Lagbanner
Officiellt: Ligaförbundet har godkänt affären, Sunderland har nu nya ägare
Charlie Methven och Donald Stewart är Sunderlands nya ägare

Officiellt: Ligaförbundet har godkänt affären, Sunderland har nu nya ägare

Idag kom så det definitiva beskedet, Donald Stewart och Charlie Methven är Sunderlands nya ägare och idag markerar starten på en ny, förhoppningsvis ljusare tid för ”the black cats”.

Efter att klubben gick ut med ett statement om att Ellis Short var överrens med Donald Stewart om försäljning av klubben har det sedan dess varit åtskilliga möten mellan parterna och engelska ligaförbundet. I fredags hölls ett möte på förbundets huvudkontor mellan parterna för att ge Donald Stewart klartecken att ta över som majoritetsägare i klubben, idag höll Stewart tillsammans med sin kumpan Methven en presskonferens där de berättare att allt var klart och att de från och med idag kommer att ta över driften av klubben.
 
Det har ryktats om att det funnits utländska investerare med i bakgrunden som velat köpa en andel i klubben men idag förklarades det att Stewart och Methven är de enda investerarna i dagsläget, de köpte 96% respektive 4% vardera. Detta för att påskynda processen med förbundet, hade man redan nu haft utländska investerare med så skall dessa gås igenom och det hade dragit ut processen ytterligare, något som man inte ansåg sig ha tid med då man har en viktig sommar framför sig med framförallt ett stort fokus på truppen och tränarfrågan, där avslöjade Stewart en intressant nyhet, Chris Coleman sparkades av Ellis Short för att ge Stewart och Methven helt fria tyglar att kunna bygga som de vill, Coleman däremot är faktiskt en av de tränarna de har på sin lista och ryktena i nordöstra England är att han är intresserad av det projekt som nu är på gång. Kan den bland supportrar omåttligt populäre Coleman återvända till klubben tre veckor efter att han fått sparken? Det hade varit en intressant start på den nya eran, ny tränare vill de båda ha på plats senast i helgen. 
 
Angående utländska investerare valde de nya ägarna att säga att de har ett gäng kontakter ute i världen som är intresserade av att köpa andelar i klubben och att man kommer vara intresserade av att ta in kapital av dessa men att det alltid kommer vara Stewart som ska vara majoritetsägare i klubben.
 
Affären som överför kontrollen till de nya ägarna har gått på £40 miljoner, något som de båda idag bekräftade, en annan viktig aspekt i förhandlingarna var att få bort de stora skulderna som klubben dragits med ett antal år, något som Short i en fin gest till slut gick med på då Stewart vägrade ta över klubben om de fortfarande skulle dras med dessa. Stewart och Methven förklarade också att de, till skillnad från Short, kommer vara väldigt närvarande i den dagliga verksamheten av klubben och ofta ”synas till” vilket vår förra ägare inte gjorde. Dessutom har de båda lovat att klubben nu måste börja involvera supportrarna mer än innan, det kommer framöver vara mer kontinuerliga kontakter med supportrarna genom olika forum. Stewart och Methven åkte faktiskt till den ideella och supporterdrivna podcasten ”Roker Report” för att svara på frågor, något som måste ses som otroligt positivt! Som Stewart själv sa, ”the football club is for the fans, I will be availible to tell the fans what they want to know”.
 
Idag är förhoppningsvis starten på en ny, ljusare framtid för klubben.

Richard Östlund2018-05-21 21:47:38
Author

Fler artiklar om Sunderland