jag i och för sig vara utan). Hammarby erbjuder en biljett till en träningsmatch. Kanske är jag lite gniden men det känns som om jag lika gärna kan betala den matchen själv - även om den spelas på Söderstadion så är det en träningsmatch.

Min allvarliga undran i det här är om det verkligen är så klokt av Hammarbys ekonomiavdelning att luta sig tillbaka och utgå ifrån att det här är med säsongskort är ett självspelande piano. Är det verkligen så att man kan gå in och höja priser och förändra förutsättningar hur man vill utan att det kommer att få negativa reaktioner. Hur ser hypen ut om ett år, tre år eller fem år? Vad händer när trenden förändras och populariteten runt allsvenskfotboll sjunker - är det då man skall börja vara angelägen att få mig/oss att köpa ett säsongskort eller är det redan nu man skall göra det jobbet?

Så snälla Hammarby! Låt det kännas som om vi båda ger lite och får lite. Blända mig med glittrande silveromslag hellre än att lämna mig med känslan av forna Sovjet - "Är du hungrig så finns bröd. Köp nu, annars kanske det inte finns förrän om ett år igen".

Nästa år behöver jag inte:
- få ett brädspel som går ut på att bevisa hur svårt det är att sitta i Hammarbys styrelse och fatta beslut.
- få dubbla budskap kring hur ni förhåller er till Söderstadion kontra Råsunda. Det finns faktiskt i mina ögon en motsättning i att å ena sidan säga (i brädspelet) att det bästa valet i en situation där man spelar om framgång är att inte sälja ut sig och utan i stället stanna hemma på Söderstadion, för att sen i det övriga materialet skriva om att man planerar att flytta vissa publikmatcher till Råsunda (OBS!! Min åsikt om Råsunda som spelplats finns inte att läsa in här)

Istället vill jag att det verkar som ni:
- planerar långsiktigt för hur ni ska göra när det inte kommer vara lika enkelt att sälja säsongskorten - det jobbet gör ni i dag, inte om fem år.
- förstår att guldsnören och blanka papper är förvisso bara yta - men det slår "fotbolliansk" socialrealism.

Till syvende o sist så kommer jag att köpa ett säsongskort (i år, nästa år, året efter det . ) så pengarna kommer komma. Jag tycker också (egentligen) att det känns bra att garantera mina pengar till Hammarby redan i december - men som det fungerar i dag så känner jag mig aningen dum helt enkelt. För mig är det ett stort ekonomiskt utlägg som jag gör varje år för att se Hammarby och jag skulle känna mig mer tillfreds om jag ändå kunde få inbilla mig att det är lika angeläget för Hammarby att jag köper ett säsongskort som det är för mig få ett.

Patric E2003-12-18 00:01:00

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!