Lagbanner
Vad är rimligt att vi förväntar oss? En analys av våra ekonomiska möjligheter att utmana
B£nt och jag tänker på samma sak idag. Pengar.

Vad är rimligt att vi förväntar oss? En analys av våra ekonomiska möjligheter att utmana

Efter en tids sämre resultat och supportermissnöje fick som bekant Steve Bruce sparken. I hans ställe plockas nu Martin O´Neill in. En relativt enad supporterskara ställer sig positiv till O´Neills möjligheter att få Sunderland på rätt köl igen. Så även jag. Då kommer den naturliga följdfrågan: vad är rätt köl? Vad kan vi förvänta oss för resultat framöver?

Den frågan kan man givetvis besvara utifrån en mängd aspekter. Utifrån emotionella aspekter, ekonomiska, statusmässiga, spelarmaterialmässiga och så vidare. Så vilken aspekt är viktigast? Egentligen är jag varken någon ekonomi- eller sifferkille. Men efter att några intressanta diskussioner förts här på forumet där ekonomins vikt lyfts fram som en avgörande faktor för klubbs möjligheter att lyckas har jag funderat en del kring det. Och ja, visst är det nog så att ekonomin spelar en stor roll för en fotbollsklubbs möjligheter att lyckas idag.

Jag bestämde mig därför för att kolla upp hur vår ekonomi ser ut i relation till våra konkurrenter. Tyvärr så hittade jag ingen klar och samlad ekonomisk statistik som tydliggör hur vi står oss mot de andra Premier League-klubbarna. Eftersom jag inte hittade det bestämde jag mig för att själv ta reda på hur det ser ut. Så de senaste dagarna har jag ägnat åt att söka upp och sammanställa siffror och utifrån dem försökt göra några rimliga tolkningar för att kunna besvara frågan: Vad är rimligt att vi förväntar oss, utifrån ett ekonomiskt perspektiv?

Jag har kontrollerat siffror utifrån tre kategorier: 1) Löner, 2) Övergångskostnader och 3) Möjligheter att öka intäkterna. Vi börjar med lönerna.

1) Enligt sajten Myfootballfacts.com så låg vår lönebudget förra säsongen på 54 miljoner pund. Det gör att vi hamnar på en delad åttondeplats i Premier League. Lagen som ligger före är Chelsea (174 m£), Manchester City (133 m£), Manchester United (131 m£), Liverpool (121 m£), Arsenal (110 m£), Aston Villa (80 m£), Tottenham (67 m£) och Everton som hade samma som oss (54 m£). Nu vet jag inte hur detta har förändrats till i år men min känsla säger att det ser ut på ungefär samma sätt. City har förmodligen gått om Chelsea men några andra större förändringar tror jag inte har skett. Våra närmsta konkurrenter bakom har följande lönestruktur: Fulham (49 m£), Blackburn (47 m£), Newcastle (47 m£), Bolton (46 m£), Stoke (45 m£). Inte heller bland de här lagen strax bakom tror jag att det har skett några större förändringar. Vad gäller lönestrukturen ligger vi alltså ganska bra till tycker jag. Strax bakom topp 6. Trodde dock att vi var närmare Villa. Men en åttondeplats utan att ha lirat i Europa på bra länge får ändå räknas som klart godkänt.

Det som däremot oroar lite är det som tagits upp, i bland annat i den här artikeln, (http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/uefa-rules-to-curb-oneill-spending-at-sunderland-6272747.htm) nämligen att en väldigt stor del av vår omsättning går till löner. Det i sin tur för att vi kommer få svårt att klara fair play-reglerna med nuvarande lönestruktur. Med siffror hämtade Myfootballfacts.com så framkommer att hela 83% av vår omsättning går till löner. Det kan jämföras med ett ligasnitt på 60%. Det är bara City, Wigan, Newcastle och Villa som högre procentsats än oss. Det innebär att vi står inför ett vägskäl. Inom en ganska snar framtid måste vi antingen banta lönebudgeten eller öka intäkterna.
                                                       
2) Om vi går över till övergångspengar så har jag tittat på siffrorna som berör de senaste fem säsongerna. Siffrorna har jag hämtat från sajtenTransfermarkt.co.uk. . För att räkna ut klubbens övergångskostnader har jag räknat på hur mycket pengar som spenderats på värvningar minus de intäkter som spelarförsäljningar inbringat. Även beträffande övergångspengar ligger vi högt upp i spenderarligan. Faktum är att vi ligger så pass högt som femte plats. Något som förvånade mig väldigt mycket. Speciellt med tanke på att jag har räknat bort försäljningsintäkterna från inköpskostnaderna. Såhär ser en sammanställning av våra konkurrenters transferstatistik ut över den senaste femårsperioden:

