Lagbanner
EXTRA: Sunderland har nya ägare och Chris Coleman lämnar klubben!
Ellis Short har idag sålt klubben till en grupp investerare ledda av Donald Stewart.

EXTRA: Sunderland har nya ägare och Chris Coleman lämnar klubben!

Efter en otroligt turbulent tid med två degraderingar i följd och ett potentiellt ägarbyte som gick i stöpet i somras så meddelades idag att ägaren Ellis Short nu har kommit överens med en grupp investerare om att sälja klubben, investerarna leds av finansmannen och Eastleigh FC ägaren Stewart Donald.

Efter tio år som ägare av Sunderland så tog det idag alltså stopp, det har varit på tal under en längre period att Ellis Short har velat sälja klubben efter att han inte lyckats ta klubben vidare till nästa nivå i Premier League. Hans största merit som ägare var säsongen då Steve Bruce ledde laget 2009/10 och Sunderland nådde 10 plats i tabellen, den högsta placeringen de haft på tio säsonger. Shorts era kommer dock framförallt minnas av de två senaste säsongernas totala misslyckande som lett till att klubben till nästa säsong ska starta om i League One. 
 
Det har stått klart att klubbens ekonomi har varit extremt dålig och att Short själv har fått gå in med stora summar för att se till att klubben klarar av den dagliga driften av verksamheten, inför säsongen 2016/17 stod det dock ganska snabbt klart att Short tappat intresset av att investera mer av sina pengar, David Moyes blev anställd som tränare men fick inte alls medel att kunna bygga truppen som han ville, vilket ledde till värvningar av framförallt Moyes Everton-bekanta spelare som inte krävde en stor övergångssumma. Inför den här säsongen sålde man Jordan Pickford till Everton för rekordsumman £30 miljoner, pengar som mer eller mindre helt hamnade i Shorts ficka för att börja betala av de pengar som han lagt ut på klubben. 
 
Redan i somras hade Short officiellt förhandlingar med framförallt ett tysk konsortium, affären drog dock ut på tiden och affären gick i stöpet. Idag blev dock starten på en ny era för klubben, Stewart Donald kommer om förbundet godkänner det ta över klubben tillsammans med en grupp ”football investors”.
 
Donald är för närvarande ordförande och ägare för non-league klubben Eastleigh FC vilka han efter sex års ägande nu har lagt ut till försäljning. Under hans ägandetid har klubben framförallt fått ordning på ekonomin och kunnat leva på de pengar som klubben själva genererar. Just detta tycker undertecknad känns otroligt viktigt att man får bukt med i Sunderland, klubben kommer starta i League One med en alldeles för stor lönebudget som man måste få ner ordentligt samtidigt som man under flera år varit dåliga på att generera bra sponsoravtal likt övriga Premier League klubbar, något som nya krafter kanske kan tänkas ordna i framtiden. 
 
Dagens övertagande innebar också, väldigt chockerande att tränare Chris Coleman lämnar klubben. Coleman har under sina 29 matcher enbart lyckats vinna fem men har kommit in med en mentalitet som klubben under en längre period kunnat ha stor nytta av, Coleman har också visat stor tilltro till de yngre spelarna i klubben vilket setts som otroligt positivt. Trots uttalanden om att han gärna stannar trots degraderingen och att han om så krävs kommer gå med på en lönesänkning får han alltså lämna klubben. Coleman kom med otroligt gott rykte efter sina år med Wales och många trodde att han snarare skulle hamna i Premier League än i Sunderland, frågan är vad som nu väntar Coleman. Klart är i alla fall att både han och familjen ville vara kvar, hans fru twittrade bland annat ut att hon ”var otroligt sorgsen över att behöva lämna”.
 
Nu återstår att se vad de nya ägarna har för planer och struktur samt vilken tränare de tänker sig ska ta över klubben, Jaap Staam är installerad som favorit hos spelbolagen tätt följd av Steve McClaren och Uwe Rösler. 
 
Sist men inte minst ska ett stort tack ändå gå till Ellis Short som i och med försäljningen och som sista gest gjorde klubben skuldsfri, när UEFA lämnade en rapport tidigare så fanns Sunderland som den 13e mest skuldtyngda klubben i Världen, före både PSG, Porto och Newcastle. För första gången på länge finns nu inga skulder och de nya ägarna har ett helt blankt blad att börja bygga ifrån. 
 
Det väntar (förhoppningsvis) spännande tider för klubben.
 
Ha Way! 

Richard Östlund2018-04-29 16:01:16
Author

Fler artiklar om Sunderland