Lagbanner
Säsongssammanfattning 2022/23

Säsongssammanfattning 2022/23

Sunderlands säsong tog tråkigt nog slut efter tisdagens 2-0 förlust mot Luton Town. En säsong där man har fått vara med om både med- och motgångar, fått se många lovande spelare och även sett tränare komma och gå. Nu ska vi se vilka spelare som utmärkt sig mest och även blicka mot nästa säsong.

Säsongen 2022/23
Sunderland gick in i den gångna säsongen som nykomlingar efter en turbulent fjolårssäsong som de krönte med en 2-0 seger i League One kvalets final mot Wycombe Wanderers. Att laget behövde förstärkningar var uppenbart, men vilka spelare som klubben skulle kunna locka till sig var inte lika uppenbart. De började att värva Jack Clarke permanent från Tottenham efter ett lyckat lån i klubben, de fortsatte sedan att värva ungt och spännande med spelare som Daniel Ballard från Arsenal, Aji Alese från West Ham United och även två lån med Amad Diallo och Ellis Simms från Manchester United respektive Everton

Trots starka och spännande förstärkningar så var klubben väldigt tydliga med att målsättningen för säsongen var att klara sig kvar i Championship, vilket var en målsättning som fansen höll med om och tyckte var rimligt. Under säsongen har det däremot hänt en del grejer, bland annat blev Ellis Simms återkallad till Everton i januari, men det största som hände var när Sunderlands succétränare från förra året Alex Neil valde att lämna klubben. När bomben slog ner att Neil skulle lämna klubben för att skriva på för konkurrenten Stoke City var alla chockade och undrade varför han lämnar för ett sämre lag. Det kom senare fram att han fick tredubbel lön och han tyckte själv att han hade för lite att säga till om när det gäller värvningar i Sunderland. Oavsett varför han lämnade tvingades klubben i alla fall att agera och gjorde det snabbt genom att anställa Tony Mowbray på ett 2 årskontrakt. 

Att det blev just Mowbray som fick jobbet berodde nog på att de behövde en snabb lösning och tog in en tränare som känner till ligan väl och vet vad som krävs för att klara sig i The Championship på ett relativt kort kontrakt. Under Mowbray har det varit lite av en bergochdalbana med toppar som när de kryssade mot Fulham på Craven Cottage i FA-Cupen och med dalar som en 1-5 förlust mot Stoke City på Stadium Of Light. Till slut lyckades ändå Mowbray att ta klubben till en sjätteplats i ligan vilket innebar kval till Premier League, detta var långt över ledningens och fansens förväntningar och med tanke på de enorma skadeproblem laget har haft under säsongen är detta en ganska stor överprestation. I kvalet gick det däremot inte lika bra efter en stark hemmamatch där de vände ett 0-1 underläge till en 2-1 seger förlorade de sedan bortamatchen med 2-0 och åkte ut.   

Årets spelare
Sunderland har många spelare som hållit en hög nivå den gångna säsongen som till exempel Patrick Roberts, Edouard Michut och assistkungen Jack Clarke, men ingen har varit lika tongivande som Amad Diallo. 

Med sina 14 mål och 3 assist har Diallo varit en stark bidragande faktor till klubbens succésäsong, utan honom skulle de nog inte ens tagit sig till playoff. Det har märkts när han saknats i laget eftersom det mesta av spelet går via honom och han besitter oerhört mycket kvalitet, kreativitet och är en av de bästa spelarna i ligan. Trots detta vann han inte priset “Årets spelare” i Championship istället fick han bara nöja sig med en nominering till “Årets unga spelare", ett pris han definitivt skulle ha vunnit.

Årets stjärnskott
Sunderland hade det yngsta laget i Championship med en snittålder på 23 år, detta innebär att de haft många unga spelare som har imponerat såsom Daniel Ballard, Trai Hume och framförallt Anthony Patterson.'

 Inför säsongen var det osäkert om Patterson skulle få förtroendet att vara förstamålvakt även denna säsong, det pratades mycket om målvakts värvningar i form av John Ruddy som gick till Birmingham City och även Leicester Citys Daniel Iversen. Det blev ändå Patterson som fick förtroendet och han gjorde ingen besviken. Han har under säsongen lyckats hålla hela 14 nollor och gjort många avgörande räddningar för att rädda poäng åt “The Black Cats”. 

Hans insatser har inte gått obemärkt förbi för tidigare i år blev han uttagen till det engelska U21 landslaget och det pratas nu om att flera Premier League klubbar följer honom och är intresserade av att värva honom. 

Säsongen 2023/24
När vi blickar framåt mot nästa säsong så borde målsättningarna vara högre, de bör sikta mot att åtminstone nå playoff igen. För att nå dessa mål behöver de göra en del på spelarmarknaden och kanske även göra förändringar på tränarposten. 

Först och främst kommer Sunderland behöva ersätta de spelare som försvinner såsom Amad Diallo, Edouard Michut och Joe Gelhardt som återvänder till sina moderklubbar efter att deras låneavtal gått ut. Det kan bli potentiellt fler spelare som lämnar klubben i sommar som till exempel Anthony Patterson, Ross Stewart och Jack Clarke som i så fall också skulle behöva ersättas. Förutom att ersätta spelare så behöver de också addera för att göra truppen djupare och mer slagkraftig. Med tanke på de skadeproblem de haft i backlinjen i år så hade en försvarsspelare eller två behövts samt en yttermittfältare som kan avlasta Jack Clarke och Patrick Roberts. Exakt vilka spelare de ska värva är oklart, men de bör fortsätta på vägen där de värvar unga och spännande spelare. 

När det gäller tränarfrågan i klubben är det än så länge oklart om Tony Mowbray får fortsätta. Trots en imponerande säsong där Mowbray ledde laget till en sjätteplats så kanske han inte får vara kvar. Med tanke på att han enbart fick ett 2-årskontrakt så sågs han nog endast som en kortsiktig lösning fram tills att de hittat ett bättre alternativ. Den tränare det ryktas mest om är Francesco Farioli. Farioli är en 34 årig italiensk tränare som nyligen lämnade sitt uppdrag i Alanyaspor, han ses som en ny spännande tränare och detta skulle gå hand i hand med Sunderlands värvningsstrategi på spelarmarknaden. 

Markus Olofsson2023-05-20 00:43:30
Author

Fler artiklar om Sunderland