Manchester City -450.216.800  £
Chelsea -173.632.800 £
Tottenham -117.537.200 £
Liverpool -88.396.000 £
Sunderland -83.206.800 £
Stoke -78.887.600 £
Manchester United -71.693.600 £
Aston Villa -67.064.800 £
Fulham -55.704.000 £
Wolves -45.768.800 £
Everton +364.320 £
Blackburn +35.437.600 £
Arsenal +44.255.200 £
Newcastle +50.688.000 £
 
Utifrån det här perspektivet har vi alltså spenderat väl så mycket pengar som våra konkurrenter och borde därför kunna förvänta oss en slagfärdig trupp som skulle kunna utmana om en plats i Europa. Nu är inte de här siffrorna helt rättvisa med tanke på att de större klubbarna kan locka till sig bättre spelare på free transfer och dessutom har en bättre grund att stå på än vad vi hade för fem år sedan och därför kunnat spetsvärva på ett annat sätt än vad vi har kunnat och vidare och så vidare. Men det ger ändå en indikation på att vi i alla fall inte spenderar mindre pengar än våra närmaste konkurrenter på spelarövergångar. Jag har även kikat lite på möjligheterna att utöka intäkterna för att kunna förbättra våra villkor ytterligare.

3) En av de största posterna i en klubbs intäkter är den som kommer ifrån biljettförsäljningen. Med vårt snitt på 37742 hittills i år ligger vi bra till i publikligan, på sjunde plats för att vara exakt. Vad som är ännu mer glädjande när kollar på publiksnitt är följande. Av de sex lag som ligger före oss i publikligan (Manchester U, Arsenal, Newcastle, Manchester C, Liverpool, Chelsea) har alla redan ganska välfyllda arenor. Newcastle fyller 90% medan de andra ligger på 99%. Detta medan vi ”bara” fyller Stadium of Light till 77%. (http://stats.football365.com/dom/ENG/PR/attend.html) Det innebär i förlängningen att vi har utrymme till att öka våra publikintäkter på ett ganska dramatiskt sätt om publiken strömmar till. Och det är ingen omöjlighet. Det är snarare ganska troligt att om vi får lite framgång och resultat med oss så kommer arenan fyllas alltmer.  Vilket således kommer öka intäkterna markant.

Den andra möjligheten vi har att öka våra intäkter är genom att kvalificera oss för Europaspel. Det kommer givetvis bli svårt för oss att göra i år. Men över en treårsperiod (samma period vi har på oss att hamna rätt innan UEFA´s fair play-regler kickar in med full kraft) så ser jag inte det som en omöjlighet. En sådan kvalificering skulle inte bara innebära att en ny intäktspost i form av vinst- och kvalificeringspengar skulle tillföras utan det skulle även leda till att ovanstående publikintäkter skulle öka dramatiskt i och med att Europamatcherna läggs till i spelschemat.

En tredje och mer svårbedömd inkomstkälla är den som har med reklam/sponsring/tröjförsäljning att göra. Här kommer jag inte kunna ge någon heltäckande bild. Men värvningen av Ji och tillsättningen av Quinn som utvecklare av klubbens internationella program tycker jag är tydliga indikationer på att klubben jobbar hårt och välstrukturerat med att öka klubbens anseende och möjligheter att utveckla den här typen av inkomster.

Det finns alltså goda förutsättningar att öka klubbens omsättning och utveckla intäkterna. Problemet är bara att det stor del bygger på att det först måste till sportliga framgångar. Något som vi inte kunnat stoltsera med på ett tag. Men potentialen finns i alla fall för att växa intäktsmässigt.

Så om jag ska sammanfatta min analys och ge något slags svar på frågeställning skulle det se ut såhär: Vi spenderar tillräckligt mycket pengar på övergångar för att få till en trupp som ska kunna utmana om platserna strax bakom topp 6. Vi spenderar löner som gör att en plats 7-10 vore rimlig att önska sig. Det som är lite problematiskt är att våra intäkter inte riktigt står i paritet med våra utgifter. Men om de sportsliga framgångar vi kan önska oss utifrån våra utgifter infrias så kommer troligtvis våra intäkter att kunna öka till en nivå som kan täcka våra utgifter.

Det är alltså rimligt att vi utifrån ett ekonomiskt perspektiv kan förvänta oss en plats strax bakom topp 6 och att det i sin tur skulle kunna ge oss ännu större möjligheter i framtiden.

Loppet för den här säsongen är nog redan kört men om O´Neill lyckas styra upp resultaten och klarar oss kvar med lite marginal så vet vi vad vi har för möjligheter till nästa år.

Det var det ekonomiska läget det. Förhoppningsvis kommer jag inte att skriva så mycket om siffror nästa gång.

Ha´way the Lads

Emil Schälin2011-12-09 11:31:15
Author

Fler artiklar om Sunderland