Lagbanner
Krönika: Trollkarlen vars magi ska visa vägen
Förhoppningsvis slipper Aiden McGeady att bli lika bedrövad som på bilden igen. Då efter en blytung förlust i playoff finalen mot Charlton.

Krönika: Trollkarlen vars magi ska visa vägen

För några veckor sedan stod det klart att Sunderland lyckats komma överens med Aiden McGeady om ett nytt kontrakt som sträcker sig över nästa säsong. Detta var enligt mig kanske hela sommarfönstrets nyhet. McGeady kom till klubben 2017 och har sedan dess vuxit ut till en publikfavorit med sin flärd och exceptionella teknik.

Men tiden i klubben har inte alltid varit en dans på rosor. När Sunderland anlitade Phil Parkinson efter att Jack Ross hade fått lämna efter uteblivna vinster så dröjde det inte länge innan McGeady hamnade långt ner i frysboxen. Han fick inte träna med seniorlaget och i januari 2020 lämnade han på lån till Charlton Athletic.
Men när nuvarande tränare Lee Johnson tog över klubben för drygt ett halvår sedan kom McGeady snabbt in i värmen igen. Han fick börja träna med laget igen och efter bara någon match med U23 var han tillbaka i matchtruppen. På ”endast” 31 matcher lyckades McGeady producera 4 mål samt hela 16 assist. Vilket är ruskigt imponerande av en spelare som inte ansågs vara tillräckligt bra för att träna med laget bara ett år tidigare.

Faktum är att McGeady enligt mig och många andra faktiskt är hela League One´s bästa spelare, att han väljer att stanna sänder en signal om att han faktiskt har en tro på vad klubben gör. Både han själv och Lee Johnson har pratat om att de har en speciell relation och hyser respekt över varandra.
Det ryktas även från trovärdigt håll att irländaren har gått med på att gå ner i lön, vilket säkert har gjort att Sunderlands budget förhoppningsvis blivit lite mer ansträngd men framför allt visar det lojalitet från spelarens sida, som vi supportrar bör uppskatta. Sedan Max Power och Grant Leadbitter lämnade klubben efter säsongen har faktiskt inte Lee Johnson kommunicerat ut vem som ska bära lagkaptensbindeln nästa säsong och jag hade varken blivit upprörd eller förvånad ifall McGeady fick ta över fanan. Han har varit längst tid i klubben av samtliga i truppen och med nyskrivet kontrakt mitt i en pågående ombyggnation visar på klubbkänsla.

Jag tror det är helt fundamentalt om Sunderland ska gå upp i år att McGeady håller sig skadefri och presterar på den nivån han kan. Han har inte åldern på sin sida men samtidigt så är kvalitéerna som han besitter på en nivå som knappt någon annan i ligan kan jämföra sig med. McGeady är en trollkarl som får saker att hända från ingenstans, han kan göra sin gubbe och har en grym fot. Men viktigast av allt, han om någon vet att Sunderland förtjänar att spela betydligt mycket högre upp i seriesystemen.
 

Johan Olsson2021-07-30 16:46:00
Author

Fler artiklar om Sunderland